I. Κασουλίδης: Η προσήλωση μας έβγαλε από το μνημόνιο

I. Κασουλίδης: Η προσήλωση μας έβγαλε από το μνημόνιο

3' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΕΥΚΩΣΙΑ – ΑΠΟΣΤΟΛΗ. Η προσήλωση στην εφαρμογή του μνημονίου που συμφωνήθηκε με την τρόικα και η στωικότητα με την οποία αντιμετώπισε η κυπριακή κοινωνία το «κούρεμα» των καταθέσεων και τα μέτρα «έφεραν τη χώρα γρηγορότερα εκτός μνημονίου», τονίζει σε συνέντευξή του στην «Κ» ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Ιωάννης Κασουλίδης, στη… διδακτική συνέντευξη που ακολουθεί.

– Υπάρχουν διδάγματα για την Ελλάδα από την επιτυχή έξοδο της Κύπρου από το μνημόνιο;

– Δεν θέλουμε να παραθέσουμε διδάγματα σε κανέναν και ούτε είναι σωστό να συγκρίνεται η οικονομική κρίση που πέρασε η Κύπρος με αυτήν της Ελλάδας. Εμείς είμαστε μια μικρή οικονομία που μέσα σε λίγα χρόνια κατέρρευσε και σε 3 χρόνια ανέκαμψε. Οταν αναλάβαμε, το 2013, η Κύπρος ήταν στο χείλος του γκρεμού, τόσο από δημοσιονομικής άποψης όσο και από πλευράς τραπεζών.

– Πώς αντιμετώπισε το μνημόνιο η κυπριακή κοινωνία;

– Είναι γεγονός ότι η κυπριακή κοινωνία αντιμετώπισε στωικά την οικονομική κρίση, παρόλο που η Κύπρος ήταν η μόνη χώρα που υπέστη bail in, το οποίο κατέστρεψε τις οικονομίες πολλών ανθρώπων, αλλά και πολλών μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

H σχέση με τους θεσμούς

 

– Πώς διαχειρισθήκατε τη σχέση με τους θεσμούς;

– Βάλαμε ως στόχο τη συνεργασία με τους θεσμούς, γιατί πιστεύουμε ότι η προσήλωση στο πρόγραμμα ανάκαμψης που συμφωνήθηκε μαζί μας θα μας έφερνε γρηγορότερα εκτός μνημονίου.

– Τι σημαίνει για την κυπριακή οικονομία η ταχεία έξοδος από το μνημόνιο;

– Μπροστά στα προβλήματα των τραπεζών και των μη εξυπηρετούμενων δανείων, προτεραιότητές μας ήταν η αποκατάσταση της πιστοληπτικής ικανότητας της Κύπρου και η έξοδος στις αγορές. Η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην κυπριακή οικονομία θα επιταχύνει την εισροή ξένων επενδύσεων στην Κύπρο, στις οποίες οφείλεται και ο θετικός ρυθμός ανάπτυξης που βλέπουμε σήμερα.

– Πού βρισκόμαστε στις συνομιλίες για το Κυπριακό;

– Συγκρατούμε την πρόοδο που επιτεύχθηκε τους πρώτους μήνες των διαπραγματεύσεων. Σήμερα είμαστε σε σημείο όπου 4 κεφάλαια από τα 6 που αποτελούν το Κυπριακό θα έπρεπε να φθάνουν σχεδόν σε ολοκλήρωση, αλλά, όπως αντιλαμβάνεστε, απομένουν τα πιο κρίσιμα σημεία, με αποτέλεσμα την επιβράδυνση του ρυθμού προόδου. Οταν διαπραγματεύεσαι τις λεπτομέρειες, συναντάς νέα προβλήματα που χρειάζεται να επιλυθούν.

– Βλέπετε λύση φέτος και επηρεάζουν οι επικείμενες βουλευτικές εκλογές;

– Δεν βάζουμε στον εαυτό μας χρονοδιαγράμματα, γιατί οι διαπραγματεύσεις πρέπει να γίνονται χωρίς χρονικές πιέσεις και σε καλό διαπραγματευτικό κλίμα. Οι βουλευτικές εκλογές της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν επηρεάζουν την εκτελεστική εξουσία και ο ίδιος ο πρόεδρος Αναστασιάδης δήλωσε ότι στις διαπραγματεύσεις δεν επηρεάζεται από αυτές.

– Η Τουρκία διατείνεται ότι επιθυμεί λύση. Ισχύει αυτό, και ποια η σχέση της Αγκυρας με τον Ακιντζί;

– Η Τουρκία διαβεβαιώνει ότι υποστηρίζει τη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού και επιθυμεί λύση. Το να «επιθυμεί λύση», όμως, δεν είναι αρκετό. Αυτό που χρειάζεται είναι οι θέσεις της Τουρκίας να μπορούν να γίνονται αποδεκτές από τις δύο πλευρές. Ο Ακιντζί αντιμετωπίζει προβλήματα στο εσωτερικό, και η Τουρκία θα έπρεπε να του παρέχει εμφανή στήριξη και όχι να προβάλλει θέσεις που του προκαλούν προβλήματα.

Για παράδειγμα, το αίτημα της Τουρκίας να δοθεί «ιθαγένεια» σε επιπρόσθετο αριθμό εποίκων περιπλέκει τις συνομιλίες και ίσως δημιουργήσει αδιέξοδα.

– Βλέπετε να υπάρχει απειλή διέλευσης τζιχαντιστών μέσα από τις προφυγικές ροές;

– Νομίζω ότι το θέμα της τρομοκρατίας πρέπει να διαχωριστεί από τις προσφυγικές ροές. Οι προσφυγικές ροές πράγματι δημιουργούν προβλήματα σε χώρες διέλευσης και προορισμού, όπως κορεσμό δυνατοτήτων, προβλήματα διαχείρισης των όλων διαδικασιών, και έχουν προκαλέσει προβλήματα, ιδιαίτερα στην Ελλάδα. Εξάλλου, σε πολλές χώρες παρατηρείται άνοδος του ευρωσκεπτικισμού και ακόμα και της Ακροδεξιάς, που δημιουργούν αμφισβήτηση για την Ε.Ε. να διαχειριστεί συλλογικά το πρόβλημα. Το θέμα διέλευσης τζιχαντιστών από τη Συρία διαμέσου της Τουρκίας προς την Ευρώπη και η επιστροφή τρομοκρατών από χώρες που δέχθηκαν πλήγματα, όπως Γαλλία και Βέλγιο, διαμέσου της Τουρκίας προς τη Συρία προϋπήρχαν της οξείας προσφυγικής κρίσης που βλέπουμε. Για αυτό φέρει μεγάλη ευθύνη η Τουρκία, της οποίας η πολιτική ήταν τουλάχιστον πολιτική ανοχής. Είναι ένα τεράστιο θέμα που πρέπει η Ε.Ε. να αντιμετωπίσει μαζί με την Τουρκία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή