Τ. Πετρόπουλος: «Με το παλιό σύστημα οι εν αναμονή συντάξεις»

Τ. Πετρόπουλος: «Με το παλιό σύστημα οι εν αναμονή συντάξεις»

3' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν θα μειωθούν οι κύριες συντάξεις και όλες οι εκκρεμείς θα υπολογιστούν με βάση το σύστημα που ίσχυε στις 31 Δεκεμβρίου 2014, ξεκαθαρίζει ο υφυπουργός Εργασίας Τάσος Πετρόπουλος μιλώντας στην «Κ», ενώ αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο περαιτέρω μείωσης του ανώτατου πλαφόν στις υψηλές συντάξεις.

― Η ασφαλιστική μεταρρύθμιση θα περιλαμβάνει μειώσεις στις ήδη καταβαλλόμενες κύριες συντάξεις; 

― Γνωρίζετε ότι παρά τις 11 μειώσεις που πραγματοποιήθηκαν επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. το συνταξιοδοτικό σύστημα δεν έγινε μακροπρόθεσμα βιώσιμο. Επομένως, νέες μειώσεις δεν θα συμβάλουν στην ενίσχυση του συστήματος.

― Σας προβληματίζει το έλλειμμα των ασφαλιστικών ταμείων; Πώς θα καλυφθεί;

― Και μας προβληματίζει και μας ανησυχεί η τεράστια υποχώρηση των εσόδων των Ταμείων, που έχει φτάσει σε πρωτόγνωρα χαμηλά επίπεδα. Αποβλέπουμε στην οικονομική ανάπτυξη και στην πιο αποδοτική λειτουργία της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης. Ηδη στο ΙΚΑ κατά τον προηγούμενο μήνα σημειώσαμε μεγαλύτερο ύψος εισπράξεων εισφορών συγκριτικά με τον αντίστοιχο μήνα του 2015. Η σύνδεση των εισφορών με τα καθαρά κέρδη προσαρμόζει το ύψος της εισφοράς στις πραγματικές οικονομικές δυνατότητες των ανεξάρτητα απασχολουμένων επιστημόνων και των ελεύθερων επαγγελματιών. Επομένως, θα επανέλθουν στην κοινωνική ασφάλιση εκατοντάδες χιλιάδων ασφαλισμένων που αδυνατούσαν (σε περισσότερους από 500.000 ανέρχονται οι οφειλέτες στον ΟΑΕΕ) να καταβάλουν τις εισφορές τους διότι υπολογίζονταν ως ποσοστό επί αυθαίρετων κλιμακίων που δεν αντιστοιχούσαν στην εισφοροδοτική τους ικανότητα. Οσο για την εξεύρεση πόρων, το Κυβερνητικό Συμβούλιο Κοινωνικής Πολιτικής επεξεργάζεται μέτρα για τη βαθμιαία αύξηση των αποθεματικών του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης.

― Πάμε σε νέο φόρο – πόρο για τη χρηματοδότηση των ελλειμμάτων;

― Βασική μας προτεραιότητα είναι η καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής και η πάταξη της αδήλωτης και ανασφάλιστης εργασίας, που κυμαίνεται από 20% έως και 36% στους διαφορετικούς κλάδους της οικονομίας. Από την πάταξη της εισφοροδιαφυγής αναμένουμε να εξασφαλίσουμε σταδιακά έως και 6 δισ. ευρώ επιπλέον πόρους που υπερεπαρκούν για την κάλυψη των ελλειμμάτων.

― Για τις αιτήσεις…

― Στις συνταξιοδοτικές αιτήσεις που έχουν κατατεθεί ήδη σε μεγάλο μέρος αντιστοιχούν προσωρινές συντάξεις και δεν θα έχουμε πρόβλημα να καλύψουμε τα σχετικά κεφάλαια που θα απαιτηθούν για την πλήρη ικανοποίησή τους.

― Υπάρχει περίπτωση, κάποιες από τις προωθούμενες αλλαγές στο ασφαλιστικό να αφορούν και τις αιτήσεις συνταξιοδότησης που έχουν ήδη κατατεθεί;

― Εχουμε διακηρύξει τη θέλησή μας οι νέοι κανόνες να ισχύουν μετά την ημέρα έναρξης ισχύος της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης που προωθούμε. Στόχος είναι όλες οι σε αναμονή συντάξεις να υπολογιστούν κανονικά με τα ισχύοντα έως 31-12-2014 και να μην επηρεαστούν από τις όποιες αλλαγές επιφέρει το νέο ασφαλιστικό.

― Πόσο θα μειωθούν οι επικουρικές συντάξεις;

― Για να διασφαλίσουμε τη διατήρηση των επικουρικών έχουμε προτείνει αύξηση των εισφορών κατά 1 μονάδα για τους εργοδότες και 0,5 για τους εργαζομένους. Θεωρώ ότι με την αναμενόμενη ανάκαμψη της οικονομίας, την ουσιαστική αξιοποίηση των αποθεματικών και με την πάταξη της εισφοροδιαφυγής θα διασφαλίσουμε την επάρκεια των πόρων ώστε να μην έχει αρνητικές επιπτώσεις η ρήτρα βιωσιμότητας. Στο μεταξύ θα αξιοποιήσουμε τα αποθεματικά του ΕΤΕΑ, ώστε να μην υπάρξουν μειώσεις κατά το μέρος που δεν θα εξασφαλίζουμε τους αναγκαίους πόρους.

― Υπάρχουν σκέψεις για νέο κατώτερο πλαφόν στις υψηλές συντάξεις;

― Το ανώτατο προβλεπόμενο ποσό καταβολής μιας ή περισσότερων συντάξεων αποτιμάται στο πλαίσιο της συνολικής κοστολόγησης της πρότασής μας. Προβλέπουμε αντί του ποσού των 3.680 ευρώ που ισχύει για πολλαπλές συντάξεις, να τεθεί ως όριο το ποσό των 3.072 ευρώ. Η ερώτησή σας σχετίζεται ουσιαστικά με την πορεία της διαπραγμάτευσης και τις σταθμίσεις που θα γίνουν κατά την εξέλιξή της. Σε αυτές τις σταθμίσεις δεν αγνοούμε ότι οι συντάξεις που υπερβαίνουν το ποσό των 2.500 ευρώ αφορούν περίπου 3.700 άτομα, που αντιστοιχεί σε ποσοστό κάτω του 0,4% των συνταξιούχων.

― Πού είναι οι διαφωνίες με τους δανειστές;

― Σε κάθε συζήτηση με τους δανειστές σημείο αιχμής αποτελεί το κόστος. Προς το παρόν δεν έχουν εκδηλώσει θέσεις που συγκρούονται με τη δική μας πρόταση, πλην της διαφαινόμενης αντίθεσης που έχει εκφραστεί από το ΔΝΤ διά του κ. Τόμσεν. Οι συζητήσεις στο επίπεδο των τεχνικών κλιμακίων έχουν προετοιμάσει το έδαφος για την ταχύτερη επίτευξη συμφωνίας προκειμένου να ξεκλειδώσει το χρηματοδοτικό πρόγραμμα για την ανάπτυξη της χώρας. Το πρόβλημα είναι ότι αυτή την ανάγκη δεν συμμερίζονται οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή