Στ. Θεοδωράκης: Σε ομοσπονδία κομμάτων με το ΠΑΣΟΚ δεν θα μετέχουμε…

Στ. Θεοδωράκης: Σε ομοσπονδία κομμάτων με το ΠΑΣΟΚ δεν θα μετέχουμε…

3' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Σε ομοσπονδία κομμάτων με το ΠΑΣΟΚ δεν θα μετέχουμε», τονίζει ο κ. Σταύρος Θεοδωράκης, αφήνοντας πλέον σαφέστατα να εννοηθεί ότι η μόνη περίπτωση σύμπραξής του με την κ. Φώφη Γεννηματά είναι η αυτοδιάλυση του κόμματός της και η δημιουργία ενός καινούργιου φορέα, ο οποίος θα προσελκύσει νέες δυνάμεις από την κοινωνία. Παράλληλα, ο κ. Θεοδωράκης κρατάει αποστάσεις και από τον κ. Κυρ. Μητσοτάκη, επισημαίνοντας ότι «όποιος ζητάει “εδώ και τώρα εκλογές” δεν λέει όλη την αλήθεια στον λαό», και καλεί τον κ. Αλ. Τσίπρα, «αν δεν μπορεί να κάνει όσα δεσμεύθηκε στους δανειστές, να έρθει στη Βουλή να το πει και να αναλάβει επιτέλους τις ευθύνες του».

– Κύριε Θεοδωράκη, ήσασταν στις Βρυξέλλες και ήθελα να μας μεταφέρετε το κλίμα από τις συναντήσεις σας ύστερα από την αμφισβήτηση της κυβέρνησης στον ρόλο του ΔΝΤ.

– Ακόμη και άνθρωποι που υποστηρίζουν τον κ. Τσίπρα, αδυνατούν να κατανοήσουν το τελευταίο του ξέσπασμα εναντίον του ΔΝΤ. Διότι όλοι ξέρουν αυτό που γνωρίζουμε και στην Ελλάδα. Οτι το ΔΝΤ ζητάει μικρότερο πρωτογενές πλεόνασμα, δηλαδή λιγότερα μέτρα, και ότι η κ. Λαγκάρντ επιμένει στην ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Δεν καταλαβαίνουν, λοιπόν, όπως δεν καταλαβαίνω κι εγώ, γιατί ο κ. Τσίπρας αντέδρασε λες και είχε απέναντί του τον Σόιμπλε, που δεν θέλει ούτε μικρότερο πλεόνασμα ούτε κούρεμα του χρέους.

– Η κυβέρνηση σχεδιάζει νέα φορολογικά μέτρα, τα οποία καταγγέλλετε ως καταστροφικά. Υπάρχουν, πιστεύετε, πολλά περιθώρια άλλης πολιτικής με το μνημόνιο που κι εσείς ψηφίσατε;

– Εμείς δεν ψηφίσαμε ούτε φορολογικά μέτρα ούτε τη συνέχιση της σπατάλης. Αντιθέτως ζητάμε, μήνες τώρα, από την κυβέρνηση να προχωρήσει στις αποκρατικοποιήσεις και σε κατάργηση των προνομίων των συντεχνιών. Αν τα είχε κάνει όλα αυτά δεν θα μιλούσαμε τώρα για νέους φόρους.

– Θα επιμείνω. Υπάρχει λύση χωρίς φόρους, όταν έχετε όλοι συμφωνήσει σε πλεονάσματα 3,5%;

– Ασφαλώς και υπάρχει. Είναι η μείωση της κρατικής σπατάλης και η πάταξη της φοροδιαφυγής. Η κυβέρνηση όμως δεν προχωράει καν στη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τις φορολογικές υπηρεσίες. Της υποδείξαμε 826 φορείς του Δημοσίου που πρέπει να συγχωνευθούν ή να κλείσουν, εξοικονομώντας αυτομάτως 353,8 εκατ. ευρώ. Αδιαφόρησε και τώρα εξαγγέλλει νέους φόρους. Η μεσαία τάξη διώκεται. Οι επιχειρήσεις φεύγουν στην Αλβανία, στη Βουλγαρία, στην Τουρκία, στην Κύπρο.

– Από όσα λέτε, διακρίνει ωστόσο κανείς και μια αντίφαση. Διότι περιγράφετε τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ ως καταστροφείς της χώρας, αλλά τάσσεστε κατά των εκλογών.

– Οποιος ζητάει «εδώ και τώρα εκλογές», δεν λέει όλη την αλήθεια στον λαό. Πιστεύει κανείς πραγματικά ότι μπορούν να γίνουν εκλογές πριν από την αξιολόγηση; Οτι η χώρα θα ζήσει χωρίς να πάρουμε τα 5,7 δισ. της αξιολόγησης;

Υλοποίηση δεσμεύσεων

– Αρα εξακολουθείτε να πιστεύετε ότι μπορεί να συγκροτηθεί μια εντελώς διαφορετική κυβέρνηση από τον σημερινό ΣΥΡΙΖΑ;

– Οχι. Εμείς, όμως, λέμε και όχι τώρα εκλογές. Η κυβέρνηση οφείλει να υλοποιήσει αυτά που έχει δεσμευτεί στους δανειστές. Να χρηματοδοτηθεί η χώρα. Αν ο κ. Τσίπρας δεν μπορεί, ας έρθει στη Βουλή να το πει κι ας αναλάβει επιτέλους τις ευθύνες του.

– Προ εβδομάδος καλέσατε σε συνάντηση την κ. Γεννηματά, διευκρινίζοντας όμως ότι δεν προτίθεστε να συνεργαστείτε, αν δεν μπουν κι άλλα πρόσωπα σε αυτό που ονομάζετε Κοινοβούλιο της Αναγέννησης. Τι σας χωρίζει από το ΠΑΣΟΚ;

– Το Ποτάμι δεν είναι αποσχισθέν τμήμα του ΠΑΣΟΚ για να μας ενδιαφέρει η επανένωσή του, όπως επιδιώκουν κάποιοι. Ούτε μας ενδιαφέρει ένα ΠΑΣΟΚ plus. Η Ελλάδα έχει ανάγκη μία μεγάλη μεταρρυθμιστική συμμαχία, όχι μία ένωση της Κεντροαριστεράς. Κάλεσα λοιπόν την κ. Γεννηματά να συμφωνήσει στη δημιουργία μιας επιτροπής με φιλελεύθερους και αριστερούς μεταρρυθμιστές, στην οποία κανένα κόμμα δεν θα έχει πλειοψηφία. Η δυναμική όσων προσέλθουν θα καθορίσει και τα επόμενα βήματα. Και επειδή πολλά ακούγονται, οφείλω να το διευκρινίσω μια και καλή. Σε ομοσπονδία κομμάτων με το ΠΑΣΟΚ δεν θα μετέχουμε.

– Σας το θέτω ευθέως λοιπόν. Το Ποτάμι θα κατέβει στις επόμενες εκλογές ακόμη κι αν αποτύχει η προσπάθειά σας να ενισχυθείτε με νέα πρόσωπα και οι δημοσκοπήσεις σας δείχνουν εκτός Βουλής;

– Στις δημοσκοπήσεις σήμερα οι μισοί Ελληνες αρνούνται να απαντήσουν. Μην τις παίρνετε τοις μετρητοίς. Και το Ποτάμι είναι έτοιμο να κατέβει στις εκλογές όποτε κι αν γίνουν. Αλλά όλη μας η έγνοια δεν είναι πώς θα διασώσουμε τις έδρες μας. Ο αγώνας μας είναι να σώζουμε κάθε μέρα ό,τι μπορούμε. Αποκαλύπτουμε, συγκρουόμαστε, προτείνουμε. Ο λαός δεν περιμένει την Ανάσταση, θέλει να καλυτερεύει η ζωή του έστω και λίγο κάθε μέρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή