Μ. Δουκάκης: Ο Ντόναλντ Τραμπ μου φαίνεται τρελός!

Μ. Δουκάκης: Ο Ντόναλντ Τραμπ μου φαίνεται τρελός!

4' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τις απόψεις του για την ελληνική κρίση, την εκλογική μάχη Ντόναλντ Τραμπ και Χίλαρι Κλίντον, καθώς και για την αυξανόμενη ένταση μεταξύ Αφροαμερικανών και αστυνομίας, ανέλυσε σε συνέντευξή στην «Κ» ο Μάικλ Δουκάκης, ο οποίος ετοιμάζεται να έρθει στη χώρα μας στα τέλη Αυγούστου. Ο ομογενής που διεκδίκησε το προεδρικό χρίσμα το 1988, με σπουδαία καριέρα ως επιτυχημένος κυβερνήτης της Μασαχουσέτης, έχει το χάρισμα της μετριοπαθούς ρητορικής και της μελετημένης δράσης, κάτι που φαίνεται ότι του στοίχισε την εκλογή εναντίον του Τζορτζ Μπους του πρεσβύτερου. Πλην όμως, κάποια από τα θέματα που υπερασπίστηκε τότε με πάθος, όπως ο αυστηρότατος έλεγχος της οπλοκατοχής, πρέπει να τον κάνουν να νιώθει μια πικρή δικαίωση.

Το προκαθορισμένο μας τηλεφωνικό ραντεβού συνέπεσε με την αναγγελία του θανάτου του Τζον Μπραδήμα, μιας ηγετικής μορφής της ομογένειας, ο οποίος εξελέγη 11 φορές βουλευτής της Ιντιάνα, από το 1959 έως και το 1981. «Ηταν εκείνος» που άνοιξε τον δρόμο για τη σταδιοδρομία των Ελληνοαμερικανών στα ανώτερα πολιτικά αξιώματα των ΗΠΑ», είναι οι πρώτες κουβέντες του κ. Δουκάκη. «Για όλους εμάς υπήρξε σπουδαίο πρότυπο, που δεν τα κατάφερε μονάχα στον πολιτικό στίβο. Αργότερα, από τη θέση του προέδρου, κατάφερε να αναμορφώσει με μεγάλη επιτυχία το New York University».

Πρότυπο

Ο Μπραδήμας, ο γερουσιαστής Πολ Σαρμπάνης και βέβαια ο Δουκάκης υπήρξαν αναμφισβήτητα οι πρωτοπόροι, που εξέφρασαν τον δυναμισμό μιας κοινότητας μεταναστών, η οποία ανήλθε μέσα από αγώνα και σκληρή δουλειά. Οι σημερινοί Ελληνοαμερικανοί πολιτικοί, τι προκλήσεις έχουν να αντιμετωπίσουν; «Νομίζω ότι το καθήκον τους παραμένει να γίνουν και αυτοί με τη σειρά τους πρότυπο για την ομογένεια σε όποιο αξίωμα και αν βρεθούν. Εχουμε μια σημαντική θέση στην αμερικανική κοινωνία και προερχόμαστε από έναν πολιτισμό όπου η ανάμειξη με τα κοινά και η υπηρεσία στο κοινό συμφέρον ήταν μια σπουδαία υπόθεση».

Μπαίνω στον πειρασμό να ρωτήσω κάποιον που τίμησε το πολιτεύεσθαι με ήθος, πώς αντιμετωπίζει την υποψηφιότητα του Ντόναλντ Τραμπ: «Μου φαίνεται τρελός! Το εννοώ. Δεν θα ήταν ο πρόεδρος που θα ήθελα να δω στη χώρα αυτή. Ζούμε βέβαια σε ενδιαφέροντες καιρούς με καταιγισμό εξελίξεων όπως το Brexit, η τρομοκρατία, η μετανάστευση και όχι μόνο, που κάνουν τον κόσμο να αισθάνεται ανασφάλεια. Πολλοί Αμερικανοί δεν είναι ευτυχείς», είναι η πρώτη του αντίδραση.

Μήπως για τη δημοφιλία του Τραμπ φταίει το γεγονός ότι πολλοί λευκοί αισθάνονται μειονεκτικά και εκφράζουν την οργή τους υποστηρίζοντας έναν μισαλλόδοξο; «Οι απογοητευμένοι θα έπρεπε να έχουν γίνει δικοί μας ψηφοφόροι. Γιατί δεν έγιναν; Δεν τους έχουμε δώσει σημασία όσο θα έπρεπε, δεν έχει περάσει το μήνυμά μας και αυτό φάνηκε πολύ στο θέμα της κοινωνικής πρόνοιας», λέει ο κ. Δουκάκης που βρίσκει κενά στην πολιτική του Δημοκρατικού Κόμματος.

Αρκετοί Ελληνοαμερικανοί γοητεύονται από την ακραία ρητορική του Τραμπ, επειδή είναι θυμωμένοι με τον τεράστιο όγκο των μεταναστών που δέχθηκε τελευταία η Ελλάδα. Υπάρχει περίπτωση να τον ψηφίσουν; «Δεν νομίζω», σχολιάζει ο κ. Δουκάκης, προσθέτοντας: «Πάντως, η παρούσα ανθρωπιστική κρίση στην Ευρώπη είναι αποτέλεσμα της αποτυχημένης ανάμειξης της Αμερικής στο θέμα της Μέσης Ανατολής, που ξεκίνησε με τη βλακώδη εισβολή στο Ιράκ. Ούτε μπορώ να καταλάβω τι συμβαίνει σήμερα στη Συρία…».

Συνεχίζει: «Πιστεύω πάντως ότι η Χίλαρι θα νικήσει στις εκλογές, παρά το ότι δέχεται σφυροκόπημα από παντού και τότε θα πρέπει να ξεκινήσει μια σοβαρή δουλειά με την αμερικανική κοινωνία». Θα επιλέξει η κ. Kλίντον τον ομογενή Τζέιμς Σταυρίδη ως αντιπρόεδρο; «Δεν ξέρω. Είναι σπουδαίος άνθρωπος. Χαρισματικός και αποφασιστικός. Σε κάθε περίπτωση, ελπίζω να συμμετέχει σε μια επιτελική θέση».

Ο Μάικλ Δουκάκης ήταν από τους πολιτικούς που είχε μεγάλη κοινωνική ευαισθησία. Τι πιστεύει για την αυξανόμενη ένταση μεταξύ αστυνομίας και Αφροαμερικανών; «Πάντα υπήρχε ένταση. Απλώς τώρα υπάρχουν και κινητά με κάμερες και καταγράφονται όλα. Οι φυλετικές σχέσεις στις ΗΠΑ σήμερα είναι σε πολύ καλύτερο επίπεδο απ’ ό,τι στο παρελθόν, δεν υπάρχει σύγκριση. Μεγάλωσα σε μια πόλη δίπλα στη Βοστώνη όπου οι έγχρωμοι δεν είχαν θέση, δεν μπορούσαν να ζήσουν. Και μιλάμε για τη φιλελεύθερη πολιτεία της Μασαχουσέτης! Ακόμα έχουμε θέματα και πρέπει να τα αντιμετωπίσουμε, δεν χωράει συζήτηση. Αλλά σε κάθε περίπτωση τα πράγματα είναι καλύτερα σε σχέση με 30-40 χρόνια πριν», λέει ο ομογενής που έχει ταχθεί φανατικά υπέρ του περιορισμού της οπλοκατοχής.

Περιορισμός της οπλοκατοχής

«Ακόμα και σήμερα δεν κατανοώ καθόλου την αμερικανική κουλτούρα της οπλοκατοχής. Μου φαίνεται τρελό να κυκλοφορεί κάποιος στον δρόμο με ένα γεμάτο όπλο. Στο Τέξας μπορείς να βολτάρεις με ένα τουφέκι. Οταν έγινε πρόσφατα η επίθεση και η αστυνομία έπρεπε να κυνηγήσει τους δράστες, πού να τους βρει ανάμεσα σε τόσους πολίτες που κυκλοφορούσαν με όπλα; Ηταν εξαιρετικά δύσκολο. Και ο Τραμπ λέει ότι η οπλοκατοχή είναι κάτι καλό. Νομίζω πάντως ότι μετά τα πρόσφατα συμβάντα η αμερικανική κοινή γνώμη μπορεί να είναι πιο έτοιμη να συζητήσει αλλαγές στο θέμα αυτό».

Μιλώντας για την Ελλάδα, ο Μάικλ Δουκάκης λέει ότι δεν έχει γνωρίσει ποτέ τον Αλέξη Τσίπρα, αν και έχουν συνομιλήσει τηλεφωνικά. Τι θα τον συμβούλευε πέρα από το να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις στον δημόσιο τομέα; «Ελπίζω να τον δω όταν έρθω στην Ελλάδα τον Αύγουστο. Δεν πιστεύω ότι τα μέτρα λιτότητας που προωθεί η Ευρώπη στην ελληνική οικονομία μπορεί να έχουν αποτέλεσμα. Η ελπίδα μου είναι ότι θα έχει κάποια στήριξη από τις ΗΠΑ –οι οποίες προσπαθούν να βοηθήσουν– έτσι ώστε να πείσει τους Ευρωπαίους ότι αυτή η πολιτική δεν έχει νόημα», λέει ο Ελληνοαμερικανός που πιστεύει ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να έχει καλύτερη μεταχείριση στο θέμα του χρέους, όπως έχει συμβεί στην περίπτωση της Ουκρανίας. Ούτε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, πάντως, έχουν γνωριστεί: «Νομίζω ότι κάποτε πηγαίναμε στον ίδιο Ελληνα κουρέα όταν σπούδαζε στη Βοστώνη. Ελπίζω ότι θα τον δω και αυτόν όταν έρθω».

Πριν κλείσουμε, τον ρωτώ εάν συναινεί με το δικαίωμα ψήφου στους ομογενείς: «Δεν είμαι σίγουρος ότι θα το υποστήριζα. Δεν νομίζω ότι αυτό είναι η απάντηση στα προβλήματα της Ελλάδος…».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή