Η Σία Κοσιώνη αποχαιρετά το 2015

Η Σία Κοσιώνη αποχαιρετά το 2015

6' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μία ημέρα πριν συναντήσω τη Σία Κοσιώνη στο ανακαινισμένο Zonar’s, η 15χρονη ανιψιά μου γουρλώνει τα μάτια της όταν η χαλαρή κουβέντα σε ένα κυριακάτικο οικογενειακό τραπέζι πηγαίνει στην επικείμενη συνέντευξη μαζί της. Αμέσως σπεύδει να δηλώσει ότι τη «λατρεύει». Μάλιστα, μου εξομολογείται κάπως συνωμοτικά ότι στο σχολείο την αποκαλούν μαζί με την «κολλητή» της στην Α΄ Λυκείου «ice queen», βασίλισσα του πάγου, δηλαδή.

Η παρομοίωση αναφέρεται με θαυμασμό στα «βορειοευρωπαϊκά» χαρακτηριστικά της ανκοργούμαν του βραδινού δελτίου του ΣΚΑΪ, αλλά με κάνει και χαμογελάω λίγες ώρες μετά, γιατί η «Σία Κοσιώνη πίσω από τη Σία Κοσιώνη» είναι ένας από τους πιο ζεστούς και άμεσους ανθρώπους που έχω γνωρίσει. Πολύ «Ελληνίδα» από πολλές απόψεις – και δεν εννοώ μόνο ότι καπνίζει χωρίς πολλές ενοχές («ναι, θα ήθελα να το κόψω “κάποια στιγμή”, αλλά σας διαβεβαιώνω ότι το “κάποια στιγμή” δεν είναι τώρα, αυτή η εποχή», μου λέει με ύφος που δύσκολα μπορεί να παρερμηνευτεί). Εντονη προσωπικότητα, με μεσογειακό ταμπεραμέντο, η Σία Κοσιώνη δείχνει ελάχιστα διατεθειμένη να θυσιάσει τον πραγματικό της εαυτό για να υπερασπιστεί μια δημόσια εικόνα που χτίστηκε λίγο ερήμην της και οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην ιδιαίτερη, φυσική της ομορφιά αλλά και στη μικρή της ηλικία. «Δεν είμαι τόσο μικρή πια», διαμαρτύρεται γλυκά, και είναι μία από τις φορές που ο έμφυτος δυναμισμός της νέας, επιτυχημένης γυναίκας υποχωρεί για χάρη μιας πιο «θηλυκής» πλευράς που εκτίθεται με φειδώ σε κοινή θέα.

Για πολλούς Ελληνες η Σία Κοσιώνη «είναι» ο ΣΚΑΪ και από αυτή την άποψη η 35χρονη δημοσιογράφος είχε μέσα στο 2015 την πιο «γεμάτη» επαγγελματική της χρονιά. Η εκ νέου δραματική πύκνωση του πολιτικού χρόνου, οι διαδοχικές εκλογικές αναμετρήσεις, το καλοκαιρινό θρίλερ του grexit και των capital controls και η στρατηγική επένδυση του καναλιού στην ενημέρωση την έφεραν στα χαρακώματα της πρώτης γραμμής της «μάχης». Για καλό και για κακό: η περίφημη συνέντευξη με την πρώην πρόεδρο της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου, συγκαταλέγεται στα τηλεοπτικά γεγονότα της χρονιάς που φεύγει.

Δευτερότοκη κόρη γιατρού, μεγαλωμένη στα Μελίσσια και μαθήτρια δημόσιων σχολείων (απόφοιτος του Λυκείου Αναβρύτων), η Σία Κοσιώνη σπούδασε δημοσιογραφία και ΜΜΕ στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης, για να ακολουθήσουν μεταπτυχιακές σπουδές στο London School of Economics (New Media, Information and Society). Μιλάει τέσσερις γλώσσες και… ανυπομονεί να φύγει το 2015 και να μη γυρίσει.

Τι σκέφτεστε για το 2015; Χαίρεστε που το «ζήσατε» από τόσο κοντά;

Χαίρομαι που δημοσιογραφικά «ήμουν εκεί», από την άλλη πλευρά, όμως, θέλω να κλείσω την πόρτα της χρονιάς με όλη μου τη δύναμη. Ηταν μια χρονιά άγρια, με πολλή ένταση, πολλή αγωνία και πολύ φόβο. Θα κρατήσω όσα μας έκαναν πιο σοφούς και πιο ώριμους. Μακάρι τα παθήματα να γίνουν για όλους μαθήματα.

Η κατά μέτωπον επίθεση της Ζωής Κωνσταντοπούλου με απαράδεκτες προσωπικές αιχμές εναντίον σας συγκαταλέγεται στις σημαντικότερες τηλεοπτικές στιγμές της χρονιάς. Σήμερα, με την απόσταση των σχεδόν πέντε μηνών, τι σκέφτεστε για εκείνο το βράδυ;

Οτι έκανα τη δουλειά μου σωστά. Και ότι τελικά ήταν μια πολύ αποκαλυπτική συνέντευξη.

Γιατί, μετά από ό,τι έγινε, η Ζωή Κωνσταντοπούλου ήταν ξανά καλεσμένη στο δελτίο σας;

Γιατί όχι; Το ζήτησε, άλλωστε. Και φυσικά, της δώσαμε βήμα, όπως κάνουμε πάντα και σε όλους.

Εχετε μιλήσει ξανά μαζί της εν τω μεταξύ;

Οχι, δεν έχει τύχει.

Το καλοκαίρι ο ΣΚΑΪ μαζί με άλλα κανάλια βρέθηκαν στο «μάτι του κυκλώνα», με την κατηγορία ότι «προπαγάνδιζαν» ανοιχτά υπέρ του «Ναι» στο δημοψήφισμα. Τι απαντάτε;

Οταν μια κυβέρνηση, η εκάστοτε κυβέρνηση, είναι ευχαριστημένη μαζί σου, κάτι κάνεις λάθος δημοσιογραφικά. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, η «προπαγάνδα» για την οποία κατηγορηθήκαμε έγινε η πολιτική της κυβέρνησης. Συνεπώς, τι να συζητάμε;

Επομένως, δεν υπήρχε κάποιου είδους «γραμμή» υπέρ του «Ναι»;

Κεντρική γραμμή από πού και από ποιον; Δεν υπάρχουν αυτά τα πράγματα. Κεντρική γραμμή ήταν η κοινή λογική, στην οποία υποτάχθηκε τελικά, παρά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, και η κυβέρνηση. Ολοι μίλησαν στον ΣΚΑΪ, όλες οι φωνές ακούστηκαν. Από εκεί και πέρα, όταν η χώρα σου καταρρέει και διχάζεται, θεωρώ ότι είναι υποχρέωσή σου, όταν έχεις δημόσιο λόγο, από όποιο πόστο, να πεις την αλήθεια και να επισημάνεις τους κινδύνους. Δεν κάναμε τίποτα παραπάνω και τίποτα λιγότερο από αυτό. Οπως το έχουμε κάνει και όταν οι κυβερνήσεις ήταν άλλες και οι πρωθυπουργοί άλλοι.

Αισθάνεστε προνομιούχος που «μεγαλώσατε» δημοσιογραφικά σε ένα περιβάλλον ακραίας πύκνωσης του πολιτικού χρόνου ή νοσταλγείτε πού και πού μια όχι και τόσο εκρηκτική επικαιρότητα;

Για έναν δημοσιογράφο δεν υπάρχει μεγαλύτερη ευλογία από το να βρίσκεται εκεί όπου γράφεται ιστορία. Για μένα είναι αφάνταστα γοητευτικό την ώρα που μεταδίδω γεγονότα να «βλέπω» παράλληλα τις σελίδες, τα κεφάλαια να γεμίζουν… Μεγάλωσα ακούγοντας τους μεγάλους να διηγούνται όλα όσα εκείνοι έζησαν στις δικές τους εποχές και πίστευα ότι η δική μας γενιά δεν θα «τράκαρε» πουθενά την ιστορία. Εγινε όμως. Και, έχετε δίκιο, μεγαλώσαμε απότομα και βίαια, αλλά αυτή η συμπυκνωμένη γνώση και εμπειρία είναι η αποζημίωσή μας και μαζί ο θησαυρός μας. Εδώ και καιρό νιώθω πως, ό,τι κι αν συμβεί μετά τα όσα περάσαμε, η γενιά μας μπορεί να το αντιμετωπίσει. Μπορεί βέβαια τα πυκνά γεγονότα να μας θρέφουν δημοσιογραφικά, αλλά έχω πολύ μεγάλη ανάγκη ως πολίτις που αγαπώ τη χώρα μου να δω τα πράγματα να ηρεμούν και να γίνονται καλύτερα για όλους.

Συμμετείχατε και στα δύο ντιμπέιτ, του έχετε μιλήσει επανειλημμένως. Αλήθεια, τι άνθρωπος είναι από κοντά ο Αλέξης Τσίπρας;

Τον έχω συναντήσει αρκετές φορές πολύ πριν γίνει πρωθυπουργός. Είναι ένας πολύ συμπαθητικός, ευγενής και προσηνής άνθρωπος.

Ετοιμάζετε για τον ΣΚΑΪ τον Ιανουάριο νέα εκπομπή μαζί με τον Αλέξη Παπαχελά και τον Παύλο Τσίμα. Οσων το μυαλό πήγε σε μια νέα εκδοχή των παλιών «Φακέλων» έπεσαν μέσα;

Προσπαθούμε να φέρουμε κάτι το νέο και το διαφορετικό. Μια εκπομπή με ολοκληρωμένες έρευνες, που να απαντά σε πραγματικά ερωτήματα του κόσμου. Μια εκπομπή που αισθανόμαστε πως λείπει από την ελληνική τηλεόραση σήμερα. Σε ό,τι αφορά την αισθητική και τη φιλοσοφία των ρεπορτάζ μας, μπορεί να έχει κοινές ρίζες με τους «Φακέλους». Θα είναι, όμως, σε ένα διαφορετικό «σετ απ». Θα είμαστε πάντα και οι τρεις μαζί στο στούντιο και θα παρουσιάζουμε και θα συζητάμε τις έρευνές μας.

Πώς ήταν η Σία Κοσιώνη πριν από το δελτίο των 9 και πώς είναι η Σία Κοσιώνη σήμερα;

Μεγάλωσα επαγγελματικά. Η προηγούμενη Σία είχε σίγουρα λιγότερα στο κεφάλι της! Ηταν πιο ανέμελη, ρομαντική και ευάλωτη. Η σημερινή Σία είναι πιο σκληρή, δεν στενοχωριέται εύκολα και σκέφτεται πιο σύνθετα. Οταν κλείνουν τα φώτα όμως, στην προσωπική μου ζωή είμαι η ίδια. Αλίμονό μου αν αφήσω την όποια δημοσιογραφική επιτυχία ή αποτυχία να αλλοιώσει το χαρακτήρα μου.

Είναι μια περίοδος απαξίωσης της πολιτικής αλλά και των Μέσων. Κυριαρχεί η δυσπιστία. Πώς αισθάνεστε σε αυτό το περιβάλλον;

Αργησε να έρθει αυτή η δυσπιστία. Αναρωτιέμαι γιατί έπρεπε να χρεοκοπήσουμε για να καταλάβουμε ποιος μας κοροϊδεύει ή ποιος δεν μας σέβεται. Κι επειδή ακριβώς αργήσαμε, οδηγούμαστε τώρα στη συλλήβδην απόρριψη όλων των πολιτικών και δημοσιογράφων και οποιουδήποτε συμβολίζει το σύστημα. Αυτό οδηγεί στο μηδενισμό και αυτός με τη σειρά του σε επικίνδυνες ατραπούς. Προσωπικά δεν έχω άλλη επιλογή από το να κάνω τη δουλειά μου, όσο μπορώ πιο σωστά, και να κρίνομαι γι’ αυτήν κάθε βράδυ στις 9.

Βρισκόμαστε στο νέο Zonars και αναρωτιέμαι αν η Σία Κοσιώνη κυκλοφορεί στο κέντρο της Αθήνας, κάνει βόλτες με τις φίλες της, πηγαίνει σε μπαρ, διασκεδάζει όπως άλλες γυναίκες της ηλικίας της. Ή είστε πιο «ιδιωτικός» άνθρωπος και προτιμάτε περισσότερο το σπίτι;

Το ένα δεν αναιρεί το άλλο. Φυσικά και βγαίνω, και διασκεδάζω, όπως όλες οι γυναίκες της ηλικίας μου. Δεν έχω βάλει φρένο στη ζωή μου επειδή λέω ένα δελτίο! Από την άλλη, μου αρέσει πολύ και το σπίτι. Ειδικά τώρα το χειμώνα, λίγο τζάκι, λίγο κρασάκι και είμαι ευτυχής!

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή