Xάινς Ρίχτερ: Για όλα φταίει το πελατειακό κράτος

Xάινς Ρίχτερ: Για όλα φταίει το πελατειακό κράτος

3' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

 O καθηγητής Xάινς Ρίχτερ απασχόλησε την ελληνική κοινή γνώμη λόγω του βιβλίου του για τη Μάχη της Κρήτης. Εχει όμως διαδραματίσει σημαντικό ρόλο και στη διαπαιδαγώγηση της γερμανικής ελίτ σε σχέση με την ελληνική πολιτική πραγματικότητα. Πράγμα φυσικό, καθώς θεωρείται ένας από τους κορυφαίους Γερμανούς ακαδημαϊκούς και έχει γράψει πολλά βιβλία και συγγράμματα για την Ελλάδα και την Κύπρο. Σε τηλεοπτική συνέντευξή του στον Αλέξη Παπαχελά, και την εκπομπή «Ιστορίες» του ΣΚΑΪ, αποκάλυψε ότι είχε προ καιρού κάνει μία διάλεξη στο γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, παρουσία όλων των σημαντικών στελεχών του που ασχολούνται με την Ελλάδα και τις ευρωπαϊκές υποθέσεις. Στο ερώτημα «τι τους είπατε;», ο κ. Ρίχτερ απάντησε με σαφήνεια: «Οτι τίποτα δεν συμβαίνει από πλευράς μεταρρυθμίσεων. Πως η Ελλάδα έχει χρεοκοπήσει άλλες τρεις φορές στο παρελθόν και ετέθη υπό ευρωπαϊκό έλεγχο. Γνωρίζουν οι ισχυροί στην Ελλάδα ότι αν τεθούν υπό ευρωπαϊκό έλεγχο τώρα, αυτό θα σημάνει το τέλος του πελατειασμού. Και αυτό δεν το θέλει κανείς από την ανώτερη τάξη, γιατί η μόνη λύση είναι να ζητήσει κάποιος από τους πλούσιους να πληρώσουν. Δεν έχουν ουσιαστικά πληρώσει φόρους από το 1832. Ποτέ δεν πλήρωσαν φόρους». Ο κ. Ρίχτερ προχώρησε ένα βήμα παραπέρα: «Τους είπα στο Βερολίνο ότι, κατά τη γνώμη μου, η Ελλάδα είχε μία ευκαιρία να μεταρρυθμισθεί και αυτή ήταν κατά την Κατοχή, όταν βρισκόταν υπό τον έλεγχο του ΕΑΜ. Αυτό ήταν το πρώτο πολιτικό κίνημα που δεν βασίσθηκε στον πελατειασμό. Δεν είχαν άλλωστε τίποτα να μοιράσουν και αν διαβάσετε το πρόγραμμά του και δείτε τι έφτιαξαν στα βουνά, θα μπορούσαν κατά τη γνώμη μου να έχουν φέρει την Ελλάδα πιο κοντά στην Ευρώπη… Δυστυχώς, ήλθαν τα Δεκεμβριανά, η βρετανική επέμβαση που κατέστρεψε τα πάντα».

Ο Γερμανός καθηγητής πιστεύει ότι τίποτα δεν αλλάζει στην Ελλάδα, γιατί το πελατειακό κράτος επιβιώνει, ανεξάρτητα από το ποιος βρίσκεται στην εξουσία: «Θυμάμαι ότι όταν είχα σχέσεις με τη Δημοκρατική Αμυνα στη διάρκεια της χούντας, συμφωνούσαμε όλοι ότι αυτό που χρειάζεται είναι ένα νέο κόμμα ευρωπαϊκού τύπου… Οταν ο Καραμανλής επέστρεψε, προσπάθησε για δύο μήνες να το δημιουργήσει με τη Νέα Δημοκρατία, αλλά το δίκτυο της ΕΡΕ και οι σχέσεις της ήταν πολύ ισχυρές. Μετά ήλθε ο Ανδρέας, ο οποίος είχε συμμετάσχει στις συζητήσεις που κάναμε επί δικτατορίας, αλλά δεν ενδιαφερόταν να κάνει ένα ευρωπαϊκό κόμμα και έφτιαξε το ΠΑΣΟΚ σαν ένα πελατειακό δίκτυο, τίποτε άλλο. Είχα μάλιστα γράψει τότε ότι από τον πελατειασμό πήγαμε στον τουρμπο-πελατειασμό. Οπως ακριβώς είχε κάνει η Ενωση Κέντρου, η Ν.Δ. και τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ». Στο ερώτημα πώς αντέδρασαν οι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι του γερμανικού υπ. Οικονομικών, απάντησε: «Τώρα κατάλαβαν ότι όσο η Ελλάδα βασίζεται στον πελατειασμό, τα λεφτά τους θα πάνε χαμένα».

Πιστεύει, εξάλλου, ότι ένα μεγάλο μέρος των γερμανικών αποζημιώσεων «φαγώθηκε» από το πελατειακό κράτος είτε γιατί πήγε –για παράδειγμα– στους Εβραίους που ψήφιζαν το τότε κυβερνών κόμμα είτε γιατί ο μηχανολογικός εξοπλισμός που είχε δώσει η Γερμανία για τον εκβιομηχανισμό της χώρας κατέληξε στη Μ. Βρετανία και σε άλλες χώρες. Επιμένει πάντως στην άποψη πως η Ελλάδα δεν μπορεί πλέον να διεκδικήσει γερμανικές αποζημιώσεις και προαναγγέλλει αποκαλύψεις για την πολύκροτη υπόθεση του κατοχικού δανείου. Ο κ. Ρίχτερ θεωρείται επί δεκαετίες ένας από τους σημαντικούς Γερμανούς φιλέλληνες, έχοντας μάλιστα τιμηθεί από την Ελληνική Δημοκρατία. «Να ξέρετε ότι οι Γερμανοί αλεξιπτωτιστές που διάβασαν το βιβλίο μου στραβοκατάπιαν γιατί δεν με θεωρούν αντικειμενικό. Δεν άφησα απ’ έξω κανένα έγκλημα που έκαναν και το δέχθηκαν όμως». Στο τελικό ερώτημα τι προβλέπει για την Ελλάδα, η συζήτηση ξαναγύρισε στο πελατειακό κράτος: «Είμαι από τη φύση μου αισιόδοξος. Φοβάμαι, όμως, ότι δεν βλέπω καμία λύση όσο επιβιώνει ο πελατειασμός. Η Ελλάδα είναι ένα αποτυχημένο κράτος (failed state). Λυπάμαι που το λέω, με πληγώνει απίστευτα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή