Ντελικανλί: Δάνεια ύψους 150 εκατ. σε εταιρείες θα δώσει η Παρευξείνια Τράπεζα

Ντελικανλί: Δάνεια ύψους 150 εκατ. σε εταιρείες θα δώσει η Παρευξείνια Τράπεζα

3' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Απευθείας χρηματοδοτήσεις προς τις ελληνικές επιχειρήσεις ύψους τουλάχιστον 150 εκατ. ευρώ με ελκυστικά επιτόκια και χωρίς τη μεσολάβηση των εμπορικών τραπεζών μπορεί να διαθέσει την προσεχή τριετία η Τράπεζα Εμπορίου και Ανάπτυξης Ευξείνου Πόντου. Στη συνέντευξή του στην «Κ» ο πρόεδρος της Παρευξείνιας Τράπεζας Ιχσάν Ουγούρ Ντελικανλί εξηγεί τι έχει αλλάξει στην πολιτική της τράπεζας και τι θα πρέπει να κάνουν οι ελληνικές επιχειρήσεις για να εξασφαλίσουν χρηματοδότηση.

– Παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι μεταξύ των βασικότερων μετόχων της τράπεζας και η έδρα της είναι στη Θεσσαλονίκη, οι χρηματοδοτήσεις προς τις ελληνικές επιχειρήσεις υπολείπονται μέχρι σήμερα των χορηγήσεων που θα μπορούσατε να διαθέσετε. Πού οφείλεται αυτό και τι αλλάζει πλέον.

– Αυτό οφείλεται και στο γεγονός ότι κατά το παρελθόν, και συγκεκριμένα στην αρχή της κρίσης, οι εμπορικές τράπεζες παρείχαν δάνεια με χαμηλά επιτόκια, και έτσι ο ανταγωνισμός ήταν αρκετά οξύς. Σήμερα η κατάσταση πλέον έχει αλλάξει. Τα επιτόκια των εμπορικών τραπεζών έχουν αυξηθεί και η Παρευξείνια Τράπεζα είναι σε θέση να προσφέρει ανταγωνιστικό κόστος χρήματος τόσο σε σχέση με τις εμπορικές τράπεζες όσο και σε σχέση με άλλους χρηματοδοτικούς φορείς. Εχουμε μειώσει τα επιτόκιά μας με βάση τα οποία δανείζουμε τις ελληνικές επιχειρήσεις και είμαστε σε θέση να παρέχουμε ελκυστικά χρηματοδοτικά εργαλεία.

Ανάγκες

– Εχετε κάνει ο ίδιος προσωπικές επαφές με επιχειρήσεις της περιοχής. Ποιες είναι οι ανάγκες τους και πώς μπορείτε να τις βοηθήσετε;

– Οι ανάγκες έχουν να κάνουν κυρίως με τη χορήγηση μακροπρόθεσμων δανείων αλλά και τη συμμετοχή σε κεφάλαια. Ανάγκες υπάρχουν ακόμη σε θέματα εταιρικής διακυβέρνησης και τεχνικής βοήθειας. Από τις επαφές που έχω κάνει, καταλαβαίνω ότι το θέμα των επιτοκίων δεν είναι πλέον το κυρίαρχο. Μεγάλη σημασία έχει και ο ορίζοντας της χρηματοδότησης. Η δουλειά που κάνουμε είναι να προσπαθούμε να κατανοήσουμε τις ανάγκες για ταμιακές ροές (cash flow) μιας επιχείρησης και να προσαρμόζουμε τη διάρκεια του δανεισμού με βάση αυτό το κριτήριο, δηλαδή την ικανότητα της επιχείρησης να αποπληρώσει το δάνειο. Αυτό μπορεί να είναι τρία, πέντε, επτά ή περισσότερα χρόνια και εξαρτάται από κάθε επιχείρηση ξεχωριστά, την οποία εξετάζουμε και με βάση αυτή την ανάλυση προσαρμόζουμε ανάλογα και το επιτόκιο. Απαραίτητη προϋπόθεση για να γίνει αυτό είναι οι επιχειρήσεις να συντάσσουν τους ισολογισμούς τους με βάση τα διεθνή λογιστικά πρότυπα.

Αυτό που έχω διαπιστώσει επίσης είναι ότι υπάρχει κενό στο κομμάτι της χρηματοδότησης business angels. Πρόθεσή μου είναι να δημιουργήσουμε τις κατάλληλες δομές στην τράπεζα, έτσι ώστε να μπορούμε σε λίγους μήνες από τώρα να προσφέρουμε δυνατότητα για χρηματοδότηση σε ανθρώπους που έχουν ιδέες και αδυνατούν να έχουν πρόσβαση σε δάνεια για την υλοποίηση αυτής της ιδέας. Η ανάπτυξη ενός μηχανισμού για τους angels investors αποτελεί κάτι νέο όχι μόνο για την Παρευξείνια Τράπεζα, αλλά και για άλλους χρηματοδοτικούς οργανισμούς και στόχος μας είναι να το αναπτύξουμε και στις άλλες χώρες που δραστηριοποιούμαστε, ξεκινώντας πρώτα από την Ελλάδα.

– Σε ποιες επιχειρήσεις απευθυνόσαστε. Υπάρχει περιορισμός ως προς το μέγεθός τους και πόσα κεφάλαια είστε σε θέση να διοχετεύσετε στις ελληνικές επιχειρήσεις;

– Η πολιτική που έχουμε για τις χρηματοδοτήσεις δεν μας δεσμεύει σε σχέση με το μέγεθος μιας επιχείρησης ή το τζίρο. Πρόσφατα προχωρήσαμε στη μείωση του ορίου δανεισμού μας και μπορούμε πλέον να δανειοδοτήσουμε κάτω και από τα 5 εκατ. ευρώ. Αυτό όμως που είναι αναγκαίο είναι τόσο η προσαρμογή σε διεθνή λογιστικά πρότυπα, αλλά και η υποβολή ενός αξιόπιστου επιχειρηματικού σχεδίου. Οι επιχειρήσεις μπορούν εύκολα να μας προσεγγίσουν από την ιστοσελίδα μας και να υποβάλουν αίτηση χρηματοδότησης απευθείας.

Υψηλή φορολογία

– Πόσο απαγορευτική είναι η υψηλή φορολογία στη χώρα μας για επενδύσεις ειδικά όταν υπάρχουν πολύ κοντά μας χώρες με εξαιρετικά χαμηλά ποσοστά φορολόγησης;

– Η υψηλή φορολογία είναι αδιαμφισβήτητα ένα πρόβλημα για την πραγματοποίηση επενδύσεων, αλλά από την εμπειρία μου διαπιστώνω ότι οι επιχειρήσεις που δρουν στην Ελλάδα έχουν τη διάθεση να παραμείνουν στη χώρα τους παρά τις δυσκολίες. Η αύξηση της φορολογίας σε δύσκολες περιόδους είναι, άλλωστε, μια τάση που διαπιστώνεται διεθνώς· αυτή η τάση αναστρέφεται και οι κυβερνήσεις προχωρούν στη μείωση της φορολογίας στις καλές περιόδους. Ζητούμενο, λοιπόν, είναι να δημιουργηθούν οι συνθήκες ώστε σε μερικά χρόνια να υπάρξει αντιστροφή αυτής της τάσης και να μπορέσει να μειωθεί η φορολογία. Εξάλλου, η χαμηλή φορολογία δεν είναι το μοναδικό εργαλείο για να προσελκύσεις επενδύσεις. Αρκετά συχνά χρησιμοποιείται ως εργαλείο όταν δεν έχεις εργατικό δυναμικό υψηλής εξειδίκευσης, και από την εμπειρία μου η Ελλάδα διαθέτει υψηλά καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή