Κωνσταντίνος Κυρανάκης: «Το στοίχημα είναι οι άνθρωποι που έχουν γυρίσει την πλάτη στα κόμματα»

Κωνσταντίνος Κυρανάκης: «Το στοίχημα είναι οι άνθρωποι που έχουν γυρίσει την πλάτη στα κόμματα»

5' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις πρόσφατες εσωκομματικές εκλογές της Νέας Δημοκρατίας το hashtag «Με τον Κυριάκο» (hashtag: εργαλείο που ομαδοποιεί ψηφιακά μηνύματα) εξαπλώθηκε σε πάνω από 2,5 εκατομμύρια χρήστες του Facebook και τις τελευταίες εβδομάδες περισσότεροι από 1 εκατομμύριο άνθρωποι επισκέπτονταν τη σελίδα του υποψηφίου στο Ιντερνετ. Ο Κωνσταντίνος Κυρανάκης είναι ο άνθρωπος πίσω από τη διαδικτυακή καμπάνια του νέου προέδρου. Με ευρωπαϊκή παιδεία και προσανατολισμό -η μητέρα του είναι υπάλληλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ο ίδιος έζησε τα παιδικά του χρόνια ανάμεσα στο Λουξεμβούργο, την Αθήνα και τις Βρυξέλλες-, ο 28χρονος επικοινωνιολόγος ασχολήθηκε από νωρίς με τα κοινά. Εκπρόσωπος των Ευρωπαϊκών Σχολείων στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου ως μαθητής, αναπληρωτής γραμματέας πολιτικού σχεδιασμού της ΟΝΝΕΔ ως φοιτητής στη Νομική Αθηνών και, σήμερα, πρόεδρος της νεολαίας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Το 2014 συμμετείχε στο ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ. Εκτός πολιτικής, είναι σύμβουλος στρατηγικής και επικοινωνίας, κυρίως σε εταιρείες.

Η εκλογή του νέου αρχηγού της ΝΔ κρίθηκε στο Διαδίκτυο;

Σίγουρα το Ιντερνετ έπαιξε πολύ μεγαλύτερο ρόλο συγκριτικά με προηγούμενες εκλογικές διαδικασίες – συμπεριλαμβανομένων και των εθνικών εκλογών. Και φάνηκε ότι η καμπάνια του Κυριάκου ήταν πιο «διαδραστική» με τον κόσμο που έμπαινε στο Ιντερνετ. Αυτό, φυσικά, δεν έχει να κάνει με τη δική μου δουλειά. Εχει να κάνει και με τον ίδιο τον υποψήφιο. Η αναλογία του hashtag «V» του Βαγγέλη Μεϊμαράκη σε σχέση με το hashtag «Με τον Κυριάκο» ήταν περίπου 1 προς 5.

Η κρητική κατάληξη του επιθέτου σας υποδηλώνει ότι είστε μητσοτακικός από κούνια;

Οχι. Δεν είμαι μητσοτακικός. Και θεωρώ ότι κανένας άνθρωπος της νέας γενιάς δεν πρέπει να κατατάσσει τον εαυτό του σε μια κατηγορία που έχει να κάνει με το όνομα μιας οικογένειας. Αλλωστε, παρόλο που έχω κάποιες ρίζες από τα Σφακιά, το επίθετό μου είναι βολιώτικο.

Γιατί υποστηρίξατε τον Κυριάκο Μητσοτάκη;

Είμαι φιλελεύθερος, ευρωπαϊστής, με έντονη αγωνία για τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν στη χώρα. Θεώρησα ότι ο πολιτικός του λόγος μού ταίριαζε πιο πολύ.

Η λέξη «φιλελεύθερος» δεν αποτελεί πια προσβλητικό χαρακτηρισμό στην Ελλάδα;

Δεν είμαι… σίγουρος. Ακόμα κάποιοι συγχέουν το φιλελευθερισμό με το νεοφιλελευθερισμό και την ασυδοσία στις αγορές. Για μένα «φιλελεύθερος» σημαίνει ότι βάζεις πρώτα την πρόοδο της κοινωνίας σε σχέση με το κράτος. Ο πολίτης δεν πρέπει να νιώθει ότι ο κρατικός μηχανισμός τον πνίγει, αλλά ότι του ανοίγει το δρόμο για να φθάσει εκεί όπου ο ίδιος θέτει ως όριο της επιτυχίας του. Και, φιλοσοφικά, ως όριο της ευτυχίας του.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι αμιγώς φιλελεύθερος;

Ναι. Είναι, όμως, και ρεαλιστής που θέλει να συνθέσει πολιτικές δυνάμεις για το καλό της χώρας.Το στοίχημα είναι το Κέντρο; Το στοίχημα είναι κυρίως οι άνθρωποι που έχουν γυρίσει την πλάτη στα κόμματα.

Εσείς πώς μπλέξατε με την πολιτική από νεαρή ηλικία; Νομίζω ότι το είχα στο… DNA μου. Από την εποχή του σχολείου προσπαθούσα να αλλάξω τα πράγματα που δεν μου άρεσαν στο περιβάλλον μου. Και, επειδή ήμουν πολύ αντιδραστικός και επαναστάτης, κάποιοι καθηγητές νόμιζαν ότι θα γίνω αριστερός. Τελικά, όταν επέστρεψα στην Ελλάδα, εντάχθηκα στην ΟΝΝΕΔ εξαιτίας της ιδεολογίας μου.

Η ρήση ότι «όποιος δεν είναι αριστερός στα 20 δεν έχει καρδιά» δεν βρήκε εφαρμογή στην περίπτωσή σας;

Προσωπικά θεωρώ ότι στην εποχή μας η Κεντροδεξιά μπορεί να είναι πιο ριζοσπαστική και επαναστατική.

Η πραγματικότητα, όμως, είναι ότι η σκληρή εφαρμογή της λιτότητας σπρώχνει τους συνομηλίκους σας, τουλάχιστον στην Ελλάδα, όλο και πιο αριστερά;

Στην Ελλάδα οι νέοι ψηφίζουν πάρα πολύ συναισθηματικά. Ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος είναι χαρισματικός αλλά και ψεύτης, κατόρθωσε να δημιουργήσει ένα συναίσθημα ελπίδας στη νεολαία.

Ως πρόεδρος της νεολαίας του ΕΛΚ, είστε εκπρόσωπος του δόγματος της λιτότητας;

Οχι, καθόλου. Είμαι αντίθετος στο δόγμα της λιτότητας και μάλιστα αυτός ήταν και ένας από τους βασικούς πολιτικούς λόγους που εξελέγην με την υποστήριξη πολλών χωρών του Νότου απέναντι στην υποψήφια της νεολαίας της κ. Αγκελα Μέρκελ. Η καταπολέμηση της υπερφορολόγησης είναι πλέον βασική προτεραιότητα του ΕΛΚ.

Είναι καιρός για συμμαχίες που ευνοούν την Ελλάδα;

Βεβαίως. Είναι και μια χρυσή ευκαιρία, διότι η κ. Μέρκελ, η οποία βρίσκεται στο τέλος της καριέρας της, νοιάζεται για την υστεροφημία της και δεν θα ήθελε να μείνει στην ιστορία με το στίγμα της τιμωρού. Αλλά πρέπει να βρίσκεται στο τιμόνι της χώρας ένας πολύ ικανός ηγέτης, που να μπορεί να καταλάβει και πράγματα εκτός της κουλτούρας της Ελλάδας.

Κινδυνεύουμε ακόμα να βγούμε από την ευρωζώνη;

Οχι. Θεωρώ ότι φθάσαμε στο σημείο μηδέν -το σχέδιο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ ήταν έτοιμο τεχνικά-, αλλά δεν θα υπάρξει ξανά τέτοιος κίνδυνος. Ημουν ένα από τα ιδρυτικά μέλη του «Μένουμε Ευρώπη» και πρέπει να πω, έχοντας ζήσει από κοντά εκείνες τις ημέρες, ότι ο ρόλος των ανθρώπων που πήγαν στην πλατεία Συντάγματος με ευρωπαϊκές σημαίες ήταν ιστορικός και συγκινητικός. Διότι το μόνο εύκολο σε ένα τέτοιο δημοψήφισμα ήταν να πεις «όχι». Μετά από τόσα σκληρά μέτρα και τη φτωχοποίηση των Ελλήνων.

Σημαίνει κάτι για εσάς ότι είστε νέος πολιτικός;

Δεν θα το έθετα ηλικιακά. Υπάρχουν πολλοί νέοι σε ηλικία πολιτικοί οι οποίοι κοιτούν μόνο την προσωπική τους φιλοδοξία. Σίγουρα, όμως, οι πιο νέοι έχουμε υποχρέωση να εκφράσουμε και τα συμφέροντα της νέας γενιάς που πληρώνει αυτή την κρίση χωρίς να φταίει.

Το ασφαλιστικό πρέπει να το ψηφίσει η ΝΔ για να πάρει η νέα γενιά σύνταξη;

Οπως είναι σήμερα, αποκλείεται. Ο προϋπολογισμός λέει ότι πρέπει να εξοικονομηθούν 1,7 δισ. για το ασφαλιστικό και το νομοσχέδιο εξοικονομεί μόνο 400 εκατομμύρια.

Ο Αδωνις Γεωργιάδης τοποθετήθηκε στη θέση του αντιπροέδρου επειδή εκφράζει τον νέο αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας πολιτικά ή επειδή τον στήριξε στις εκλογές;

Θεωρώ ότι η λογική είναι ότι όλες οι τάσεις πρέπει να έχουν άποψη και φωνή στη ΝΔ.

Απογοητευτήκατε που δεν γίνατε εκπρόσωπος Τύπου, ενώ το όνομά σας είχε ακουστεί για τη θέση;

Οχι. Επιθυμώ να έχω μια αυθύπαρκτη πολιτική πορεία στο χώρο της Κεντροδεξιάς και όχι να επαναλαμβάνω μηνύματα.

Εξελίσσεστε σε επαγγελματία πολιτικό;

Δεν είμαι πολλά χρόνια στην πολιτική. Δεν ξέρω καν εάν θα πολιτευτώ ο ίδιος.

Το όνειρό σας και το πάθος σας;

Εχω πάθος για αλλαγή. Και θέλω να κάνω κάτι σημαντικό στη ζωή μου. Τώρα, εάν θα είναι μέσω της πολιτικής ή μέσω του εταιρικού κόσμου στον οποίο εργάζομαι, θα το δείξει η ζωή.

*Ο Κωνσταντίνος Κυρανάκης είναι πρόεδρος νεολαίας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή