«Στην επανάσταση της ψηφιακής οικονομίας ή καινοτομείς ή πεθαίνεις»

«Στην επανάσταση της ψηφιακής οικονομίας ή καινοτομείς ή πεθαίνεις»

3' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Από αυτήν τη στιγμή μέχρι αύριο το απόγευμα θα δημιουργηθούν περισσότερα δεδομένα από όσα υπήρχαν από την αρχή της ανθρωπότητας έως το 2003. Η κατακόρυφη άνοδος της ψηφιακής οικονομίας δεν μπορεί να ανασχεθεί, ούτε μπορούμε να προσποιηθούμε ότι θα τη σταματήσουμε». Η φράση ανήκει στον Μπιλ Μακ Ντέρμοτ, CEO του κολοσσού της τεχνολογίας SAP, που βρέθηκε για λίγα 24ωρα στην Αθήνα. Ο κ. Μακ Ντέρμοτ ηγείται μιας εταιρείας 85.000 υπαλλήλων, εισηγμένης στη Φρανκφούρτη και στη Νέα Υόρκη, που ειδικεύεται στο λογισμικό οργάνωσης των διαδικασιών μιας επιχείρησης. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη εταιρεία στον κλάδο της στην Ευρώπη και μία από τις ισχυρότερες παγκοσμίως.

«Χρειαζόμαστε νέες τεχνολογίες για να εξελιχθούμε, για να βοηθήσουμε τους επιχειρηματίες να αναπτυχθούν, τους ανθρώπους να βρουν δουλειές, να είναι επιτυχημένοι», λέει ο κ. Μακ Ντέρμοτ. «Πρέπει να δημιουργήσουμε αποτελεσματικά συστήματα, για να μπορούμε να συνδεόμαστε καλύτερα με τους καταναλωτές, με ανεπτυγμένες υπηρεσίες διανομής αλλά και εφοδιαστικές αλυσίδες, ώστε να γνωρίζουμε τι θέλει ο καταναλωτής να αγοράσει, από όποιο μέρος πραγματικά το επιθυμεί, από ένα κατάστημα ή μια έξυπνη συσκευή».

Στην εποχή των ρομπότ

Ο κ. Μακ Ντέρμοτ ιχνογραφεί ένα μέλλον όπου η τεχνητή νοημοσύνη θα κυριαρχήσει σε όλους τους τομείς της επιχειρηματικής ζωής, τα αυτοκίνητα θα κυκλοφορούν χωρίς οδηγούς, οι χειρουργικές επεμβάσεις θα πραγματοποιούνται από ρομποτικά μηχανήματα, τα αεροπλάνα θα προσγειώνονται και απογειώνονται με ένα κλικ, ενώ ακόμη και οι ειδήσεις θα γράφονται από «έξυπνα» λογισμικά χωρίς την παρουσία συντάκτη. Το σενάριο αυτό –οπτικοποιημένο ίσως μόνο σε ταινίες επιστημονικής φαντασίας– είναι λογικό ότι προκαλεί ανησυχία. Εάν η αυτοματοποίηση, η ρομποτική και η καινοτομία επηρεάσουν δραματικά την απασχόληση, ποιο θα είναι το μέλλον της εργασίας; «Δεν ζούμε σε μια εποχή που μπορούμε να προσποιηθούμε ότι η δύναμη της καινοτομίας απλά θα πάψει να υπάρχει», απαντά ο επικεφαλής της SAP. «Αντίθετα, οφείλουμε να τη χρησιμοποιήσουμε ως ένα εργαλείο για την ευημερία». Εξηγεί ότι ο ανθρώπινος παράγοντας δεν πρόκειται να εξαλειφθεί από την παραγωγική διαδικασία. Κάποιες υπηρεσίες, όπως η εξυπηρέτηση πελατών, προφανώς θα αυτοματοποιηθούν, προκειμένου να βελτιστοποιηθούν τα αποτελέσματα. Αυτό όμως θα αφήσει περισσότερο χώρο στους δημιουργικούς ανθρώπους, στην εργασία που απαιτεί σκέψη, καινοτομία, ανθρώπινη επαφή.

Οι ιδέες για την εφαρμογή της τεχνητής νοημοσύνης στην ανθρώπινη δραστηριότητα προϋπήρχαν εδώ και χρόνια. Το κόστος, όμως, ήταν απαγορευτικό. Για παράδειγμα, οι αυτοκινητοβιομηχανίες επεξεργάζονταν την ιδέα του αυτοκινήτου χωρίς οδηγό από το 1930. Πριν από έξι χρόνια, το κόστος τοποθέτησης για τους αισθητήρες αντιστοιχούσε σε 75.000 δολάρια ανά αυτοκίνητο. Σήμερα κοστίζει λιγότερο από 250. Και όλα τα αυτοκίνητα που κυκλοφορούν ταυτόχρονα σε έναν αυτοκινητόδρομο μπορούν να είναι συνδεδεμένα σε ένα «σύννεφο» δεδομένων, εφαρμογών και συστημάτων. «Πρόκειται για την ταυτόχρονη ωρίμανση επτά ή οκτώ διαφορετικών τεχνολογιών», λέει ο κ. Μακ Ντέρμοτ. «Ενα φαινόμενο που η ανθρωπότητα δεν έχει ξαναδεί».

Ο Μπιλ Μακ Ντέρμοτ ανέλαβε την ηγεσία της SAP το 2014. Ηταν ο πρώτος Αμερικανός επικεφαλής μιας εταιρείας που ιδρύθηκε το 1972 στη Γερμανία και σήμερα διαθέτει πελάτες σε 180 χώρες του κόσμου –κυρίως επιχειρήσεις– και κύκλο εργασιών 22 δισ. ευρώ. Στη διάρκεια της δικής του ηγεσίας η εταιρεία επεκτάθηκε σε δραστηριότητες όπως το cloud computing και η ψηφιοποίηση των υπηρεσιών υγείας. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι η εποχή του ψηφιακού κόσμου και των «μεγάλων δεδομένων» είναι πολύ διαφορετική από τη Βιομηχανική Επανάσταση ή την επανάσταση του Ιντερνετ. «Σήμερα, ή θα είσαι αυτός που θα κάνει την πρώτη κίνηση ή θα είσαι αυτός που θα μείνει απ’ έξω», τονίζει ο κ. Μακ Ντέρμοτ.

Aσύλληπτες ταχύτητες

«Σκεφτείτε μόνο πόσο χρόνο πήρε για την τεχνολογία του προσωπικού υπολογιστή ώστε να φτάσει τα 100 εκατομμύρια χρήστες ανά τον κόσμο και πόσο πολύ πιο γρήγορα ο κόσμος υιοθέτησε την κινητή τηλεφωνία ή τα κοινωνικά δίκτυα. Οι ταχύτητες είναι πλέον ασύλληπτες».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή