Σ. Αναστασόπουλος: Οι μεταρρυθμίσεις είναι το αντίδοτο στα συνεχή δημοσιονομικά μέτρα

Σ. Αναστασόπουλος: Οι μεταρρυθμίσεις είναι το αντίδοτο στα συνεχή δημοσιονομικά μέτρα

3' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υφεση πάνω από 1% προβλέπει το 2016 για την ελληνική οικονομία ο κ. Σίμος Αναστασόπουλος, πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου. Ο ίδιος, μιλώντας στην «Κ» με αφορμή το επικείμενο roadshow εισηγμένων εταιρειών στο Χ.Α., το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις ΗΠΑ, θεωρεί αντίδοτο στις συνέπειες από τα πρόσφατα δημοσιονομικά μέτρα τις μεταρρυθμίσεις, περιλαμβάνοντας μεταξύ αυτών και την ευελιξία στην αγορά εργασίας και ειδικά την αύξηση του ποσοστού απολύσεων.

– Πόσες εταιρείες θα συμμετέχουν φέτος στο roadshow και ποιες είναι οι διαφορές, εάν υπάρχουν, σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια;

– Εως τώρα έχουν επιβεβαιωθεί 15 συμμετοχές και μπορεί να φτάσουν τις 20. Το περυσινό roadshow έτυχε σε μια περίοδο που δεν ήταν και η καλύτερη για την Ελλάδα. Φέτος με το κλείσιμο της αξιολόγησης διαμορφώνεται ένα κλίμα πιο ευνοϊκό. Ανακτάται ένα μέρος της εμπιστοσύνης, συζητάμε σε θετική βάση. Παράλληλα, η παρουσία του υπουργού Οικονομίας Γ. Σταθάκη και του γενικού γραμματέα Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων Λόη Λαμπριανίδη θα βοηθήσει στο να μεταφερθεί απευθείας η βούληση της κυβέρνησης να προσελκύσει επενδύσεις.

Προσδοκίες – αποτελέσματα

– Ποιες είναι οι προσδοκίες και ποια τα αποτελέσματα έως τώρα από τα roadshows;

– Ο ένας στόχος είναι να προβάλουμε τις εισηγμένες εταιρείες, εταιρείες εξωστρεφείς, και μέσα από αυτές επιχειρούμε να ανατρέψουμε και την αρνητική εικόνα που υπάρχει για την Ελλάδα. Ο δεύτερος στόχος είναι να προσελκύσουμε κεφάλαια μέσω του χρηματιστηρίου που θα επενδυθούν σε αυτές τις εταιρείες. Τα προηγούμενα χρόνια υπήρχε τεράστια συμμετοχή αμερικανικών και καναδικών κεφαλαίων, για παράδειγμα στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Ο απώτερος στόχος, βεβαίως, είναι η προσέλκυση παραγωγικών άμεσων ξένων επενδύσεων και όχι μόνο αυτών που είναι βραχυπρόθεσμες και γίνονται μέσω χρηματιστηρίου. Στην πραγματικότητα, βεβαίως, η επιτυχία όλα αυτά τα χρόνια των roadshows ήταν περισσότερο η συντήρηση του επενδυτικού ενδιαφέροντος, παρά η υλοποίηση επενδύσεων. Ιστορικά, η Ελλάδα μετά το Σχέδιο Μάρσαλ δεν προσείλκυσε ποτέ μεγάλες επενδύσεις.

– Τι ζητούν οι αμερικανικές επιχειρήσεις για να επενδύσουν στην Ελλάδα;

– Αξιοπιστία. Οταν υπάρχει εμπιστοσύνη στην οικονομία και στο πολιτικό σύστημα, τότε προχωρούν και στα άλλα. Για παράδειγμα, καλλιεργούνται προσδοκίες για τη ρύθμιση του χρέους. Σίγουρα είναι ένας παράγοντας σταθερότητας, αλλά εγώ θεωρώ σημαντικότερο τη συνοχή της κυβέρνησης, να λένε όλοι τα ίδια πράγματα. Το δεύτερο που εξετάζουν οι επενδυτές είναι εάν υπάρχει ευκαιρία στη χώρα, ώστε να πάρουν το ρίσκο, και τρίτον εάν είναι ανταγωνιστική. Εμείς ως επιμελητήριο έχουμε ξεκινήσει τις διαδικασίες ώστε να συσταθεί ένα ανεξάρτητο επιχειρηματικό συμβούλιο ανταγωνιστικότητας και συνεργαζόμαστε με τον αμερικανικό οργανισμό Compete που θα μας βοηθήσει να δούμε πού πάσχει η ελληνική οικονομία από πλευράς ανταγωνιστικότητας και τι πρέπει να γίνει.

– Ποιες είναι οι προοπτικές για τις ελληνικές εταιρείες να επενδύσουν στις ΗΠΑ ή να εξάγουν εκεί;

– Η αμερικανική αγορά είναι δύσκολη λόγω των διαφορετικών ρυθμιστικών κανόνων που ισχύουν, ειδικά σε ό,τι αφορά τα προϊόντα του αγροτοδιατροφικού τομέα. Αυτό που κάνουμε ως επιμελητήριο είναι να βοηθούμε τους εξαγωγείς να καταλάβουν τι χρειάζεται και να τους προετοιμάσουμε κατάλληλα, ενώ κανονίζουμε και συναντήσεις ελληνικών επιχειρήσεων με αμερικανικές. Είμαστε σε συζήτηση με το Enterprise Greece έτσι ώστε να δημιουργήσουμε ένα ενιαίο ελληνικό σήμα για τα προϊόντα μας στις ΗΠΑ.

Brexit

– Ανησυχείτε για ένα ενδεχόμενο Brexit καθώς και για την επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας;

– Ενα Brexit θα επιβραδύνει σημαντικά την πορεία και της βρετανικής και της ευρωπαϊκής οικονομίας. Αυτό, βεβαίως, που θα έπρεπε να μας ανησυχεί περισσότερο είναι η ύφεση της ελληνικής οικονομίας. Φοβάμαι ότι το δεύτερο τρίμηνο η ύφεση θα είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτήν που σημειώθηκε το α΄ τρίμηνο του 2016 και η χρονιά θα κλείσει με ύφεση άνω του 1%.

– Ποιο μπορεί, λοιπόν, να είναι το αντίδοτο;

– Αναπτυξιακό μέτρο, ελλείψει χρημάτων, είναι οι μεταρρυθμίσεις, η διευκόλυνση της λειτουργίας της ιδιωτικής οικονομίας.

– Στην αγορά εργασίας, τι θα θεωρούσατε μεταρρύθμιση;

– Αν και δεν είμαι υπέρ των ομαδικών απολύσεων, θεωρώ ότι χρειάζεται μεγαλύτερη ευελιξία. Επειδή μια επιχείρηση δεν μπορεί να απολύσει το 10%, αναγκάζεται τελικά να κλείσει και να απολυθούν όλοι. Ποια είναι η καλύτερη επιλογή; Να διατηρήσω όλες τις θέσεις εργασίας και τελικά να οδηγηθώ στο κλείσιμο ή να απολύσω το 20% και να διατηρήσω το 80% των εργαζομένων; Εγώ θα διάλεγα το 80%. Αυτά τα θέματα θα τεθούν το φθινόπωρο και θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να τα συζητήσουμε με την κοινωνία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή