Τρ. Αλεξιάδης: «Το 2017 πρέπει να ξεκινήσει η μείωση φορολογίας επιχειρήσεων και νοικοκυριών»

Τρ. Αλεξιάδης: «Το 2017 πρέπει να ξεκινήσει η μείωση φορολογίας επιχειρήσεων και νοικοκυριών»

5' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών το 2017 προαναγγέλλει, μέσω της συνέντευξης που παραχώρησε στην «Κ», ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης. Ο υπουργός υπογραμμίζει στη συνέντευξη την ανάγκη η οικονομία να γίνει ανταγωνιστική. Οπως τονίζει, με τους υψηλούς συντελεστές που εφαρμόζονται σήμερα, «είναι σαν να πυροβολείς τα πόδια σου».

Επίσης, ο κ. Αλεξιάδης προαναγγέλλει αλλαγές στον φόρο των ακινήτων το 2017 και την απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ των αγροτεμαχίων που καλλιεργούνται.

– Κύριε υπουργέ, πού αποδίδετε την αύξηση των δημοσίων εσόδων; Θεωρείτε ότι η χρήση του πλαστικού χρήματος βοήθησε στο να βγει στην επιφάνεια «μαύρο» χρήμα στην επίσημη οικονομία;

– Η υπέρβαση των στόχων σε επίπεδο 9μήνου κατά 1,4 δισ. ευρώ οφείλεται στο ότι έχουν αρχίσει και αποδίδουν τα φορολογικά μέτρα που έχουμε πάρει, όχι αυτά που είχαμε προβλέψει στον προϋπολογισμό, γιατί δεν έχει αυξηθεί ούτε η φοροδοτική ικανότητα των πολιτών ούτε ο τζίρος στην αγορά. Οφείλεται στο ότι γίνεται μια δουλειά στον τομέα «φοροδιαφυγή – λαθρεμπόριο» και η δουλειά αυτή αποδίδει όχι όσο θα θέλαμε, αλλά αποδίδει. Το πλαστικό χρήμα βεβαίως και έπαιξε ρόλο αλλά είχε υπολογισθεί στον προϋπολογισμό και μακάρι να είχαμε και το νομοσχέδιο για το πλαστικό χρήμα. Αν είχαμε και το πλαστικό χρήμα και την οικειοθελή αποκάλυψη εισοδημάτων, η υπέρβαση θα ήταν πολύ μεγαλύτερη.

– Είναι κοντά η αλλαγή της φορολογικής κλίμακας για μισθωτούς και συνταξιούχους με στόχο να περιορισθούν τα φορολογικά βάρη;

– Aυτή τη στιγμή ως κυβέρνηση έχουμε κληρονομήσει ένα συγκεκριμένο φορολογικό σύστημα και έχουμε κληρονομήσει και μια οικονομική και κοινωνική κατάσταση από την οποία εμείς πρέπει να βγούμε υλοποιώντας τη συμφωνία, και συγκεκριμένα τον νόμο 4336 για τον οποίο έχουμε πάρει και την έγκριση του ελληνικού λαού.

Θεωρώ, όμως, ότι εάν θέλουμε η οικονομία μας να είναι ανταγωνιστική, διότι αν έχεις υψηλούς συντελεστές είναι σαν να πυροβολείς τα πόδια σου, και εάν θέλουμε να έχουμε μια δίκαιη κατανομή των φορολογικών βαρών –και σήμερα δεν έχουμε δίκαιη κατανομή, έχουμε υπερφορολόγηση–, πρέπει να πάμε σε άλλη δομή του φορολογικού συστήματος.

– Και πώς θα είναι αυτή η δομή;

– Πρώτον, να λαμβάνει υπόψη της τον φορολογικό ανταγωνισμό, τι κάνουν δηλαδή οι άλλες χώρες και τι κάνουμε εμείς. Δεύτερον, να έχει μια δίκαιη κατανομή των φορολογικών βαρών και, τρίτον, να μεταφέρει φορολογικό βάρος από χαμηλά και μεσαία εισοδήματα σε υψηλά και πολύ υψηλά εισοδήματα και περιουσίες. Εγιναν κάποια βήματα προς αυτή την κατεύθυνση το 2016, αλλά πιστεύω ότι αυτά πρέπει να αλλάξουν. Μόλις κλείσει η περίοδος της υλοποίησης της συμφωνίας, πρέπει να ανοίξει η περίοδος της νέας φορολογίας στην Ελλάδα, χωρίς αδικίες και χωρίς υπερφορολόγηση.

– Τα τελευταία χρόνια η φορολογία στις επιχειρήσεις έχει αυξηθεί σημαντικά. Και εσείς προχωρήσατε στην αύξηση του συντελεστή στο 29%, ενώ φτάσατε τις προκαταβολές φόρου στο 100%. Θεωρείτε ότι είναι εφικτή η μείωση των συντελεστών ώστε η χώρα να γίνει ανταγωνιστική και να επιτευχθούν και οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης που προβλέπει ο προϋπολογισμός;

– Δεν είναι δυνατόν να έχεις στο Κιλκίς, στις Σέρρες, στη Δράμα, στη Βόρεια Ελλάδα γενικά υψηλούς φορολογικούς συντελεστές, όταν μερικά χιλιόμετρα παραπάνω οι φορολογικοί συντελεστές σε ευρωπαϊκές χώρες χωρίς τελωνειακά σύνορα είναι χαμηλοί. Εάν συνεχίσεις να το κάνεις, το μόνο που καταφέρνεις είναι να καταστρέφεις τις ελληνικές επιχειρήσεις ή τις αναγκάζεις να μετακινούνται. Το ίδιο πρέπει να δεις και σε άλλους τομείς όπως ο τομέας της ναυτιλίας. Να σας πω ότι έχουμε καταγγελίες από Ελληνες εφοπλιστές ότι δέχονται τηλεφωνήματα από υπουργεία Οικονομικών του εξωτερικού που τους προτείνουν να μετεγκατασταθούν σε άλλες χώρες με καλύτερο φορολογικό συντελεστή.

– Δηλαδή οι όποιες αλλαγές θα γίνουν από το 2018 και μετά;

– Νομίζω ότι το 2017 πρέπει να ανοίξουμε θέματα ελάφρυνσης πολιτών και επιχειρήσεων και περιουσίας. Δεν έχει νόημα να κρατάς τόσο υψηλούς συντελεστές όταν το μόνο που θα καταφέρεις είναι να φεύγουν οι επιχειρήσεις σε άλλες, πιο ευνοϊκές φορολογικά χώρες.

– Ζητήσατε από τους πιστωτές της χώρας να αναβιώσει η ρύθμιση των 100 δόσεων ή να γίνει «κούρεμα» στο κεφάλαιο των οφειλών;

– Ρύθμιση των 100 δόσεων δεν μπορεί να γίνει. Αυτό όμως που συζητάμε και αυτό που θέλουμε είναι να αντιμετωπίσουμε την πραγματικότητα. Για παράδειγμα, έχουμε την περίπτωση μεγάλου ομίλου λιανικής πώλησης ο οποίος έχει προβλήματα βιωσιμότητας και θα απορροφηθεί από κάποιον άλλο. Αυτός ο όμιλος έχει περίπου 150 εκατ. ευρώ χρέη προς το Δημόσιο. Τι θα πεις στην εταιρεία που θα τα αναλάβει; Να πάει να τα ρυθμίσει σε 100 δόσεις, δηλαδή να πληρώνει 1,5 εκατ. ευρώ τον μήνα; Εδώ πρέπει να απαντήσουμε στο ρεαλιστικό δεδομένο. Αυτό το συζητάμε με τους θεσμούς και το καταλαβαίνουν και αυτοί.

– Πότε θα αλλάξει η φορολογία στα ακίνητα;

– Οπως είπε και ο πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη, θέλουμε να αλλάξουμε τον ΕΝΦΙΑ. Αν αυτό κατορθώσουμε να το κάνουμε μέσα στο 2017 ή αν μέσα στο 2017 θα συνεχίσουμε τις τροποποιήσεις στον ΕΝΦΙΑ, ώστε να γίνει πιο δίκαιος και αναλογικός, είναι ένα στοίχημα που θέλουμε να το κερδίσουμε. Αλλά θέλουμε να πάμε σε έναν φόρο στην ακίνητη περιουσία που θα είναι πιο δίκαιος και αναλογικός από τον ΕΝΦΙΑ.

– Αυτό που μου λέτε είναι ότι το 2017 ή θα καταργηθεί ο ΕΝΦΙΑ ή θα γίνουν αλλαγές στον υπάρχοντα φόρο.

– Ναι, βεβαίως. Αλλά θα έχουμε τον ίδιο εισπρακτικό στόχο.

– Το 2017 πρέπει να φορολογηθούν και τα αγροτεμάχια.

– Yπάρχει κάποιος λογικός άνθρωπος που λέει ότι δεν πρέπει να φορολογηθούν τα αγροτεμάχια; Σίγουρα όμως δεν θέλουμε να επιβαρύνουμε την αγροτική παραγωγή. Αλλο πράμα είναι το αγροτεμάχιο που παράγει και άλλο το αγροτεμάχιο που είναι σε μια τουριστική περιοχή και έχει μεγάλη αξία.

– Δηλαδή θα απαλλαγούν τα καλλιεργήσιμα αγροτεμάχια;

– Θα εξετάσουμε στον νέο φόρο με ποιο τρόπο θα ενισχύσουμε την αγροτική παραγωγή. Ενας τρόπος θα ήταν να υπάρχουν καλλιεργούμενα και μη. Ωστόσο δεν έχουμε καταλήξει ακόμα.

«Η κυβέρνηση διαχειρίζεται έναν πολιτικό συμβιβασμό»

– Πώς βλέπετε συνολικά την πορεία της κυβέρνησης;

– Αυτή η κυβέρνηση ήρθε για να διαχειριστεί συγκεκριμένα προβλήματα. Και είχε συγκεκριμένες δυνατότητες και κοινοβουλευτικά όρια. Δεν είμαστε μια κυβέρνηση που πήρε 55%, δεν έχουμε 170 βουλευτές στη Βουλή. Εάν δει κάποιος τι έχει κάνει η κυβέρνηση σε αυτό το συγκεκριμένο πλαίσιο, θα διαπιστώσει ότι το έργο της είναι πολύ θετικό. Δεν θεωρώ λοιπόν ότι είμαστε μια κυβέρνηση που διαχειρίζεται μια ήττα, είμαστε μια κυβέρνηση που διαχειρίζεται έναν πολιτικό συμβιβασμό που έκανε ακριβώς για να μην έχουμε χειρότερη πορεία από αυτή που είχαμε. Δεν θριαμβολογούμε, δεν λέμε ότι όλα είναι τέλεια, θεωρούμε όμως ότι έγινε το καλύτερο δυνατό που μπορούσε να γίνει.

– Αυτό ισχύει και για τον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ; Δηλαδή στο συνέδριο ήταν εύκολο να πείσετε τον κόσμο σας για τα μέτρα που πήρατε;

– Δεν θα περάσουμε εύκολα εμείς οι υπουργοί. Γιατί θα πρέπει να απαντήσουμε και να εξηγήσουμε σε υπαρκτά κοινωνικά προβλήματα. Αλλά χωρίς να καταστροφολογούμε ή να απαξιώνουμε το τι έγινε, το συνέδριο αυτό είναι μια ευκαιρία και για μια νέα αρχή σε επίπεδο ΣΥΡΙΖΑ και για μια νέα αρχή σε επίπεδο κυβέρνησης. Διότι η κυβέρνηση είναι δύο κομμάτων, ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, και με το μεγαλύτερο μέρος της κυβέρνησης αυτής ο ΣΥΡΙΖΑ θα καθίσει να εξετάσει ξανά αυτά τα πράγματα. Δεν πάμε σε ένα συνέδριο ισορροπιών ή σε ένα συνέδριο κουκουλώματος των προβλημάτων, πάμε να συζητήσουμε τα προβλήματα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή