Αμος Χόχσταϊν: Γιατί έχει ενδιαφέρον η Ελλάδα

Αμος Χόχσταϊν: Γιατί έχει ενδιαφέρον η Ελλάδα

3' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο ειδικός απεσταλμένος για την Ενέργεια του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Αμος Χόχσταϊν δηλώνει σε συνέντευξή του στην «Κ» πως η Ελλάδα μπορεί να διαδραματίσει ρόλο-κλειδί για τη διαφοροποίηση των ενεργειακών προμηθευτών της Ευρώπης. Οπως εκτιμά μάλιστα, ο τερματικός σταθμός υγροποιημένου φυσικού αερίου που προωθούν οι ΗΠΑ στη Βόρεια Ελλάδα θα μπορούσε να είναι έτοιμος σε δύο χρόνια και να προσελκύσει αμέσως αμερικανικές, και όχι μόνον, εξαγωγές. Ωστόσο τονίζει πως άλλο τα «ρητορικά έργα» που υποσχέθηκε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν κατά το πρόσφατο ταξίδι του στην Ελλάδα και άλλο τα βιώσιμα, όπως είναι ο αγωγός TAP.

Ο κ. Χόχσταϊν είχε βρεθεί στην Ελλάδα για τα εγκαίνια κατασκευής του TAP, κάτι για το οποίο δηλώνει «ευτυχής». Οσο για την επίσκεψη του προέδρου Πούτιν, όπως λέει στην «Κ», «γνωρίζω ότι στη συνέχεια ο πρόεδρος Πούτιν επισκέφθηκε την Ελλάδα. Αλλά είμαι πολύ ευχαριστημένος για την πλήρη υποστήριξη που δείχνει η ελληνική κυβέρνηση για τον αγωγό TAP και για τη διαφοροποίηση των προμηθευτών ενέργειας στην Ευρώπη, καθώς και για τον ρόλο που μπορεί να παίξει η Ελλάδα ως διαμεσολαβητής-κλειδί για τη διαφοροποίηση των προμηθευτών ενέργειας στη Νοτιοανατολική και Κεντρική Ευρώπη. Ελπίζω πραγματικά να μπορέσουμε να πραγματοποιήσουμε μεγαλύτερη πρόοδο για να αξιοποιήσουμε την Ελλάδα ως συνδετικό κρίκο, ώστε να έρθουν στην Ευρώπη οι διεθνείς αγορές ενέργειας και να προσφέρουμε πραγματική διαφοροποίηση και, τελικά, ελευθερία στην Ανατολική Ευρώπη».

– Για τις εναλλακτικές ρωσικές προτάσεις τι νομίζετε; Θα είχατε πρόβλημα με περισσότερους αγωγούς στην Ελλάδα;

– Πρέπει να ξεχωρίσουμε τη ρητορική από τα πραγματικά έργα. Και τα μόνα έργα που είναι βιώσιμα αυτή τη στιγμή είναι ο TAP που θα φέρει φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν μέσω της Τουρκίας και της Ελλάδας στην Ιταλία και τη Βουλγαρία. Επίσης, το να φτιάξουμε έναν πλωτό τερματικό σταθμό LNG στα ελληνικά νερά για να μπορούμε να προμηθεύουμε την περιφερειακή αγορά. Με βάση όσα ακούω, τα υπόλοιπα είναι ρητορικά έργα που δεν πιστεύω ότι θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν.

– Και πότε θα μπορούσαμε να δούμε εξαγωγές αμερικανικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω της Ελλάδας;

– Ας φτιάξουμε τον τερματικό σταθμό LNG και πιστεύω ότι το αμερικανικό φυσικό αέριο θα έρθει αμέσως, με το που θα γίνει. Eχουμε ήδη δει αμερικανικό φυσικό αέριο στην Πορτογαλία και θα συνεχίσουμε να το βλέπουμε στην υπόλοιπη Ευρώπη. Αν μπορούμε να χτίσουμε τον τερματικό σταθμό τα επόμενα δύο χρόνια στην Ελλάδα, το οποίο θεωρώ ότι είναι εφικτό, πιστεύω ότι θα δούμε άμεσα αμερικανικό και καταρινό φυσικό αέριο, ίσως και ισραηλινό και αιγυπτιακό. Πιστεύω ότι θα έχoυμε ουσιαστική δραστηριοποίηση των ΗΠΑ στην Ελλάδα και αυτή πραγματικά είναι μία μεγάλη ευκαιρία.

– Μήπως όμως οι τιμές του φυσικού αερίου είναι τόσο χαμηλές που δεν αφήνουν περιθώρια για την οικονομική βιωσιμότητα τέτοιων έργων;

– Eχω μάθει από νωρίς ότι οι κυνικοί θα βρουν πάντα έναν λόγο για να σου πουν ότι δεν μπορεί να γίνει κάτι. Αλλά είναι γεγονός ότι το αμερικανικό φυσικό αέριο ήδη φτάνει στην Ευρώπη, ακόμη και με αυτές τις χαμηλές τιμές. Πιστεύω λοιπόν ότι είναι απολύτως εφικτό.

Λίγο νωρίτερα, εξάλλου, κατά τη βράβευσή του στο πλαίσιο του 32ου ετήσιου συνεδρίου Κυπριακής και Ελληνικής Ηγεσίας στην Ουάσιγκτον, ο κ. Χόχσταϊν εξηγούσε τους λόγους που οι ΗΠΑ επιμένουν στη διαφοροποίηση των προμηθευτών ενέργειας: «Υπάρχουν χώρες στην Ευρώπη που έχουν σήμερα 100% εξάρτηση από την Gazprom για το φυσικό τους αέριο. Δεν έχω κάτι εναντίον της Gazprom, αλλά έχω κάτι με το να εξαρτάται μία χώρα αποκλειστικά από έναν προμηθευτή, που παρεμπιπτόντως το 2005, 2009 και 2014 έχει κλείσει τη στρόφιγγα σε χώρες για να στείλει πολιτικό μήνυμα». Oπως εκτίμησε, για να αλλάξει αυτό χρειάζονται υποδομές, γι’ αυτό οι ΗΠΑ προσπαθούν «να βάλουμε ένα τερματικό υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Ελλάδα, ένα στην Κροατία, ένα που ανοίγει στην Πολωνία και ένα που ήδη άνοιξε στη Λιθουανία, το οποίο μάλιστα ονομάζεται χαρακτηριστικά “Ανεξαρτησία”».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή