Τζον Κουδούνης: «Οταν η ελληνική οικονομία “γυρίσει” θα δώσει μεγάλα κέρδη»

Τζον Κουδούνης: «Οταν η ελληνική οικονομία “γυρίσει” θα δώσει μεγάλα κέρδη»

4' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την αισιόδοξη εκτίμηση ότι η ελληνική οικονομία «γυρίζει» και υπό αυτό το πρίσμα η συγκυρία προσφέρεται για να επενδύσει κανείς στην Ελλάδα, εκφράζει ο Ελληνοαμερικανός επενδυτής Τζον Κουδούνης, που συμμετέχει στο επιχειρηματικό σχήμα ΕΧΙΝ, το οποίο επένδυσε ήδη στην ελληνική ασφαλιστική αγορά και αυτή την περίοδο διερευνά την προοπτική περαιτέρω επιχειρηματικών δράσεων στην Ελλάδα.

Με σημαντική παρουσία στον χρηματοοικονομικό κλάδο και μακρόχρονη εμπειρία στις διεθνείς επενδύσεις, ο κ. Κουδούνης, ο οποίος το 2010 ήταν ο νεαρότερος CEO στη Γουόλ Στριτ και είναι σήμερα επικεφαλής της Calamos Investments που διαχειρίζεται κεφάλαια 20 δισ. δολ, τονίζει ότι άλλοι μεγαλοεπενδυτές βιάστηκαν να μπουν στην ελληνική αγορά και υπέστησαν ζημίες.

Ο Τζον Κουδούνης, ο οποίος στις αρχές Μαΐου θα συμμετάσχει στο παγκόσμιο συνέδριο του Ινστιτούτου Μίλκεν, ο Ματ Φέρφιλντ και ο Τζον Κάλαμος, μέσα από το επενδυτικό σχήμα EXIN, εστιάζουν στη δημιουργία μακροπρόθεσμης υπεραξίας στην ασφαλιστική και τη χρηματοπιστωτική αγορά, μέσα από την εφαρμογή οργανωτικών δράσεων και όχι απλώς με κινήσεις χρηματοπιστωτικής φύσης. H ΕΧΙΝ είναι μεταξύ των τελικών διεκδικητών της εξαγοράς της Εθνικής Ασφαλιστικής.

– Ποιοι είναι οι επενδυτικοί σας στόχοι;

– Ενδιαφερόμαστε για εξωστρεφείς επενδύσεις στην Ελλάδα και ανάπτυξη στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της Μέσης Ανατολής.

– Γιατί στην Ελλάδα;

– Πιστεύουμε στη δύναμη των Ελλήνων, όπως φαίνεται και από τη μέχρι τώρα παρουσία και τις επιχειρηματικές μας δράσεις στην Αμερική. Ερχόμαστε στην Ελλάδα εδώ και πολλά χρόνια και έχουμε την αίσθηση ότι αυτή είναι η σωστή στιγμή για να επενδύσουμε. Βλέπουμε καλές ευκαιρίες για επικερδείς δράσεις. Αυτή είναι η αίσθηση που έχουμε τόσο ο κ. Κάλαμος και εγώ, όσο και ο τρίτος συνεταίρος μας, ο Ματ Φέρφιλντ, ένας ισχυρός παίκτης με διευρυμένο χαρτοφυλάκιο ασφαλιστικών υπηρεσιών, ο οποίος έχει συνεχή παρουσία επί 26 χρόνια στην ευρωπαϊκή ασφαλιστική αγορά, ενώ δραστηριοποιείται και στην αμερικανική έχοντας εμπειρία στις εξαγορές.

– Κάποιοι βλέπουν την αβεβαιότητα, τις καθυστερήσεις, και ανησυχούν.

– Κατά τη γνώμη μου, είμαστε στην καλύτερη φάση με την έννοια ότι όταν η οικονομία «γυρίσει», και αισιοδοξούμε ότι κάποια στιγμή θα συμβεί αυτό, θα αποκομίσουμε σημαντικά κέρδη. Κοιτάμε συγκεκριμένες επιχειρηματικές δραστηριότητες που πηγαίνουν σχετικά καλά σε αυτό το δύσκολο περιβάλλον και πιστεύουμε ότι θα πάνε πολύ καλύτερα στο μέλλον. Πέρα από την προοπτική του κέρδους, θέλουμε επίσης να βοηθήσουμε την Ελλάδα και νομίζω αυτός είναι ένας καλός τρόπος να το κάνουμε. Είμαστε Ελληνοαμερικανοί. Γεννήθηκα στο Σικάγο, και η ελληνική μου καταγωγή με ακολουθεί. Δεν το ξεχνάω αυτό. Μιλάω ελληνικά. Η μητέρα μου μού μιλάει στα ελληνικά.

– Αισθάνεστε ότι η ελληνική οικονομία είναι σε φάση καμπής; Οτι «γυρίζει», για να χρησιμοποιήσω την έκφρασή σας;

– Ναι. Υπάρχουν εξελίξεις. Κλείνουν συμφωνίες. Θεωρώ ότι επιβεβαιώνουν την αίσθηση που σας μετέφερα προηγουμένως. Η Ελλάδα είναι πολύ καλή ευκαιρία. Και δεν το λέω γιατί είμαι Ελληνοαμερικανός. Το λέω ως επενδυτής που έχω κλείσει μεγάλες συμφωνίες στη Γουόλ Στριτ. Ομως, έχει μεγάλη σημασία όχι μόνο για εμάς, αλλά για όλους τους Αμερικανούς επενδυτές, οι επιλογές να γίνονται με διαφάνεια.

– Κάποιες πρόσφατες επενδύσεις δεν έχουν αποδειχθεί επικερδείς.

– Είναι αλήθεια ότι κάποιες κινήσεις άλλων Αμερικανών επενδυτών που προχώρησαν σε σημαντικές επενδύσεις στην Ελλάδα, έγιναν πολύ νωρίς, αλλά νομίζω ότι τώρα είναι η σωστή στιγμή για επενδύσεις μακράς πνοής. Γίνονται κινήσεις όπως η δική μας της εξαγοράς της AIG, που την ολοκληρώσαμε σε συνεργασία με την οικογένεια Κανελλόπουλου.

– Πώς αναπτύξατε τη συνεργασία σας με εγχώριους επιχειρηματίες;

– Εγώ και ο Φέρφιλντ γνωρίζουμε τον Παύλο Κανελλόπουλο και τον αδελφό του από το Πανεπιστήμιο Brown, και τώρα μαζί με τον κ. Κάλαμο, έχουμε δημιουργήσει το επενδυτικό σχήμα EXIN Partners. Αυτό που εισπράττουμε στις συναντήσεις μας, μιλώντας με επιχειρηματίες και τα στελέχη του κλάδου στην Ελλάδα, είναι ότι η ομάδα μας συνδυάζει την αίσθηση της ελληνικής πραγματικότητας, την οικονομική ευρωστία, όπως και τη βαθιά γνώση της ασφαλιστικής αγοράς. Είμαστε τυχεροί που συνεργαζόμαστε με τους κ. Κανελλόπουλο και Αδαμαντιάδη, οι οποίοι λειτουργούν πάντα σε μακροπρόθεσμη βάση. Δεν είναι τυχαίο ότι ασχολούνται με τον τομέα της ασφάλισης από το 1932. Με δεδομένη την ιστορική παρουσία τους επί δεκαετίες στην ασφαλιστική αγορά, η επένδυση βασίζεται σε στέρεες βάσεις. Από κοινού αγοράσαμε τον ελληνικό κλάδο της AIG, με σημαντική θέση στο εγχώριο ασφαλιστικό τοπίο, και σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα, σε περίπου οκτώ μήνες, η AIG θα έχει διαφορετικό όνομα. Πιστεύουμε στη δύναμη των Ελλήνων, όπως αποδεικνύεται και από την παρουσία μας στην Αμερική.

Από τη Σπάρτη στις ΗΠΑ και τη Merrill Lynch

– Πόσο συχνά έρχεστε στην Ελλάδα και πόσο καλά γνωρίζετε την οικονομία;

– Τα τελευταία χρόνια έρχομαι στην Ελλάδα αρκετές φορές τον χρόνο. Οταν ήμουν μικρός ερχόμουν τα καλοκαίρια και έμενα στο χωριό, στη Σπάρτη, από όπου κατάγονται και οι δύο γονείς μου. Δεν θα έλεγα πως γνωρίζω τα πάντα, αλλά έχω αρκετά καλή εικόνα της οικονομίας και συνεχώς την εμπλουτίζω μιλώντας με επιχειρηματίες και στελέχη που διαμορφώνουν τον κλάδο.

– Πώς ασχοληθήκατε με τις επενδύσεις;

– Ξεκίνησα από τη Merrill Lynch και η πρώτη μου συμφωνία ήταν η χρηματοδότηση της κατασκευής του Taj Mahal, του Ντόναλντ Τραμπ, το 1989. Δεν ξέραμε τότε ότι θα γίνει πρόεδρος. Ηταν μια πολύ σημαντική επιτυχία. Στη συνέχεια, επί 12 χρόνια στην ABN Amro, ως υπεύθυνος προϊόντων σταθερής απόδοσης για τη Βόρεια και τη Νότια Αμερική, φθάσαμε να είμαστε τρίτοι παγκοσμίως στη διαχείριση χρέους. Και μετά επικεφαλής της ιαπωνικής τράπεζας Mizuho στις ΗΠΑ όπου ενώσαμε τρεις προβληματικές τράπεζες και πετύχαμε να δημιουργήσουμε τη μεγαλύτερη της Ιαπωνίας, που τώρα είναι στην πρώτη δεκάδα στον κόσμο, ανάλογα με το πώς κάνει κανείς τον υπολογισμό.

– Αυτή η αίσθηση αισιοδοξίας για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας υπάρχει ευρύτερα στην ομογένεια;

– Πολλοί παρακολουθούν με προσοχή. Παρακολουθούν και ανθρώπους όπως ο Κάλαμος, με 45 χρόνια παρουσίας στις επενδύσεις, αλλά και εμένα, για να δουν τι θα κάνουμε και πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα. Δεν είναι θεωρητικό αυτό που σας λέω. Υπάρχουν και άλλοι Ελληνοαμερικανοί που θέλουν να συνεργασθούν μαζί μας στις επενδύσεις. Υπό αυτή την έννοια, όσο περισσότερα κάνουμε τόσο περισσότερα θα κάνουν και άλλοι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή