Ο Τραμπ μίλησε θετικά για την Ελλάδα

Ο Τραμπ μίλησε θετικά για την Ελλάδα

3' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι Ελληνοαμερικανοί μπορούν και θέλουν να συμβάλουν στην αλλαγή σελίδας για την Ελλάδα, επισημαίνει στην «Κ» ο ελληνικής καταγωγής πρώην διευθυντής των Μυστικών Υπηρεσιών των ΗΠΑ και αναπλ. υπουργός Εξωτερικών Τζον Νεγκροπόντε. Εκφράζει την αίσθηση ότι η οικονομία έχει «πιάσει πάτο» και δημιουργούνται καλές προοπτικές για ανάκαμψη, και σημειώνει ότι ο Ντόναλντ Τραμπ έχει κάνει κάποιες πολύ θετικές δηλώσεις για την Ελλάδα.

– Πώς διαμορφώνεται η πολιτική Τραμπ στην περιοχή μας;

– Οι ΗΠΑ βρίσκονται ακόμη σε μια διαδικασία πολιτικής μετάβασης. Οι πολιτικές δεν έχουν ακόμη οριστικοποιηθεί και δεν έχουν αποσαφηνιστεί οι στόχοι τόσο σε συγκεκριμένα ζητήματα όσο και έναντι άλλων κρατών. Ο κ. Τραμπ δεν έχει ακόμη διορίσει αξιωματούχους σε παρά πολλές σημαντικές θέσεις, κυρίως στο κρίσιμο επίπεδο των αναπληρωτών υπουργών, υφυπουργών και βοηθών υπουργών. Ετσι, υπάρχει μια ασάφεια.

– Ποια είναι η εικόνα της Ελλάδας στην Ουάσιγκτον;

– Αυτό που με βεβαιότητα μπορώ να πω για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις είναι ότι, πρώτον, δεν έχει συμβεί κάτι αρνητικό, όπως με τις περιπτώσεις άλλων χωρών. Ο πρόεδρος έχει κάνει κάποιες πολύ καλές αναφορές στην Ελλάδα και στους Ελληνες, τόσο στην εκδήλωση για την 25η Μαρτίου στον Λευκό Οίκο, όπου είπε ότι αγαπά τους Ελληνες, και αυτό δεν είναι κακό να το λέει ο πρόεδρος της Αμερικής, όσο και σε συνομιλίες με τον Ελληνα πρωθυπουργό, όχι εκτενείς, αλλά και πάλι, ό,τι έχει ειπωθεί ήταν θετικό. Επίσης, οι Ελληνες που ζουν στην Αμερική έχουν πολύ καλή εικόνα. Ιδιαίτερα, θα έλεγα, στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα. Αλλά και στο Δημοκρατικό. Είναι παντού και διαδραματίζουν ρόλο στην οικονομική αλλά και την πολιτική ζωή της χώρας.

– Το επίπεδο των διμερών σχέσεων;

– Κοιτάξτε. Σε παλαιότερες εποχές όλη η κριτική στρεφόταν κατά των ΗΠΑ. Ημασταν οι «κακοί». Αυτό έχει αλλάξει. Η κριτική εστιάζει περισσότερο στους Ευρωπαίους τεχνοκράτες κ.λπ. Νομίζω ότι πρέπει να το αξιοποιήσουμε αυτό. Ενα σημαντικό βήμα θα ήταν και η μεγαλύτερη εμπλοκή Ελληνοαμερικανών επιχειρηματιών σε επενδύσεις στην Ελλάδα. Θα ήθελαν, φυσικά, να δουν περιορισμό της γραφειοκρατίας και κυρίως διαφάνεια, αλλά μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι μπορούν και θέλουν να συμβάλουν στην αλλαγή σελίδας.

– Πώς αποτιμάτε την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας;

– Είναι σαφές ότι το κύριο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα είναι η παρατεταμένη κρίση. Ωστόσο, έχω την αίσθηση πως η οικονομία έχει φθάσει στον πάτο, και υπό αυτή την έννοια υπάρχει προοπτική. Ελπίζω ότι τα πράγματα θα βελτιωθούν.

– Πόσο πρέπει να μας ανησυχούν οι αυξανόμενες τρομοκρατικές επιθέσεις παγκοσμίως;

– Η τρομοκρατική απειλή είναι υπαρκτή και σημαντική, με διαφορές ανάλογα με την περιοχή. Εμείς στις ΗΠΑ είμαστε κατά κάποιον τρόπο τυχεροί λόγω της γεωγραφικής απόστασης και των δύο ωκεανών που μας περιβάλλουν και δυσχεραίνουν την άφιξη τρομοκρατών. Αντίθετα, η Ευρώπη είναι, δυστυχώς, πιο ευάλωτη, καθώς είναι πιο εύκολα προσβάσιμη από τη Μέση Ανατολή. Υπό αυτό το πρίσμα, η αίσθηση της τρομοκρατικής απειλής στις ΗΠΑ είναι πιο περιορισμένη. Ωστόσο, το γεγονός ότι η τρομοκρατική απειλή κατά σημαντικών συμμάχων των ΗΠΑ παραμένει μεγάλη είναι κάτι που απασχολεί και εμάς πολύ.

– Πώς πρέπει να αντιμετωπιστεί;

– Δεν είναι ένα πρόβλημα που μπορεί να λυθεί βραχυπρόθεσμα. Από την άλλη, δεν θα διαρκέσει για πάντα. Θα αντιμετωπιστεί με τη λήψη αποτελεσματικών μέτρων ασφαλείας, με την καλύτερη οργάνωση αλλά και παρακολούθηση των τοπικών κοινωνιών, την ανάληψη πρωτοβουλιών για την αντιμετώπιση της αποξένωσης διαφορετικών κοινοτήτων, κυρίως με καταγωγή από τη Μέση Ανατολή, που ζουν στη Γαλλία, τη Βρετανία, την Ολλανδία και αλλού, ιδιαίτερα των νέων ανθρώπων που νιώθουν ότι δεν έχουν ελπίδα. Αυτή η αίσθηση αποτελεί συχνά το υπόβαθρο για τρομοκρατική δράση. Πάντως, δεν θεωρώ ότι η απειλή αυτή έχει υπαρξιακά χαρακτηριστικά για την Αμερική ή την Ευρώπη.

– Είναι ασφαλής η Ελλάδα;

– Είστε γεωγραφικά κοντά, αλλά η ουσία είναι ότι δεν έχει υπάρξει τέτοια δράση στην Ελλάδα. Είχατε εγχώρια τρομοκρατία, όπως η «17 Νοέμβρη», πολύ πριν εμφανισθούν αυτές οι άλλες μορφές διεθνούς τρομοκρατίας, αλλά σε ό,τι αφορά αυτό που παρατηρούμε στην υπόλοιπη Ευρώπη, μπορώ να πω ότι η Ελλάδα έχει επαρκώς καλή αστυνόμευση και έλεγχο της κατάστασης. Και δεν έχω καμία πληροφόρηση ή τον οποιοδήποτε λόγο να αισθάνομαι μεγαλύτερη ανησυχία για την Ελλάδα. Εδώ θα πρόσθετα ότι έχει μεγάλη σημασία να περιοριστεί η ροή προσφύγων, μετά τα πρώτα ανεξέλεγκτα κύματα που ακολούθησαν την πολιτική της Μέρκελ, που μάλλον δεν ήταν πολύ καλή ιδέα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή