Σε χαρτοφυλάκιο 1,5 δισ. και εισαγωγή στο Χ.Α. αποσκοπεί η Lamda Malls

Σε χαρτοφυλάκιο 1,5 δισ. και εισαγωγή στο Χ.Α. αποσκοπεί η Lamda Malls

4' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επενδυτικό χαρτοφυλάκιο εμπορικών ακινήτων αξίας 1,5 δισ. ευρώ στα αμέσως προσεχή χρόνια θέτει ως στόχο, για τη νεοσυσταθείσα Lamda Malls A.Ε., ο διευθύνων σύμβουλος της Lamda Development Οδυσσέας Αθανασίου. Οπως αποκαλύπτει μιλώντας στην «Κ», γίνονται ήδη συζητήσεις για συγκεκριμένες επενδύσεις, με τις πρώτες συμφωνίες να κλείνονται πιθανόν ακόμα και φέτος. Σε συνδυασμό με το εμπορικό κομμάτι της ανάπτυξης του έργου στο πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού, η Lamda Malls στην επόμενη πενταετία στοχεύει να πενταπλασιάσει το σημερινό της χαρτοφυλάκιο, το οποίο τώρα αποτιμάται στα 330 εκατ. ευρώ, περιλαμβάνοντας τα Golden Hall στο Μαρούσι και Mediterranean Cosmos στη Θεσσαλονίκη. Στο ενδιάμεσο διάστημα και εφόσον οι συνθήκες στην αγορά το επιτρέψουν, η εταιρεία θα εισαχθεί στο Χρηματιστήριο, αντλώντας κεφάλαια που θα ενισχύσουν περαιτέρω τη αγοραστική της δύναμη. Δύναμη η οποία ήδη ισχυροποιήθηκε με την συμμετοχή της Värde Partners, που καταβάλλει 61,3 εκατ. για την απόκτηση, αρχικά, του 31,7% της νεοϊδρυθείσας Lamda Malls. Ποσοστό που δεν αποκλείεται να ανέλθει και άνω του 40% –με τη Lamda Development πάντως να κρατάει την πλειοψηφία– ανάλογα με την πορεία του επενδυτικού πλάνου.

Εμφανώς ικανοποιημένος από τα αποτελέσματα της Lamda Development για το 2016, ο επικεφαλής της μιλάει για ιστορικό ρεκόρ λειτουργικής κερδοφορίας, εμφανίζεται αισιόδοξος πως, εκτός εξωγενών της εταιρείας δυσάρεστων εξελίξεων, θα επιτευχθεί περαιτέρω βελτίωση φέτος· αλλά όταν η συζήτηση έρχεται στο Ελληνικό σοβαρεύει: «Εμείς είμαστε έτοιμοι να καταθέσουμε το σχέδιο ολοκληρωμένης ανάπτυξης, όμως πρέπει πρώτα να λυθούν τα αρχαιολογικά και δασικά ζητήματα που έχουν εγερθεί. Πιστεύουμε απόλυτα ότι όταν αρχίσει η επένδυση, που θα ξεπεράσει τα 7 δισ. ευρώ, μπορεί να αλλάξει η εικόνα όλης της χώρας», τονίζει.

– Ποια είναι τα επόμενα βήματα για τη Lamda Malls;

– Η συμφωνία με τη Värde είναι μεγάλης σημασίας και για εμάς και για την οικονομία. Τα 61,3 εκατ. είναι μόνο η αρχή. Η Värde θέλει να τοποθετηθεί στην αγορά μας μακροπρόθεσμα με σημαντικά ποσά. Στα επόμενα δύο χρόνια σχεδιάζουμε σημαντικές επενδύσεις. Αρχής γενομένης άμεσα, πιθανώς και στους επόμενους έξι έως δώδεκα μήνες, πιστεύουμε ότι μπορούμε να τριπλασιάσουμε το μέγεθός της που αυτή τη στιγμή είναι 330 εκατ. Στη συνέχεια ελπίζω ότι θα έχουμε στην εικόνα και το Ελληνικό που θα αρχίσει να αναπτύσσεται, άρα θα ήθελα να πιστεύω ότι το 1,5 δισ. αξία χαρτοφυλακίου είναι κάτι που μπορούμε να προσεγγίσουμε. Να σημειώσω πως μόνον το εμπορικό κομμάτι της επένδυσης των 7 δισ. στο Ελληνικό είναι αξίας τουλάχιστον 700 εκατ.

– Πώς και γιατί προχώρησε η συνεργασία με τη Värde;

– Είμαστε σαφώς μια εξωστρεφής εταιρεία ως προς τη νοοτροπία μας. Επιδιώκαμε και επιδιώκουμε συνεργασίες με ξένους. Για παράδειγμα, στους μετόχους της Lamda Development περιλαμβάνεται η Blackstone. Εχουμε στο Ελληνικό την Eagle Hills από το Αμπου Ντάμπι και την κινεζική Fosun. Πριν από λίγα χρόνια ξεκινήσαμε συνεργασία με την Dogus στον Φλοίσβο. Η HSBC είναι μέτοχος στο The Mall Athens. Ισως είμαστε η μόνη εταιρεία στην Ελλάδα που έχει τόσες συνεργασίες με ξένους ομίλους. Πιστεύουμε ότι έτσι παίρνουμε τεχνογνωσία και εμπλουτίζουμε τη νοοτροπία μας. Μόνο όταν βγαίνεις από τον υφιστάμενο κύκλο της ασφάλειάς σου μπορείς να αναπτυχθείς και να βελτιωθείς σε οποιοδήποτε επίπεδο. Η εξέλιξη δεν σταματά, πρέπει να προσπαθήσεις να συμμετέχεις σε αυτή με τον καλύτερο τρόπο. Επειτα το προφίλ της Värde ταιριάζει στο δικό μας. Συζητήσαμε όπως θα ξέρετε και με άλλους. Είχαμε βρεθεί κοντά σε συμφωνίες αλλά δεν έκλεισαν, γιατί είτε δεν ταιριάζαμε στη νοοτροπία είτε δεν συμφωνήσαμε στους όρους. Αλλά σημαντική παράμετρος ήταν και η συνεισφορά του συμβούλου μας, Axia Partners. Σε αυτό το ταξίδι εύρεσης στρατηγικών επενδυτών οι άνθρωποί της πίστεψαν στον στόχο μας και εργάστηκαν σκληρά μαζί μας.

– Γιατί δεν συμπεριλάβατε και το The Mall στη Lamda Malls;

– Το Τhe Mall Athens δεν συμπεριλαμβάνεται αρχικά ώστε η Värde να αποκτήσει άμεσα ένα σημαντικό ποσοστό, το 31,73% με το οποίο και ξεκινάνε. Αν βάζαμε το The Mall Athens από τώρα, αυτό θα περιόριζε το ποσοστό τους. Συμφωνήσαμε λοιπόν να προχωρήσουμε σε κάποιες εξαγορές αρχικά που θα χρηματοδοτήσουν αυτοί και στη συνέχεια θα συνεισφέρουμε εμείς το The Mall.

«Το Ελληνικό είναι ευκαιρία για τη χώρα»

– Τι θα γίνει με το Ελληνικό; Μοιάζει να μη μιλάει κανείς πια για αυτό.

–Ελπίζω να ξεπεραστούν οι οποίες καθυστερήσεις, γιατί, όσο κι αν ακούγεται υποκειμενικό, είναι game changer για τη χώρα. Υπήρχε και υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από μεγάλες ξένες εταιρείες, επενδυτές, διπλωματικές και επιχειρηματικές αποστολές για συμμετοχή στο project. Είναι ευκαιρία να επανατοποθετηθεί η χώρα στο παγκόσμιο επενδυτικό, και όχι μόνο, χάρτη, για τους σωστούς λόγους. Το επόμενο σημαντικό βήμα είναι η υποβολή του σχεδίου ολοκληρωμένης ανάπτυξης στο ΣτΕ. Αντιλαμβάνομαι πως η πολιτεία έχει κατανοήσει απόλυτα ότι αυτό το έργο είναι θετικό τόσο για τη χώρα, για την οικονομία, για την πολιτιστική της ταυτότητα όσο και για τον τουρισμό. Γιατί; Γιατί θα δημιουργήσει χιλιάδες θέσεις εργασίας, θα αντληθούν τεράστια έσοδα και η ψυχολογία θα αλλάξει. Στην παραλιακή ζώνη αντί για εγκατάλειψη, θα βλέπεις χιλιάδες άτομα να εργάζονται, γερανούς και εταιρείες ελληνικές που θα μπουν όλες μέσα στο έργο. Θα συμμετέχουν όλοι και πάλι δεν θα είναι αρκετοί λόγω του μεγέθους του έργου. Μόλις ξεκινήσει το έργο, θα δοθεί ένα σήμα διεθνώς ότι γίνονται σημαντικές επενδύσεις στη σημερινή Ελλάδα. Είμαι αισιόδοξος πως θα τα καταφέρουμε και για αυτό εργαζόμαστε αδιάκοπα. Να θυμίσω, επίσης, πως αναμένουμε την ολοκλήρωση της διαδικασίας για να αναπτύξουμε το πίσω κομμάτι του Golden Hall. Είναι 25 εκατ. επένδυση και 700 καινούργιες θέσεις εργασίας. Είμαστε πανέτοιμοι, έχουμε συμβούλους, σχέδια, θα φτιάξουμε ενυδρείο, μουσείο Ολυμπιακών Αγώνων, δράσεις για την οικογένεια, διαδραστικό εκπαιδευτικό χώρο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή