Ο Στ. Θεοδωράκης πρέπει να φερθεί με γενναιότητα

Ο Στ. Θεοδωράκης πρέπει να φερθεί με γενναιότητα

4' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χωρίς να το λέει ευθέως, αλλά να το υπονοεί σαφώς, ένα από τα πλέον διακεκριμένα στελέχη του Ποταμιού, ο κ. Χάρης Θεοχάρης, θέτει σήμερα ζήτημα ηγεσίας στο κόμμα του. «Ο κ. Θεοδωράκης πρέπει εδώ και τώρα να πρωτοστατήσει στην προσπάθεια διεύρυνσης και ενοποίησης του χώρου που αποκαλούμε ριζοσπαστικό Κέντρο. Και ίσως χρειαστεί να προσφέρει με γενναιότητα ακόμη και το ίδιο του το είναι, χάριν της ιδέας αυτής», λέει ο κ. Θεοχάρης, αφήνοντας να εννοηθεί ότι αν το Ποτάμι δεν αναλάβει μια τέτοια πρωτοβουλία, δεν θα έχει νέα ευκαιρία να εκπροσωπηθεί στη Βουλή. Αυτό που πλέον χρειάζεται η χώρα είναι «μια νέα κεντρώα ριζοσπαστική παράταξη που θα καταστεί ο χρήσιμος καταλύτης οποιασδήποτε μελλοντικής κυβέρνησης», προσθέτει ο γνωστός βουλευτής και επιφυλάσσεται ως προς τον ρόλο που βλέπει τον εαυτό του σε μια τέτοια προοπτική.

– Συμφωνείτε, κ. Θεοχάρη, με όσους διαπιστώνουν ότι η νίκη του Μητσοτάκη φέρνει ιδεολογικά το Ποτάμι εγγύτερα στη Ν.Δ.;

– Είναι προφανές αυτό, καθώς ο νέος αρχηγός της Ν.Δ. έχει ένα πιο κεντρώο προφίλ, φύσει θελκτικότερο στους ψηφοφόρους του μεσαίου χώρου. Ωστόσο ο κ. Μητσοτάκης έχει πολύ δρόμο να διανύσει μέχρι να αποδείξει ότι μπορεί να συγκρουστεί με το κόμμα του και με τις ακραίες φωνές του. Σας θυμίζω ενδεικτικά ότι το σύμφωνο συμβίωσης το υπερψήφισαν μόλις 19 από τους 75 βουλευτές της Ν.Δ. Αρα αν αποφασίσει να μετακινηθεί στον χώρο του Κέντρου, ο κ. Μητσοτάκης θα πρέπει να δυσαρεστήσει ένα τμήμα του κόμματός του. Είναι έτοιμος για αυτό; Και αν το πράξει, είναι έτοιμη η Ν.Δ.; Μένει να το δούμε.

– Σε κάθε περίπτωση, αρκετοί πιστεύουν ότι το Ποτάμι βρίσκεται πλέον σε δυσχερέστατη θέση. Τι προβλέπετε ότι θα συμβεί το αμέσως επόμενο διάστημα;

– Νομίζω πως ατύπως έχει ήδη ξεκινήσει μια διαδικασία πολιτικής αναδιαμόρφωσης όλου του πολιτικού σκηνικού. Με απλά λόγια, εκτιμώ ότι τα κόμματα, όπως τα ξέραμε, τελειώνουν, και η επακόλουθη περίοδος σύνθεσης είναι ante portas. Αυτό σημαίνει πως με το πέρας της διαδικασίας, το πολιτικό σύστημα –και εξαιρώ τα άκρα που θα συνεχίσουν να υφίστανται– πιστεύω ότι θα έχει το πολύ δύο με τρία κόμματα εντός Βουλής.

– Είπατε ότι χρειάζονται άμεσες κινήσεις στο Ποτάμι. Στη θέση του κ. Θεοδωράκη τι θα κάνατε;

– Εθελοτυφλεί όποιος δεν βλέπει ότι είναι υπαρκτός ο κίνδυνος άλωσης του χώρου του Ποταμιού, κυρίως από τη Ν.Δ. και δευτερευόντως απ’ τον ΣΥΡΙΖΑ. Ως εκ τούτου, το Ποτάμι πρέπει να αναδιαμορφώσει τον μεσαίο χώρο και μάλιστα αμέσως. Πώς θα γίνει αυτό είναι θέμα του επικεφαλής του κόμματος. Αλλά εκτιμώ ότι ο κ. Θεοδωράκης πρέπει εδώ και τώρα να πρωτοστατήσει στην προσπάθεια διεύρυνσης και ενοποίησης του χώρου που αποκαλούμε ριζοσπαστικό Κέντρο. Και ίσως χρειαστεί να προσφέρει με γενναιότητα ακόμη και το ίδιο του το είναι, χάριν της ιδέας αυτής.

– Υπονοείτε την οικειοθελή αποχώρησή του ή ακόμη και την αυτοδιάλυση του Ποταμιού;

– Το ζήτημα της διαδοχής του κ. Θεοδωράκη είναι θέμα που μόνο ο ίδιος μπορεί να δρομολογήσει, όταν και αν το θεωρήσει ώριμο. Αυτό που λέω είναι απλό: Το Ποτάμι, ως έχει σήμερα, δεν μπορεί να ελπίζει στην ανάκαμψή του αν δεν λάβει άμεσες πρωτοβουλίες ανασύνθεσης του χώρου που εκπροσωπεί, προκειμένου μια νέα κεντρώα ριζοσπαστική παράταξη να καταστεί ο χρήσιμος καταλύτης οποιασδήποτε μελλοντικής κυβέρνησης.

– Αρα δεν πιστεύετε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να μετεξελιχθεί σε μια νέα μεταρρυθμιστική κεντροαριστερή παράταξη.

– Γελάω όταν ακούω τα περί στροφής του ΣΥΡΙΖΑ. Πώς την εννοούν όσοι την υποστηρίζουν; Με την κομματοκρατία και το πελατειακό κράτος να βασιλεύουν; Με τις καρατομήσεις διακεκριμένων ανθρώπων για να αποκατασταθούν στελέχη του κομματικού σωλήνα; Με την κυβέρνηση να κάνει ό,τι μπορεί για να αποτρέψει επενδυτές να έρθουν στην Ελλάδα, διώχνοντας τους υπάρχοντες; Μεταρρυθμίσεις, κ. Ζούλα, σημαίνει βαθιές και ουσιαστικές τομές. Ρήξη με συντεχνίες και συμφέροντα. Τίποτα απ’ όλα αυτά δεν έχουμε δει το 12μηνο της αριστερής διακυβέρνησης. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είναι απλά ο θλιβερός επίλογος της μεταπολίτευσης και δεν έχει καμία δυνατότητα αποποίησης της ριζοσπαστικά αριστερής ταυτότητάς του και της στροφής του στο Κέντρο.

– Αν ο κ. Μητσοτάκης κάνει μια συνολική πρόταση στο Ποτάμι ή και σε μεμονωμένα στελέχη του, η θέση σας ποια θα είναι;

– Νομίζω ότι είναι πρόωρη μια τέτοια ερώτηση και η συνεπακόλουθη απάντηση. Εχω όμως την άποψη πως ένα ορθολογικό κόμμα του Κέντρου πλάι σε ένα ορθολογικό κόμμα της Κεντροδεξιάς έχει πολλά να προσφέρει στη χώρα. Και θα σας εξηγήσω με λίγα λόγια γιατί. Το οικονομικό αδιέξοδο είναι απλά το σύμπτωμα των βαθύτερων θεσμικών προβλημάτων της χώρας. Εκτιμώ λοιπόν ότι χρειάζεται ένας κεντρώος καταλύτης που θα επιβάλει όσα δεν πιστεύω ότι θα κατορθώσει μόνη της η σημερινή Ν.Δ. Δηλαδή τις θεσμικές αλλαγές που χρειάζεται η χώρα για την πλήρη αποσύνδεση των κομμάτων από το κράτος, την επανάκτηση της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης και την επιβολή της αξιοκρατίας παντού. Με απλά λόγια, τη μετατροπή της χώρας μας σε σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος.

– Τον ρόλο σας, σε αυτό το νέο κεντρώο σχήμα που προτείνετε, πώς τον βλέπετε;

– Και αυτή η ερώτηση είναι πρόωρη. Ο καιρός θα δείξει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή