Τζ. Κίρκεγκααρντ: «Ασχημο νέο για την Ελλάδα»

Τζ. Κίρκεγκααρντ: «Ασχημο νέο για την Ελλάδα»

3' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ελλάδα θα χάσει αν επιχειρήσει να «εκμεταλλευθεί» το Brexit για να εξασφαλίσει διευκολύνσεις ή καλύτερους όρους στις διαπραγματεύσεις με τους Ευρωπαίους εταίρους της, τονίζει στην «Κ» ο υπεύθυνος για την Ευρώπη του Ινστιτούτου Πίτερσον για τη Διεθνή Οικονομία, Τζέικομπ Κίρκεγκααρντ, ο οποίος την ημέρα που η Βρετανία ψήφισε να αποχωρήσει από την Ε.Ε. βρισκόταν στην Αθήνα. Εκτιμά, δε, ότι δύσκολα θα δοθεί ελάφρυνση του χρέους πριν από την ολοκλήρωση του προγράμματος, διότι η κυβέρνηση δεν θεωρείται αξιόπιστη.

– Τι σημαίνει το Brexit για την Ελλάδα;

– Είναι άσχημο νέο για την Ελλάδα, γιατί υποχωρεί στην ιεράρχηση των προτεραιοτήτων της Αγκελα Μέρκελ που δεν θα είναι διατεθειμένη να ξοδέψει πολιτικό κεφάλαιο για να επιλύσει αυτό το πρόβλημα, καθώς υπάρχουν πλέον πολύ σημαντικότερα ζητήματα που απαιτούν την προσοχή της.

– Θα μπορούσε να εκμεταλλευθεί το νέο περιβάλλον η Ελλάδα;

– Αν η σημερινή κυβέρνηση επιχειρήσει να επωφεληθεί της κατάστασης, είναι βέβαιο ότι θα εισπράξει την απόρριψη των εταίρων. Το τεράστιο έλλειμμα εμπιστοσύνης που υπάρχει, δεν επιτρέπει παραχωρήσεις, ειδικά στη σημερινή συγκυρία. Η Ελλάδα έχει μόνο να χάσει αν προσπαθήσει να «εκμεταλλευθεί» μια δύσκολη κατάσταση για ολόκληρη την Ευρώπη. Είναι σαν να πηγαίνεις στον γείτονά σου τη στιγμή που καίγεται το σπίτι του και να απαιτείς να σε διευκολύνει και να σου επιστρέψει τα 100 δολάρια που του είχες δανείσει. Τη συγκεκριμένη στιγμή δεν θα βρεις ευήκοα ώτα, για να το πω ευγενικά.

– Αρα, το Brexit δεν αλλάζει το σκηνικό.

– Ας είμαστε ειλικρινείς. Η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα δεν έχει μεγάλη αξιοπιστία με τους εταίρους. Οι τελευταίοι δεν έχουν πλέον καμία διάθεση να προβούν σε παραχωρήσεις προς την Ελλάδα, με εξαίρεση ίσως ένα μάλλον απίθανο σενάριο όπου η όποια συμφωνία θα υποστηριζόταν και από τον Μητσοτάκη και οι εταίροι θα είχαν την αίσθηση ότι πρόκειται για πανεθνική θέση που δεν θα αλλάξει έπειτα από μια ενδεχόμενη αλλαγή κυβέρνησης.

– Θα συνεχισθεί κανονικά η χρηματοδότηση της Ελλάδας;

– Θα συνεχισθούν οι εκταμιεύσεις μετά τις αξιολογήσεις υπό την προϋπόθεση φυσικά ότι η Ελλάδα θα υλοποιεί όλα όσα έχει συμφωνήσει. Αλλά θα πρέπει να προχωρήσουν όλες οι μεταρρυθμίσεις στα δύσκολα ζητήματα όπως είναι οι εργασιακές σχέσεις. Και μην ξεχνάτε ότι η ΕΚΤ μπορεί ανά πάσα στιγμή να αποσύρει το waiver για τα ελληνικά ομόλογα, αλλά και να μην προχωρήσει στην ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

– Μπορεί να επηρεασθεί η ελάφρυνση χρέους;

– Επειδή δεν βλέπω κάποια πολιτική βούληση στην Ελλάδα να συγκρουσθεί με την Ευρώπη, δεν νομίζω ότι θα υπάρξει αλλαγή σε αυτό. Η ελάφρυνση του χρέους θα γίνει. Οι παράμετροι έχουν σε γενικές γραμμές συμφωνηθεί. Το μόνο που απομένει είναι το πότε. Η επικρατούσα άποψη στη Γερμανία και σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες, είναι πως δεν πρόκειται να δοθεί στην Ελλάδα ελάφρυνση πριν από το τέλος του προγράμματος, λόγω του ότι δεν εμπιστεύονται τη συγκεκριμένη ελληνική κυβέρνηση.

– Δηλαδή, με μια άλλη κυβέρνηση θα ήταν διαφορετικά;

– Σε μια υποθετική περίπτωση που ο Μητσοτάκης εκλεγόταν πρωθυπουργός θα ήταν πιο εύκολο να συμφωνηθεί, αλλά αυτά είναι υποθέσεις. Η ουσία είναι πως υπό τις παρούσες συνθήκες δύσκολα θα δοθεί ελάφρυνση χρέους πριν από το πέρας του προγράμματος. Κάποιοι ίσως προσδοκούν ότι οι Ευρωπαίοι θα επιλέξουν να δώσουν την ελάφρυνση νωρίτερα για να βγάλουν το ζήτημα από το προσκήνιο και να εστιάσουν στις τεχνικές διαπραγματεύσεις για την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ε.Ε. Εγώ δεν το βλέπω.

– Και θα δοθεί σταδιακά.

– Σωστά. Και αυτό είναι πολύ άσχημο για επενδύσεις, ιδιαίτερα τη στιγμή που περιορίζεται η διάθεση των επενδυτών να επενδύσουν οπουδήποτε στην Ευρώπη.

– Βλέπετε κάποια άλλη πιο άμεση επίπτωση στην Ελλάδα;

– Μια σημαντική πτώση της στερλίνας θα επηρεάσει και την τουριστική κίνηση από τη Βρετανία προς την Ελλάδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή