Α. Κόστα: Οχι σε «μέτωπα» χωρών εναντίον κάποιων άλλων

Α. Κόστα: Οχι σε «μέτωπα» χωρών εναντίον κάποιων άλλων

6' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κατά των «μετώπων» στο εσωτερικό της Ε.Ε. τάσσεται σε αποκλειστική γραπτή συνέντευξή του στην «Κ» ο Πορτογάλος πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα, ο οποίος πραγματοποιεί αύριο επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα και αναμένεται να έχει συνάντηση με τον Ελληνα ομόλογό του Αλέξη Τσίπρα. Ο κ. Κόστα προχωρά σε διστακτικό άνοιγμα προς τον κ. Τσίπρα, υπενθυμίζοντας ότι οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές ανέκαθεν είχαν «εποικοδομητική στάση διαλόγου», ταυτόχρονα όμως μοιάζει εμμέσως να αποκηρύσσει τη σύγκρουση Αθήνας – ΔΝΤ. Τέλος, επαναλαμβάνει την προθυμία της Λισσαβώνας να φιλοξενήσει περισσότερους πρόσφυγες από ό,τι είχε αρχικά δεσμευθεί, «από πεποίθηση» και όχι επειδή αναμένει ανταλλάγματα.

– Το Σοσιαλιστικό Κόμμα στην Πορτογαλία κατάφερε πέρυσι να σχηματίσει μια κεντροαριστερή κυβέρνηση. Πώς αποτιμάτε την επιμονή του Ελληνα συναδέλφου σας Αλέξη Τσίπρα να συγκροτήσει δις κυβέρνηση συνασπισμού με ένα εθνικιστικό, λαϊκίστικο, ακροδεξιό κόμμα, ενώ μπορούσε να επιλέξει άλλους εταίρους, όπως το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ;

– Η πορτογαλική κυβέρνηση δεν είναι κυβέρνηση συνασπισμού, αλλά μια κυβέρνηση των Σοσιαλιστών, η οποία υποστηρίζεται κοινοβουλευτικά από το Αριστερό Μπλοκ, τους Κομμουνιστές και τους Πρασίνους. Η λύση αυτή αποδείχθηκε σταθερή και λειτουργεί αποτελεσματικά από όταν αναλάβαμε την εξουσία. Εξαρχής διακηρύξαμε ότι έχουμε πλήρη εμπιστοσύνη στις συμφωνίες που συνήψαμε με αυτά τα κόμματα, επειδή και εκείνα δεσμεύονται να τερματίσουν την πορεία της φτωχοποίησης των τελευταίων ετών και να αποκαταστήσουν την ελπίδα και την αξιοπρέπεια των Πορτογάλων πολιτών.

– Με δεδομένη την προηγούμενη ερώτηση, θεωρείτε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει θέση στην Προοδευτική Συμμαχία των Σοσιαλιστών και των Δημοκρατών; Πόσο εφικτή είναι η σύμπηξη ενός κοινού μετώπου της ευρωπαϊκής περιφέρειας εναντίον της γερμανικής ορθοδοξίας και της εμμονής με τη λιτότητα; Και αν θεωρείτε πως είναι, γιατί αυτό δεν συνέβη νωρίτερα, κατά την έναρξη της κρίσης;

– Η ευρωπαϊκή ενοποίηση βασίστηκε στη συνεργασία όλων των χωρών-μελών, και η σημερινή Ευρώπη εξαρτάται από την ανάκτηση αυτού του πνεύματος συνεργασίας και αλληλεγγύης. Η Πορτογαλία, η Ελλάδα ή η Γερμανία πρέπει να είναι έτοιμες να αποκαταστήσουν αυτήν την ιδέα της ευρωπαϊκής ενοποίησης και τις θεμελιώδεις αξίες της στο όνομα του ευρωπαϊκού μέλλοντος και των Ευρωπαίων. Πιστεύουμε ότι η λύση στις κοινές ανησυχίες μας απαιτεί περισσότερη και όχι λιγότερη Ευρώπη και πως, στο πλαίσιο αυτό, δεν πρέπει να υπάρχουν «μέτωπα» ορισμένων χωρών εναντίον ή προς όφελος κάποιων άλλων. Οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές ανέκαθεν είχαν μια εποικοδομητική στάση διαλόγου, που επιβεβαιώθηκε από την πρόσφατη πρόσκληση προς τον πρωθυπουργό Τσίπρα να συμμετάσχει στη συνάντηση των αρχηγών κρατών και ηγετών του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, που διοργανώθηκε από τον πρόεδρο Ολάντ.

– Η κυβέρνησή σας είναι εξαιρετικά εύθραυστη, και τον τελευταίο μήνα παραλίγο να μην ψηφιστεί ο προϋπολογισμός από το διασπασμένο Κοινοβούλιο. Δύο από τα σημεία στα οποία εξέφρασαν ενστάσεις οι σύμμαχοί σας ήταν η συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας και τα επιπλέον δάνεια προς την Ελλάδα. Εχετε και εσείς επιφυλάξεις στα δύο αυτά ζητήματα;

– Η πορτογαλική κυβέρνηση δεν είναι εύθραυστη. Οι συμφωνίες με τους συμμάχους μας εγγυώνται μια σταθερή και μακρά πλειοψηφία στη Βουλή, που επιτρέπει στην κυβέρνηση να φέρει εις πέρας την αποστολή της σε μια ατμόσφαιρα πλήρους θεσμικής ομαλότητας. Ο φετινός προϋπολογισμός θα επιτρέψει την αποκατάσταση των εισοδημάτων των νοικοκυριών, τη δημιουργία μηχανισμών για την προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης και τη δημιουργία θέσεων εργασίας, διατηρώντας ταυτόχρονα τον κεντρικό στόχο του σεβασμού των διεθνών δεσμεύσεων αλλά και της τήρησης των ευρωπαϊκών κανόνων, όπως προβλέπεται από το κυβερνητικό πρόγραμμα.

– Δεν είναι οξύμωρο ότι περιμένετε υποστήριξη από τους κεντροδεξιούς Σοσιαλδημοκράτες στην ψήφιση ορισμένων μέτρων, ενώ παλαιότερα επικρίνατε το ίδιο κόμμα; Και σας ρωτάω, επειδή είχαμε ανάλογες περιπτώσεις και στην Ελλάδα, όπου μια αριστερή κυβέρνηση περίμενε βοήθεια από τα μνημονιακά κόμματα, τα οποία αποκήρυττε όσο βρισκόταν στην αντιπολίτευση.

– Δεν περιμένουμε από το PSD, τους κεντροδεξιούς Σοσιαλδημοκράτες, να μας βοηθήσει. Αυτό που περιμένουμε είναι να παραμείνουν όλα τα πολιτικά κόμματα πιστά στην ιδεολογία τους. Αναμφισβήτητα θα υπάρξουν θέματα στα οποία το PSD θα είναι εγγύτερα στο δικό μας όραμα και άλλα, στα οποία θα είναι πιο μακριά από μας.

– Πόσο οξύμωρο είναι για ένα κεντροαριστερό κόμμα να προσπαθεί να ικανοποιήσει ταυτόχρονα τόσο τις πιέσεις του Βερολίνου και του ΔΝΤ όσο και την εκλογική του βάση; Δεν ανησυχείτε ότι το υψηλό επίπεδο δημόσιου χρέους δεν επιτρέπει δημοσιονομική χαλάρωση; Και δεν θεωρείτε θεμιτούς τους φόβους ότι ο τερματισμός της δημοσιονομικής προσαρμογής θα μπορούσε να ακυρώσει τις θυσίες των Πορτογάλων από την έναρξη της κρίσης μέχρι σήμερα;

– Πρώτα από όλα, πρέπει να τονίσω ότι δεν υπάρχει σχέδιο τερματισμού της δημοσιονομικής προσαρμογής. Ο φετινός προϋπολογισμός, που έχει ήδη ψηφιστεί, σέβεται πλήρως τις ευρωπαϊκές δεσμεύσεις, ενώ παράλληλα ενσαρκώνει μια διαφορετική προσέγγιση από αυτήν που ακολουθείτο μέχρι σήμερα. Ξέρουμε ότι ο λόγος χρέους προς το ΑΕΠ είναι όντως πολύ υψηλός (σ.σ. 129,1% για το 2015, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Κομισιόν), πιστεύουμε όμως ότι μόνο η οικονομική ανάπτυξη θα επιτρέψει τη μείωση αυτού του δυσβάσταχτου βάρους. Για αυτό ακριβώς υποστηρίζουμε την ανάγκη να διερευνηθούν τα περιθώρια ευελιξίας, που υπάρχουν στο πλαίσιο κανόνων της συνθήκης σταθερότητας και ανάπτυξης.

– Με δεδομένη τη δύσκολη σχέση Λισσαβώνας και ΔΝΤ, πιστεύετε ότι είναι σήμερα, εξαιτίας κυρίως της προσφυγικής κρίσης και του δημοψηφίσματος στη Βρετανία, ευκολότερο για τις χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας να βρουν κοινό τόπο συνεννόησης με την καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ από ό,τι με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ; Ποια είναι η γνώμη σας για την υπόθεση Wikileaks στην Ελλάδα; Μιλήσατε με τον κ. Τσίπρα στο τηλέφωνο αμέσως μετά τη διαρροή. Τι του είπατε;

– Η Πορτογαλία έχει μια ισχυρή θεσμική σχέση με το ΔΝΤ και τους Ευρωπαίους εταίρους. Η εξεύρεση κοινού τόπου είναι αναπόσπαστο στοιχείο του ευρωπαϊκού εγχειρήματος. Δεν είναι μια εναλλακτική λύση που εξαρτάται από την περίσταση, αλλά μια μόνιμη προϋπόθεση. Τα σύνθετα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κόσμος δεν επιτρέπουν στην Πορτογαλία, στην Ελλάδα ή ακόμη και στη Γερμανία να τα αντιμετωπίσουν μονομερώς ή με έναν μεμονωμένο τρόπο. Εξαιτίας των οριζόντιων διαστάσεών τους, οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη προϋποθέτουν συντονισμένες απαντήσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Περισσότεροι πρόσφυγες γιατί είναι το σωστό

– Η Πορτογαλία είναι μία από τις ελάχιστες ευρωπαϊκές χώρες που εμφανίστηκαν πρόθυμες να υποδεχθούν περισσότερους πρόσφυγες από ό,τι είχαν συμφωνήσει αρχικά. Οι κυνικοί αποδίδουν αυτή τη σπουδή στην προσπάθειά σας να εξασφαλίσετε ευελιξία εκ μέρους του Βερολίνου και των Βρυξελλών. Ποιο είναι το σχόλιό σας;

– Δεν συνδέουμε αυτό το ζήτημα με οποιοδήποτε άλλο στην ευρωπαϊκή ατζέντα. Θα υποδεχθούμε περισσότερους πρόσφυγες από πεποίθηση, όχι για ιδιοτελείς λόγους. Επειδή πιστεύουμε ότι αυτό είναι το σωστό και ξέρουμε ότι έχουμε αυτή τη δυνατότητα. Είναι σωστό επειδή θα βοηθήσει, αφενός, αυτούς τους ανθρώπους που χρειάζονται περισσότερο από όλους διεθνή προστασία και, αφετέρου, τα κράτη-μέλη που έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση. Και αυτό είναι εφικτό, επειδή η Πορτογαλία έχει φιλοξενήσει μετανάστες από τρίτες χώρες τις τελευταίες δεκαετίες.

– Λαμβάνοντας υπόψη την προσφυγική κρίση, το δημοψήφισμα για το Brexit, την κρίση χρέους, την άνοδο των λαϊκιστικών και ακραίων κομμάτων, σε συνδυασμό με την απομάγευση των Ευρωπαίων πολιτών με τις Βρυξέλλες και τον τρόπο λειτουργίας της Ε.Ε., πόσο αισιόδοξος είστε για το μέλλον της Ευρώπης;

– Το γεγονός ότι η Ευρώπη αντιμετωπίζει προκλήσεις σήμερα δεν σημαίνει ότι θα γίνει μελλοντικά περιττή η παρουσία της. Ακριβώς το αντίθετο: όλες αυτές οι κρίσεις και οι τρομοκρατικές επιθέσεις αποδεικνύουν ότι χρειαζόμαστε κοινές απαντήσεις σε κοινές ανησυχίες. Η Ευρώπη έχει και θα συνεχίσει να έχει έναν ρόλο να παίξει, επειδή καμία χώρα δεν μπορεί μόνη της να λύσει αυτά τα προβλήματα. Κάποιοι λένε ότι δεν χρειαζόμαστε παραπάνω Ευρώπη, αμφιβάλλω όμως αν μπορούμε να λειτουργήσουμε με λιγότερη Ευρώπη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή