Π. Καμμένος: Yπάρχουν δυνάμεις που θέλουν ένταση

Π. Καμμένος: Yπάρχουν δυνάμεις που θέλουν ένταση

4' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κίνδυνο θερμού επεισοδίου στο Αιγαίο ή σοβαρού ατυχήματος, λόγω των ολοένα αυξανόμενων τουρκικών παραβιάσεων και παραβάσεων, διακρίνει ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Πάνος Καμμένος. Τονίζει στην «Κ» ότι η Ελλάδα έχει ενημερώσει όλους τους συμμάχους της, ενώ περιγράφει πως ο κυβερνήτης της ολλανδικής φρεγάτας που περιπολεί στο Αιγαίο αντιμετώπισε επικίνδυνους ελιγμούς τουρκικής τορπιλακάτου, για τους οποίους είναι ενήμερος και ο ίδιος ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ.

– Τις τελευταίες εβδομάδες παρατηρείται έξαρση της τουρκικής παραβατικότητας πάνω από το Αιγαίο. Πού την αποδίδετε;

– Είναι αλήθεια ότι τις τελευταίες ημέρες έχουμε μια ποιοτική αναβάθμιση της προκλητικότητας της Τουρκίας. Αφορά υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά, παραβάσεις και παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου, παραβάσεις των εθνικών χωρικών υδάτων αλλά και προκλητική συμπεριφορά απέναντι σε πλοία του ΝΑΤΟ που συμμετέχουν στη νατοϊκή επιχείρηση. Να τονίσω ότι η νατοϊκή επιχείρηση έχει επιτύχει και ότι οι προσφυγικές ροές στο Ανατολικό Αιγαίο από 5.000 έως 7.000 την ημέρα έχουν περιοριστεί από 0 έως 18. Η αμφισβήτηση 17 ελληνικών νησιών, κατοικημένων και με οικονομική ζωή, όπως της Γαύδου ή των Οινουσσών, αποτελεί αστεία προκλητικότητα που μπορεί να εξηγηθεί μόνο ως κίνηση για χρήση και προπαγάνδα στο εσωτερικό της Τουρκίας, σε μια προσπάθεια να δημιουργηθούν αντισταθμίσματα στην απόφαση της διεθνούς κοινότητας για δημιουργία κουρδικού κράτους.

– Πιστεύετε ότι κάποιοι κύκλοι της γειτονικής χώρας μπορεί να επιθυμούν θερμό επεισόδιο;

– Η Ελλάδα γνωρίζει ότι υπάρχουν δυνάμεις που θέλουν να προκαλέσουν ένταση και ίσως θερμό επεισόδιο αλλά και ατύχημα, εξαιτίας των συνεχών εμπλοκών. Ωστόσο, με σοβαρότητα και σεβασμό στο διεθνές δίκαιο, η Ελλάδα ενημερώνει τους συμμάχους αλλά και τη διεθνή κοινότητα, δεν παρασύρεται σε ενέργειες που μπορεί να οδηγήσουν στην απώλεια των δικαίων της και παράλληλα εφαρμόζει τους πάγιους σχεδιασμούς της, αναχαιτίζει τα εισερχόμενα αεροσκάφη, εμπλέκεται στις παραβιάσεις των χωρικών υδάτων και αναγιγνώσκει τα προβλεπόμενα κείμενα, με μόνο σκοπό να προασπίσει την εθνική κυριαρχία. Τη Δευτέρα του Πάσχα μίλησα τηλεφωνικά με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ. Ο κ. Γενς Στόλτενμπεργκ, ύστερα από την ενημερωτική επιστολή που έστειλε το υπουργείο Εξωτερικών στο ΝΑΤΟ, ζήτησε να μιλήσει μαζί μου. Τον ενημέρωσα για ό,τι συμβαίνει πάνω από το Αιγαίο. Του εξήγησα ότι τουρκικά ελικόπτερα πετούν πάνω από κατοικημένα ελληνικά νησιά σε ύψος 200 ποδιών, δηλαδή 70 μέτρων πάνω από το έδαφος.

Ξεκαθάρισα ότι με αυτά τα δεδομένα είναι πολύ πιθανόν να συμβεί ατύχημα. Και αν συμβεί, την ευθύνη θα φέρει αποκλειστικά η Τουρκία. Του είπα ότι η Ελλάδα ζητεί ομαλοποίηση και ζήτησα την παρέμβασή του και των συμμαχικών χωρών για να σταματήσει αυτό το επικίνδυνο παιχνίδι. Του επισήμανα, τέλος, ότι δεν πρόκειται να αφήσουμε αναπάντητες τις προσπάθειες αμφισβήτησης της εθνικής μας κυριαρχίας.

– Ηρθε κάποια στιγμή που συνέβη στον αέρα κάτι που πραγματικά σάς ανησύχησε; Στις αρχές Μαρτίου, Τούρκος πιλότος F-16 έσβησε τα φώτα του αεροσκάφους του όταν τον πλησίασε για αναχαίτιση ελληνικό μαχητικό…

– Το ίδιο έκανε τουρκική τορπιλάκατος σε ολλανδικό πλοίο. Εσβησε τα φώτα, κινήθηκε με ταχύτητα σε πολύ κοντινή απόσταση και αυτό το επικίνδυνο περιστατικό έχει καταγραφεί και αποτελεί μέρος της αναφοράς του Ολλανδού πλοιάρχου προς το ΝΑΤΟ. Αυτές οι συμπεριφορές δημιουργούν κίνδυνο τουλάχιστον ατυχήματος. Και παραβιάζουν τους κανόνες ναυσιπλοΐας και αεροπλοΐας. Θυμίζω ότι η Τουρκία κάνει τα ίδια και σε συνθήκες μάχης. Οπως τότε που, παραβιάζοντας τη Συνθήκη της Γενεύης, πυροβόλησαν και σκότωσαν τον Ρώσο πιλότο που είχε εγκαταλείψει το αεροσκάφος του πάνω από τη Συρία.

– Συμφωνείτε με την εκτίμηση ότι η παρουσία των πλοίων του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο λειτούργησε ως «μαγνήτης» για την ανάδειξη της τουρκικής παραβατικότητας;

– Διαφωνώ απόλυτα. Η παρουσία του ΝΑΤΟ στην περιοχή, και ιδιαίτερα μελών του ΝΑΤΟ που είναι και μέλη της Ε.Ε., τα οποία έχουν υπογράψει τη συμφωνία του 2008, αναγνωρίζοντας τα ελληνικά σύνορα ως ευρωπαϊκά σύνορα, βοηθάει στην απόδειξη των δίκαιων θέσεων της Ελλάδος και την από τουρκικής πλευράς προκλητική συμπεριφορά.

– Στις επαφές που έχετε με τους ξένους, εταίρους και συμμάχους μας, τι σας λένε όταν τους παρουσιάζετε τα στοιχεία.

– Οι συμμαχικές χώρες έχουν ξεκάθαρη εικόνα για την προκλητικότητα της Τουρκίας. Εχουμε βίντεο που προέρχονται από συμμαχικά πλοία και αναφορές προς το ΝΑΤΟ κυβερνητών συμμαχικών πλοίων που περιγράφουν την προκλητική στάση της Τουρκίας. Αυτό επιβεβαιώνει τις ελληνικές θέσεις για μια συμπεριφορά της Τουρκίας που δεν άρχισε σήμερα, αλλά μέχρι τώρα υπήρχαν μόνο ελληνικές αναφορές. Θεωρώ, λοιπόν, ότι η παρουσία των νατοϊκών πλοίων στο Αιγαίο ενισχύει ξεκάθαρα με τις αναφορές που γίνονται τις ελληνικές θέσεις.

– Η Ελλάδα συμφωνεί με την επέκταση της νατοϊκής επιχείρησης νότια της Κρήτης, προκειμένου να αποφευχθεί πιθανή άνοδος των προσφυγικών ρευμάτων από τη Λιβύη και τη Βόρεια Αφρική, γενικότερα;

– Η Ελλάδα έχει δώσει διπλωματική άδεια για όλα τα χωρικά ύδατά της. Οσον αφορά την επέκταση των επιχειρήσεων νότια της Κρήτης, θεωρώ ότι οι δύο προϋποθέσεις που έθεσε ο κ. Κοτζιάς καλύπτουν τις ελληνικές θέσεις: Πρώτον, η μη μεταφορά προσφύγων και μεταναστών στην Κρήτη και, δεύτερον, ο απόλυτος σεβασμός των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων στην περιοχή.

– Το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων ενεπλάκη ενεργά και διασφάλισε την εκπλήρωση των υποχρεώσεων της χώρας για το προσφυγικό. Ηδη έχετε θεσμοθετήσει τη συμμετοχή της ΜΟΜΑ σε έργα στην περιφέρεια. Πού αρχίζει και πού σταματάει, τελικά, ο ρόλος των Ενόπλων Δυνάμεων;

– Την Τετάρτη ήμουν στην Ικαρία, στο πρώτο έργο της Δίδεργων, της νέας ΜΟΜΑ, για τη σύνδεση του Καρκιναγρίου με τον Αγιο Κήρυκο. Ενα έργο το οποίο δίνει οξυγόνο στη νότια πλευρά της Ικαρίας. Τα έργα που αναλαμβάνουν οι Ενοπλες Δυνάμεις είναι έργα που δεν μπορεί να αναλάβει ο ιδιωτικός τομέας, αφορούν μικρά νησιά και δυσπρόσιτες περιοχές, και όσον αφορά το προσφυγικό, οι Ενοπλες Δυνάμεις ανέλαβαν τη δημιουργία των πέντε hotspots και των κέντρων φιλοξενίας, ανταποκρινόμενες στις υποχρεώσεις της χώρας προς τους διεθνείς οργανισμούς, στο χρονικό διάστημα που ούτε άλλες υπηρεσίες του Δημοσίου, ούτε ο ιδιωτικός τομέας δεν θα μπορούσαν να ανταποκριθούν. Η συμμετοχή των Ενόπλων Δυνάμεων σε τέτοιου είδους εργασίες καλύπτουν ανάγκες έκτακτης κατάστασης. Και, βεβαίως, δεν αποτελεί κανόνα των υποχρεώσεων των Ενόπλων Δυνάμεων.

– Πιστεύετε ότι βρισκόμαστε κοντά στο κλείσιμο της αξιολόγησης;

– Θεωρώ ότι εντός των επομένων ημερών ή ωρών θα λήξει αισίως για τη χώρα μας η αξιολόγηση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή