Π. Κουρουμπλής: «Θα υπερασπιστούμε την ελληνική ναυτιλία στα παγκόσμια φόρουμ»

Π. Κουρουμπλής: «Θα υπερασπιστούμε την ελληνική ναυτιλία στα παγκόσμια φόρουμ»

3' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Είμαστε αποφασισμένοι, στο υψηλότερο πολιτικό επίπεδο, όπως δεν είχε γίνει ποτέ ώς τώρα, να υπερασπιστούμε την ελληνική ναυτιλία στα παγκόσμια φόρουμ από οποιαδήποτε υπονόμευση», δηλώνει στην «Κ» ο υπουργός Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλής. Το πλήρες κείμενο της συνέντευξής του έχει ως εξής:

– Τι θα κάνετε με το θέμα της φορολόγησης των ναυτικών; Θα επιδιώξετε την υπογραφή συλλογικών συμβάσεων με διεθνώς ανταγωνιστικούς όρους;

– Η κυβέρνηση, κατανοώντας τις επιπτώσεις από την ενδεχόμενη αλλαγή του φορολογικού καθεστώτος (έπειτα από πρωτοβουλία του υπουργείου Ναυτιλίας) απέτρεψε όχι μόνον την ενδεχόμενη εξομοίωση των ναυτικών με τους άλλους εργαζομένους, αλλά είμαι βέβαιος ότι αποτρέψαμε και αυτό το 3% στο οποίο είχαν περιοριστεί οι απαιτήσεις των δανειστών. Οφείλει να γνωρίζει κανείς ότι τα τελευταία πέντε χρόνια τριπλασιάστηκε η φορολογική συνεισφορά των ναυτικών. Σε ό,τι αφορά την υπογραφή συλλογικών συμβάσεων, το υπουργείο θα εργαστεί επίμονα ώστε να βρεθεί ο επωφελής κοινός τόπος ανάμεσα στην ΠΝΟ και τις Ενώσεις Εφοπλιστών. Το υπουργείο, επίσης, ήδη σήμανε συναγερμό και σε ό,τι αφορά την αναβάθμιση των Σχολών Εκπαίδευσης. Εκδηλώνεται οργασμός προσπαθειών στις υποδομές, στον εξοπλισμό και στη στελέχωση.

– Συμμερίζεστε την εκτίμηση πως η ελληνική ναυτιλία έχει βρεθεί στο στόχαστρο ξένων ανταγωνιστικών συμφερόντων;

– Είμαστε αποφασισμένοι, στο υψηλότερο πολιτικό επίπεδο –όπως δεν είχε γίνει ποτέ ώς τώρα– να υπερασπιστούμε την ελληνική ναυτιλία στα παγκόσμια φόρουμ και από οποιαδήποτε υπονόμευση. Η Ελλάδα είναι παγκόσμια δύναμη, παγκόσμια ποιοτική σημαία. Αυτό ισχύει και αφορά και την Ευρώπη. Ομως προσδοκώ από τον εφοπλισμό συγκεκριμένες επενδυτικές πρωτοβουλίες, όπως π.χ. η χρησιμοποίηση στα υπό κατασκευή νέα ελληνόκτητα πλοία, σε Κίνα, Ιαπωνία και Κορέα, εξαρτημάτων από ελληνικά εργοστάσια.

– Πότε θα ολοκληρωθεί η στελέχωση της Δημόσιας Αρχής Λιμένων;

– Η γαλάζια ανάπτυξη και ό,τι αυτό σημαίνει είναι μέσα στους άμεσους σχεδιασμούς μας. Μέγα το της θαλάσσης κράτος. Προχωρώ στην τοποθέτηση ηγεσίας και στη στελέχωση της ΔΑΛ χωρίς εμμονές. Η Αρχή αυτή έχει ευθύνη να προστατεύσει το δημόσιο αγαθό, χωρίς εμμονές, το οποίο συνδέεται με την προώθηση πολιτικών που συμβάλλουν στην ανάπτυξη της λιμενικής βιομηχανίας.

– Οι επενδύσεις στον Πειραιά από την Cosco δημιουργούν μια ευκαιρία για την ναυπηγοεπισκευή. Πώς θα την εκμεταλλευθείτε;

– Θέλω η συνεργασία μου με την Cosco να είναι δημιουργική και παραγωγική. Η Cosco πιστεύω πως θα αντιληφθεί ότι η υλοποίηση της σύμβασης θα πρέπει να έχει ως αιχμή τις επενδύσεις στη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη, να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας. Αρα πρέπει να έρθουν γρήγορα οι δεξαμενές. Πρέπει να υπάρξουν όμως ενέργειες και αναλαμβάνω πρωτοβουλία με το υπουργείο Οικονομικών και με το Αμυνας ώστε να ξεκαθαριστούν οι εκκρεμότητες για τον Σκαραμαγκά, είτε αφορούν αντιδικίες είτε αφορούν τις δεσμεύσεις από την Επιτροπή Ανταγωνισμού της Ε.Ε. Τον Πειραιά πλέον προσεγγίζουν μεγάλα ποντοπόρα. Αν ένα από αυτά πάθει μεγάλη ζημιά, δεν υπάρχει ναυπηγείο να το επισκευάσει. Η Ευρώπη πρέπει να πειστεί για την αναγκαιότητα ενός τέτοιου ναυπηγείου.

– Τι θα γίνει με την ακτοπλοΐα και την κάλυψη των άγονων γραμμών;

– Η ανάγκη για τη λεγόμενη εδαφική συνοχή κατακτά όλο και περισσότερο έδαφος στους ευρωπαϊκούς προβληματισμούς. Ετοιμαζόμαστε για μια συντεταγμένη και συγκροτημένη προσπάθεια συμμαχιών, πρώτα με τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, ώστε αξιοποιώντας και τη μαλτέζικη προεδρία, να διεκδικήσουμε επιτέλους, όλοι μαζί οι Νότιοι, ένα καινούργιο, ειδικό, αναπτυξιακό πρόγραμμα που θα αφορά τη νησιωτική Ελλάδα και τη νησιωτική Ευρώπη, εξασφαλίζοντας εδαφική συνοχή. Στις αρχές Δεκεμβρίου, στο πλαίσιο της συνόδου των υπουργών στις Βρυξέλλες, συνάντησα όλους τους συναδέλφους των νοτίων χωρών της Ε.Ε. που θεώρησαν εξαιρετικά θετική την πρωτοβουλία. Στις 14 Δεκεμβρίου, οι 4 περιφερειάρχες των αμιγώς νησιωτικών περιοχών μας και οι πρόεδροι των ΠΕΔ θα έχουμε συνάντηση εδώ και έπονται επαφές με τους περιφερειάρχες των νησιωτικών περιοχών από τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου ώς το τέλος του χρόνου. Θα ακολουθήσει συνάντηση των υπουργών των νότιων χωρών με στόχο να αναληφθεί κοινή πρωτοβουλία από τους πρωθυπουργούς ώστε να τεθεί το θέμα ενός καινούργιου, αναπτυξιακού προγράμματος για τις νησιωτικές περιοχές σε Σύνοδο Κορυφής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή