ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Γουέσλεϊ Κλαρκ: Οχι σύρραξη στο Αιγαίο λόγω ΝΑΤΟ

Γουέσλεϊ Κλαρκ: Οχι σύρραξη στο Αιγαίο λόγω ΝΑΤΟ

Η συμμετοχή της Ελλάδας και της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ έχει συμβάλει καθοριστικά στην αποτροπή μιας ελληνοτουρκικής σύρραξης, τονίζει σε συνέντευξή του στην «Κ» ο πρώην ανώτατος στρατιωτικός διοικητής του ΝΑΤΟ, στρατηγός Γουέσλεϊ Κλαρκ, λίγες ημέρες πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας στις Βρυξέλλες. Προσθέτει, δε, ότι «πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αποφευχθεί κάποιο ατύχημα». Ο Αμερικανός στρατηγός χαρακτηρίζει την Ελλάδα «ζωτικής σημασίας» σύμμαχο, υπογραμμίζει την τεράστια στρατηγική και πρακτική σημασία της βάσης της Σούδας, την οποία «χρησιμοποιούμε περισσότερο από κάθε άλλη φορά στο παρελθόν», εξαίρει τη στάση των Ελλήνων στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, ενώ αναφέρεται και στην αποστολή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, σημειώνοντας ότι όσο περισσότερα μπορεί να κάνει η Συμμαχία στο θέμα αυτό τόσο το καλύτερο.

– Πώς αποτιμάτε τον ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή;

– Η Ελλάδα ήταν και παραμένει ένα ζωτικής σημασίας μέλος του ΝΑΤΟ. Και σήμερα περισσότερο από ποτέ, με όλες τις εξελίξεις στην Αν. Μεσόγειο, την παρουσία ρωσικών πλοίων στην περιοχή, τον πόλεμο στη Συρία που συνεχίζεται εδώ και έξι χρόνια, την απειλή του ISIS και, φυσικά, την προσφυγική κρίση, η συμμετοχή της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ είναι εξαιρετικά σημαντική για τις ΗΠΑ και τη Βορειοατλαντική Συμμαχία και ο ρόλος της αναπόσπαστο κομμάτι των σχεδιασμών.

– Η σημασία της βάσης της Σούδας;

– Η βάση της Σούδας στην Κρήτη είναι απόλυτα καθοριστική για μας. Τη χρησιμοποιούμε περισσότερο από κάθε άλλη φορά στο παρελθόν. Εχουμε επανειλημμένες επισκέψεις αεροπλανοφόρων. Κάποια από τα πλοία πραγματοποιούν σημαντικές επιδιορθώσεις. Τόσο η Αμερική όσο και το ΝΑΤΟ αναγνωρίζουν την τεράστια στρατηγική και πρακτική σημασία αυτής της βάσης.

– Ο πρόεδρος Τραμπ έχει αναγάγει την αντιμετώπιση του ISIS σε κορυφαία προτεραιότητα.

– Η μάχη κατά του ISIS είναι μια πολύ σημαντική πτυχή της αμερικανικής δράσης στην περιοχή, αλλά δεν είναι η μόνη. Στη Συρία είμαστε αντιμέτωποι με το καθεστώς του Μπασάρ αλ Ασαντ και την «επόμενη μέρα» στη χώρα.

– Ακούγεται περίεργη ερώτηση για πρόεδρο των ΗΠΑ, αλλά πόσο πιστεύει ο κ. Τραμπ στην αξία του ΝΑΤΟ;

– Κοιτάξτε, υπήρξαν κάποιες δηλώσεις προεκλογικού χαρακτήρα, αλλά δεν τίθεται θέμα σε ό,τι αφορά τη σημασία που αποδίδει η κυβέρνηση Τραμπ στη Βορειοατλαντική Συμμαχία και τη δέσμευσή της να εργαστεί στο πλαίσιο αυτό με τους συμμάχους μας. Υποστηρίζει σθεναρά το ΝΑΤΟ και την ανάγκη ενδυνάμωσης της Συμμαχίας.

– Πώς αποτιμάτε τη δράση του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο για τη διαχείριση των προσφυγικών ροών;

– Οσα περισσότερα μπορεί να κάνει το ΝΑΤΟ για να συμβάλει στην αντιμετώπιση αυτής της ανθρωπιστικής κρίσης τόσο το καλύτερο. Και θα ήθελα εδώ να υπογραμμίσω ότι η Βορειοατλαντική Συμμαχία και όχι μόνο αυτή, χρωστά μεγάλη ευγνωμοσύνη στην Ελλάδα για όλα όσα έχουν κάνει η ελληνική κοινωνία και η ελληνική κυβέρνηση τα τελευταία δύο χρόνια. Η συμπεριφορά των Ελλήνων υπήρξε υποδειγματική. Αλλά για να επανέλθω στην ουσία της ερώτησής σας, όσα περισσότερα μπορεί να κάνει το ΝΑΤΟ στο θέμα αυτό τόσο το καλύτερο.

– Πώς αντιμετωπίζουν οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ την ένταση στο Αιγαίο;

– Θα σας πω ότι κατά την πρώτη μου θητεία στην έδρα της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, το 1978, ήμασταν αντιμέτωποι με το πρόβλημα του Αιγαίου και τη δύσκολη σχέση της Ελλάδας με την Τουρκία. Τα προβλήματα εξακολουθούν να υφίστανται. Οσο το σκηνικό περιορίζεται στο επίπεδο των κακών διαθέσεων και της οξυθυμίας και τα πράγματα διατηρούνται υπό έλεγχο, είμαστε σχετικά ικανοποιημένοι.

– Ανησυχείτε ότι κάποια στιγμή μπορεί να «ξεφύγουν»; Βοηθά η συμμετοχή τους στο ΝΑΤΟ;

– Νομίζω πως το γεγονός ότι οι δύο σημαντικές αυτές χώρες είναι μέλη της ίδιας Συμμαχίας, βοηθά να αποτρέπεται μια σύγκρουση. Σίγουρα βοηθά. Θα θέλαμε να επιλυθούν οι διαφορές, αλλά όσο δεν είναι εφικτό να συμβεί αυτό με απόλυτο και οριστικό τρόπο, πρέπει τουλάχιστον να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αποφευχθεί κάποιο ατύχημα ή ακόμη και σύρραξη.

– Ο κ. Ερντογάν συχνά κατηγορεί τη Δύση. Μπορεί να κινηθεί προς άλλες κατευθύνσεις;

– Νομίζω ότι η Τουρκία θα παραμείνει ένας σταθερός σύμμαχος και μέλος του ΝΑΤΟ.