Ζοζέφ Ντολ: «Το ΔΝΤ πρέπει να συμμετέχει στο πρόγραμμά σας»

Ζοζέφ Ντολ: «Το ΔΝΤ πρέπει να συμμετέχει στο πρόγραμμά σας»

5' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ναι» στη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, καθώς «η εμπειρία και η τεχνογνωσία του είναι πολύτιμες», λέει στη συνέντευξή του στην «Κ» ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Ο Ζοζέφ Ντολ εκτιμά ότι αυτή τη στιγμή η Ελλάδα δεν χρειάζεται μια γενναία ελάφρυνση του χρέους και θεωρεί υπεύθυνη για την επαναφορά των σεναρίων περί Grexit την κυβέρνηση, η οποία, όπως σημειώνει, «παίζει πολιτικά παιχνίδια αντί να εστιάζει στο πώς θα είναι αποτελεσματική». Θεωρεί, δε, ότι οι δύο μεγάλες προκλήσεις της Ευρώπης είναι η άνοδος των λαϊκιστών και η εμπλοκή της Ρωσίας στα ευρωπαϊκά πολιτικά πράγματα.

Ο Ντολ δεν φαίνεται να συμμερίζεται την άποψη που εξέφρασε προ ημερών ο επικεφαλής της ευρωομάδας του ΕΛΚ, Μάνφρεντ Βέμπερ, ότι δεν είναι απαραίτητη η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, εφόσον το Ταμείο ζητεί ελάφρυνση του χρέους. Ο ίδιος πιστεύει ότι πρέπει να ακολουθηθεί η συμφωνία του 2015. «Είναι ευθύνη της ελληνικής κυβέρνησης να εφαρμόσει αυτά που υπέγραψε. Στηριζόμαστε στο ΔΝΤ, ως έναν οργανισμό με πλούσια εμπειρία και γνώση και ως έναν σημαντικό εταίρο μας στη συμμετοχή στο ελληνικό πρόγραμμα», λέει.

Είναι, όμως, απαραίτητη η συμμετοχή του Ταμείου σε ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα διάσωσης; Και αν ναι, με ποιο ρόλο; «Κατ’ αρχάς, η Ευρώπη δεν προσφέρει προγράμματα διάσωσης», απαντά. Και συνεχίζει: «Προσφέρουμε δάνεια σε κράτη-μέλη που χρειάζονται χρόνο για να υλοποιήσουν απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, ώστε να κάνουν τις οικονομίες τους ανταγωνιστικές. Επιπλέον, η δημιουργία του ESM αποδείχτηκε ένα χρήσιμο εργαλείο στη βοήθεια ευρωπαϊκών χωρών με όρους στη διάρκεια δύσκολων οικονομικά καταστάσεων».

Διευκρινίζει, επίσης, ότι «η εμπλοκή του ΔΝΤ ήταν πάντα ευπρόσδεκτη. Η εμπειρία του και η τεχνική εξειδίκευση ήταν πολύτιμη τα τελευταία χρόνια και στην περίπτωση της Ελλάδας. Ελπίζουμε στη στήριξη του ΔΝΤ στο τρέχον ελληνικό πρόγραμμα και στο μέλλον, αλλά πάντα θα έχουμε τον ESM ως δεύτερη επιλογή για πλήρη στήριξη».

Ο πρόεδρος του ΕΛΚ δεν είναι ικανοποιημένος από την πορεία του ελληνικού προγράμματος όσο «οι όροι για το τρίτο μνημόνιο δεν τηρούνται από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ». Δηλώνει, μάλιστα, ότι έχει «σοβαρές αμφιβολίες για τη δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ να κυβερνήσει προς το συμφέρον του λαού – αντ’ αυτού συνεχίζει να παίζει πολιτικά παιχνίδια για να μείνει παραπάνω στην εξουσία. Ας μην ξεχνάμε ότι έχουμε ένα τρίτο πρόγραμμα εξαιτίας της απερισκεψίας του ΣΥΡΙΖΑ και της απροθυμίας του να μείνει πιστός στις μεταρρυθμίσεις».

Προτεραιότητα του ΕΛΚ, σημειώνει, ήταν «να δει τον ελληνικό λαό να βγαίνει από την κρίση, ώστε να μην πάνε χαμένες οι θυσίες των Ελλήνων». Αλλά για να συμβεί αυτό, «η κυβέρνηση πρέπει να μείνει πιστή στην εφαρμογή μεταρρυθμίσεων στις οποίες έχει δεσμευθεί».

Επαναλαμβάνει, δε, τη γραμμή του Βερολίνου ότι αυτή τη στιγμή «δεν χρειάζεται γενναία ελάφρυνση του χρέους» και χρησιμοποιεί ως επιχείρημα τα μέτρα που αποφασίστηκαν τον περασμένο Δεκέμβριο για την ελάφρυνση του χρέους.

«Υπό αυτήν την έννοια», συμπληρώνει, «εμπιστεύομαι πλήρως την εκτίμηση των ευρωπαϊκών θεσμών για το ελληνικό χρέος». Οσο για το αν η Ευρώπη πρέπει να στραφεί και σε άλλα, μεγαλύτερα προβλήματα, όπως το ιταλικό χρέος, παραδέχεται ότι το χρέος της Ιταλίας είναι μη βιώσιμο: «Ακόμα παραμένει μία από τις μεγαλύτερες οικονομίες στον κόσμο. Αλλά όπως και κάθε άλλο κράτος-μέλος, πρέπει να συνεχίσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις για να προωθήσει την ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας».

Γιατί επανέρχονται, όμως, τα σενάρια περί Grexit; Δεν έκλεισε αυτή η συζήτηση το 2015; «Αν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε παίξει λιγότερα πολιτικά παιχνίδια και είχε επικεντρωθεί περισσότερο στο να κυβερνήσει και να φέρει αποτελέσματα για τους Ελληνες πολίτες, δεν θα είχαμε επιστρέψει στα παλαιότερα σενάρια», απαντά, προσθέτοντας ότι «πιστεύουμε ότι η θέση της Ελλάδας πρέπει να είναι στην Ευρωζώνη και όπως κάναμε μέχρι σήμερα, θα συνεχίσουμε να βοηθάμε τη χώρα στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων».

Τι πιστεύει για τον Αλέξη Τσίπρα; Η απάντηση, αν και σκληρή, είναι αναμενόμενη: «Είναι σαν κάθε λαϊκιστή: μιλάει, αλλά δεν φέρνει αποτελέσματα. Παίζει με τους φόβους των πολιτών για να προωθήσει τα συμφέροντα του ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς να προσφέρει λύσεις. Από το 2015 ο ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο αντιτάχθηκε στις μεταρρυθμίσεις και περιμένει να πληρώσουν οι Ευρωπαίοι για μια μη βιώσιμη οικονομία, αλλά ακύρωσε πολλές μεταρρυθμίσεις της Ν.Δ. και αντέστρεψε την τάση προς την ανάπτυξη. Μια κυβέρνηση που διέπεται από πελατειακή λογική και που τζογάρει την ευημερία των πολιτών της εντέλει είναι απαράδεκτη. Ο Τσίπρας είπε ψέματα. Ο λαϊκισμός του αύξησε το τίμημα της ανάκαμψης για τον ελληνικό λαό».

Ο Ντολ χαρακτηρίζει τον Κυριάκο Μητσοτάκη «έναν από τους πιο ικανούς και υπεύθυνους πολιτικούς στην Ελλάδα. Είναι ένας μεταρρυθμιστής που δεν θα φοβηθεί να σπάσει τη διαφθορά, να τολμήσει τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις ή να πει την αλήθεια, σε αντίθεση με τους λαϊκιστές. Είναι άνθρωπος που κρατάει τον λόγο του και η εμπειρία του στο υπουργείο Διοικ. Μεταρρύθμισης δείχνει ότι είναι δεσμευμένος στις μεταρρυθμίσεις και θα υπηρετήσει τον ελληνικό λαό με τον καλύτερο τρόπο». Οσο για τη νέα αμερικανική διοίκηση και τις προκλήσεις για την Ευρώπη, σημειώνει: «Η Ευρώπη πρέπει να αναλάβει την ευθύνη για την ασφάλεια, την άμυνα και την οικονομική της ανάπτυξη και να ενισχύσει δεσμούς με συμμάχους όπως οι ΗΠΑ. Είμαστε αφοσιωμένοι στη συνεργασία με τις ΗΠΑ, που θα συνεχίσουν να είναι σύμμαχός μας. Τα σχόλια που έκανε οι αντιπρόεδρος Πενς στις Βρυξέλλες, οι πρόσφατες δηλώσεις στο Μόναχο από τον Πενς, τον Μακέιν και άλλους, έχουν στείλει ενθαρρυντικά μηνύματα».

Οι λαϊκιστές και οι «δύο ταχύτητες»

Ο Ντολ προσδιορίζει ως τις δύο μεγαλύτερες προκλήσεις για την Ευρωπαϊκή Ενωση την άνοδο των λαϊκιστών και την «εμπλοκή της Ρωσίας στα εσωτερικά των χωρών της Ευρώπης». Ο λαϊκισμός, σημειώνει, είναι «απειλή στις αξίες μας. Είναι πρόβλημα όχι μόνο για την Ε.Ε., αλλά επίσης για άλλες χώρες και περιοχές. Το κύμα του λαϊκισμού, σε συνδυασμό με τη ρωσική στήριξη σε λαϊκιστικά κόμματα στην Ολλανδία, τη Γαλλία και τη Γερμανία, είναι ανησυχητικό και θα είναι μεγάλη δοκιμασία για την Ε.Ε.».

Ωστόσο, λέει, «έχουμε περάσει και πιο δύσκολα στο παρελθόν και βγαίναμε πιο δυνατοί από κάθε κρίση. Εχω εμπιστοσύνη στους πολίτες μας, όπως έδειξε η περίπτωση της Αυστρίας. Αυτή η χρονιά αποτελεί μια ευκαιρία να επανασυνδεθούμε με τους πολίτες, να απαντήσουμε στις ανησυχίες τους και να σκεφτούμε το μέλλον της Ευρώπης». Εμφανίζεται μάλιστα να επισημαίνει τον κίνδυνο μιας Ευρώπης «δύο ταχυτήτων», ή δύο κύκλων. Οπως λέει, «παρότι το επιθυμητό είναι όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. να κινούνται στον ίδιο ρυθμό και στην ίδια κατεύθυνση, πρέπει να επιτρέψουμε σε κάποιες χώρες να προσαρμοστούν και να ορίσουν αυτές τον ρυθμό τους, εφόσον κοιτάζουμε όλοι προς την ίδια κατεύθυνση. Αν οι λαϊκιστές ανέβουν στην εξουσία, όμως, μπορεί γρήγορα να βρεθούμε σε μια Ευρώπη δύο ταχυτήτων».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή