Γιάκοβ Αμιντρόρ: «Καλή, αλλά δύσκολη λύση ο αγωγός προς Ελλάδα»

Γιάκοβ Αμιντρόρ: «Καλή, αλλά δύσκολη λύση ο αγωγός προς Ελλάδα»

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η κατασκευή αγωγού από τα ισραηλινά και τα κυπριακά κοιτάσματα προς την Ελλάδα είναι η πλέον επιθυμητή λύση, αλλά είναι τεχνικά δύσκολη, γι’ αυτό εξετάζονται και άλλες επιλογές, τονίζει στην «Κ» ο υποστράτηγος Γιάκοβ Αμιντρόρ.

– Πώς διαγράφεται η προοπτική των ελληνοϊσραηλινών σχέσεων;

– Μοιραζόμαστε κοινές αξίες από το παρελθόν και έχουμε κοινά συμφέροντα στο παρόν. Στις σημερινές συνθήκες στη Μεσόγειο, εάν συνεργαστούμε, θα έχουμε πολύ περισσότερα οφέλη από ό,τι εάν ενεργούμε χωριστά.

– Συνεργασία στην ενέργεια;

– Είναι ο πιο προφανής τομέας, αλλά όχι ο μόνος. Στον τομέα της τεχνολογίας είμαστε χώρες που μπορούμε να συνεργασθούμε πολύ αποτελεσματικά. Εχετε το τεράστιο πλεονέκτημα να είστε μέλος της Ε.Ε. και να έχετε πρόσβαση και να χρησιμοποιείτε ευρωπαϊκές τεχνολογίες. Επίσης, η Ε.Ε. παίζει σημαντικό ρόλο στη σταθεροποίηση περιοχών όπου υπάρχει ένταση. Μπορούμε να διδαχθούμε από εσάς και εσείς από εμάς. Οταν πριν από μερικά χρόνια ο πρωθυπουργός Νετανιάχου επέστρεψε από επίσκεψη στην Αθήνα και έλεγε ότι πρέπει να μάθουμε από τους Ελληνες σχετικά με την αντιμετώπιση πυρκαγιών, όλοι είπαν ότι είναι κάτι που δεν μας αφορά άμεσα. Οταν, όμως, είχαμε τις τεράστιες φωτιές στο Ισραήλ, οι Ελληνες ήρθαν αμέσως να μας βοηθήσουν. Μάθαμε από εσάς και τώρα έχουμε πολύ καλύτερη γνώση και εμπειρία στο θέμα.

– Η τριμερής ενεργειακή συνεργασία και με την Κύπρο;

– Με την Κύπρο τα πράγματα είναι πολύ πιο απλά και εύκολα. Μοιραζόμαστε την ίδια περιοχή και σε μερικά σημεία μοιραζόμαστε ακόμη και τα ίδια κοιτάσματα. Από την άλλη, η διασύνδεση με αγωγό από την Κύπρο μέχρι την Ελλάδα είναι μια πολύ δύσκολη υπόθεση λόγω της γεωλογίας. Εάν βρεθεί λύση σε αυτό, θα ήταν φανταστικό. Θα προχωρούσαμε ταχύτατα στην κατασκευή του αγωγού ώστε να μεταφέρεται το αέριο στην Ευρώπη μέσω Ελλάδας. Είμαι βέβαιος ότι θα συμμετείχαν και άλλες μεσογειακές χώρες.

– Οι άλλες επιλογές;

– Τερματικός σταθμός στην Κύπρο, από όπου θα διοχετεύεται το ισραηλινό και το κυπριακό αέριο, ή μεταφορά με πλοία. Αλλά τα πάντα θα κριθούν από το κόστος.

– Η μεταφορά μέσω Τουρκίας;

– Εκεί υπάρχει το ζήτημα των σχέσεων της Τουρκίας με την Κύπρο. Πριν σχεδιασθεί ένα τόσο μεγάλο έργο θα πρέπει να έχει ξεπερασθεί αυτό το εμπόδιο. Εάν συμβεί αυτό και εμπλακεί στο όλο εγχείρημα και η Τουρκία, ίσως και η Αίγυπτος, θα ήταν πολύ καλύτερα για όλη την περιοχή. Αλλά είναι πολλά τα προβλήματα: μεταξύ ημών και της Τουρκίας, μεταξύ Κύπρου και Τουρκίας, ενώ δεν ξέρω και κατά πόσον οι Αιγύπτιοι θα εξάγουν αέριο. Υπάρχουν πολλά αναπάντητα ερωτήματα.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή