Eντουάρντο Μούρα: Η κυβέρνηση επέλεξε να συγκρουστεί με την εταιρεία

Eντουάρντο Μούρα: Η κυβέρνηση επέλεξε να συγκρουστεί με την εταιρεία

3' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Tην πλήρη αναστολή των δραστηριοτήτων στα Μεταλλεία Χαλκιδικής για παρατεταμένη χρονική περίοδο, αν συνεχιστούν οι καθυστερήσεις στην έκδοση αδειών, προαναγγέλλει με συνέντευξή του στην «Κ» ο αντιπρόεδρος της Eldorado Gold και πρόεδρος της «Ελληνικός Χρυσός» κ. Eντουάρντο Μούρα. Ο ίδιος αποδίδει τις αντιδράσεις στη Χαλκιδική σε «λόμπι ομάδων με αντιαναπτυξιακά συμφέροντα».

– Τι συνέβη και οδηγηθήκατε στην απόφαση αναστολής δραστηριοτήτων;

– Δεν ακολουθούμε στρατηγική σύγκρουσης με την κυβέρνηση. Αντιθέτως, εδώ και έναν χρόνο προσπαθούμε να χτίσουμε γέφυρες με το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Ομως το υπουργείο είναι εκείνο που τρεις φορές ανακάλεσε και ανέστειλε άδειες της «Ελληνικός Χρυσός» μέσα στο 2015 και για όλες αυτές τις περιπτώσεις έγιναν προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), όπου μία έχει δικαιώσει την εταιρεία, η δεύτερη μας έχει δικαιώσει προσωρινά και περιμένουμε την οριστική απόφαση, καθώς η απόφαση της τρίτης εκκρεμεί. Με λίγα λόγια, η εντύπωσή μου είναι ότι το υπουργείο είναι εκείνο που εφαρμόζει στρατηγική σύγκρουσης με την «Ελληνικός Χρυσός».

– Δεν είναι τουλάχιστον άκομψο ότι ανακοινώσατε τις αποφάσεις σας σε συνέντευξη Τύπου πριν ενημερώσετε την κυβέρνηση;

– Οι κανονισμοί ασφαλείας στα χρηματιστήρια της Νέας Υόρκης και του Τορόντο –όπου οι μετοχές της Eldorado Gold είναι εισηγμένες– απαιτούν ότι οποιεσδήποτε ουσιώδεις πληροφορίες σχετικές με τις δραστηριότητες της εταιρείας πρέπει να γνωστοποιούνται ταυτοχρόνως σε όλους τους συμμετέχοντες στην αγορά. Επομένως, δεν θα μπορούσαμε να ενημερώσουμε το υπουργείο πριν από την ανακοίνωσή μας, όπως εξηγήσαμε και στον υπουργό κ. Π. Σκουρλέτη κατά τη μεταξύ μας συνάντηση. Η έννοια «εκβιασμός» είναι μάλλον άστοχη για μία εταιρεία που έχει ήδη επενδύσει στην Ελλάδα από το 2012 700 εκατ. δολάρια και σκοπεύει να επενδύσει άλλα 400 εκατ. τα επόμενα δύο χρόνια, για να αρχίσει την παραγωγή χαλκού και χρυσού στα τέλη του 2017, υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι δεν θα συναντήσουμε άλλα κωλύματα σε άδειες δευτερεύουσας σημασίας.

– Σκέφτεστε να αποχωρήσετε από την Ελλάδα;

– Δεν έχουμε σχέδια αποχώρησης από την Ελλάδα. Ωστόσο, μπορεί να χρειαστεί να θέσουμε όλα μας τα έργα στη Χαλκιδική σε κατάσταση συντήρησης για παρατεταμένη χρονική περίοδο αν συνεχιστούν οι καθυστερήσεις στις δευτερεύουσες αδειοδοτήσεις.

– Ποιες είναι οι αποφάσεις που καθυστερούν;

– Στην Ολυμπιάδα περιμένουμε την έγκριση της άδειας εγκατάστασης ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού, που θα μας επιτρέψει την ανακατασκευή του εργοστασίου εμπλουτισμού σύμφωνα με την εγκεκριμένη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, μέσα στο τρέχον έτος. Στις Σκουριές, μεταξύ άλλων εγκρίσεων, αναμένουμε και την άδεια δόμησης που θα μας επιτρέψει να ολοκληρώσουμε την κατασκευή του εργοστασίου εμπλουτισμού. Η άδεια έχει καθυστερήσει πάνω από τρία χρόνια, γεγονός που μας ανάγκασε να προσφύγουμε στο ΣτΕ, λόγω πράξεων και παραλείψεων του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (τον Οκτώβριο του 2014 είχε εκδοθεί από το ίδιο υπουργείο η έγκριση δόμησης, την οποία ανακάλεσε με απόφασή του ο κ. Λαφαζάνης τον Φεβρουάριο του 2015). Ο κίνδυνος να μην αδειοδοτηθεί το έργο έχει γίνει πολύ μεγάλος, εξ ου και η απόφαση που λάβαμε για αναστολή των εργασιών.

– Το υπουργείο ανακοίνωσε έναν αριθμό 21 συνολικά προστίμων ύψους 1,7 εκατ. ευρώ περίπου για διαπιστωμένες παραβάσεις την περίοδο 2012-2014.

– Οι περιβαλλοντικοί όροι για εμάς δεν είναι ζήτημα υποχρέωσης, αλλά ζήτημα ζωής. Για άλλη μια φορά η κυβέρνηση αντιμετωπίζει το πρόβλημα με όρους εντυπώσεων και με μια στάση αδιανόητη απέναντι σε έναν θεσμικό επενδυτή. Η εταιρεία επιφυλάσσεται παντός νομίμου δικαιώματός της σχετικά με τα συγκεκριμένα πρόστιμα.

– Ο υπουργός κ. Σκουρλέτης αμφισβητεί τον αριθμό των θέσεων εργασίας που έχετε δημιουργήσει στις Σκουριές. Είπε επίσης ότι από το 2007 δεν έχετε αποδώσει ούτε ένα ευρώ προς το ελληνικό Δημόσιο. Τι απαντάτε;

– Απασχολούμε περίπου 2.000 άτομα στη Χαλκιδική άμεσα. Στο τέλος του Δεκεμβρίου, 1.012 άτομα απασχολούνταν από την «Ελληνικός Χρυσός» και τα υπόλοιπα άτομα από εργολάβους και υπεργολάβους της «Ελληνικός Χρυσός» που εργάζονται στην κατασκευή των έργων στις Σκουριές και την Ολυμπιάδα. Οσο για τους φόρους, η «Ελληνικός Χρυσός» από το 2012 έχει καταβάλει πάνω από 120 εκατ. ευρώ σε φόρους.

Λόμπι με αντιαναπτυξιακά συμφέροντα

–Αποκλείεται οι αντιδράσεις στην επένδυση να εδράζονται σε μια πραγματική ανησυχία για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει η επεξεργασία του μεταλλεύματος στο περιβάλλον;

–Aποδίδω τις αντιδράσεις στο λόμπι ομάδων με αντιαναπτυξιακά συμφέροντα, που αντιτίθενται ιδεολογικά στις εξορύξεις. Μεταλλεία παρόμοια με αυτά που κατασκευάζουμε στη Χαλκιδική βρίσκονται σε λειτουργία, μεταξύ άλλων, σε χώρες όπως η Φινλανδία, η Αυστραλία, ο Καναδάς, η Σουηδία και οι ΗΠΑ. Αυτές οι χώρες έχουν υψηλά περιβαλλοντικά πρότυπα και υψηλό κατά κεφαλήν εισόδημα, γεγονός που δείχνει ότι στη Χαλκιδική το λόμπι των ομάδων με αντιαναπτυξιακά συμφέροντα έχει προσδώσει υπερβολικές διαστάσεις στο ζήτημα των περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Με άλλα λόγια, υπάρχει μεγάλη παραπληροφόρηση αναφορικά με τις δραστηριότητές μας από αυτές τις ομάδες συμφερόντων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή