Ρ. Αντωνοπούλου: «Κάτω του 20% η ανεργία στα τέλη του 2018»

Ρ. Αντωνοπούλου: «Κάτω του 20% η ανεργία στα τέλη του 2018»

4' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την αναγκαιότητα των προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας σε μια χώρα που εν μέσω κρίσης έχει «δεμένα τα χέρια της» και δεν μπορεί να ασκήσει επεκτατική νομισματική και δημοσιονομική πολιτική υπερασπίζεται, μιλώντας στην «Κ», η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας Ράνια Αντωνοπούλου. Θεωρεί δε, ότι ο στόχος για μείωση της ανεργίας κάτω από το 20% εντός του επόμενου έτους είναι εφικτός και καλεί την αντιπολίτευση να «κάνει την υπέρβαση».

– Πόσο εύκολο είναι να επιτευχθεί ο στόχος σας για ανεργία κάτω από το 20% έως το τέλος του 2018, με ασθενική ανάπτυξη κοντά στο 0,8% βάσει των επίσημων στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ;

– Το 2014 η ανεργία ήταν στο 26,5% και σε 2,5 χρόνια με υποτονικούς ρυθμούς ανάπτυξης καταφέραμε να πέσει κάτω από το 22%. Φέτος, θα έχουμε ανάπτυξη γύρω στο 2%, αυτή είναι η δική μου εκτίμηση, όπως και πολλών άλλων οργανισμών. Συνεπώς ο στόχος μας θα επιτευχθεί. Η ανεργία θα πέσει κάτω από το 20%. Το υπουργείο Εργασίας είναι σε στενή συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα και τους κοινωνικούς εταίρους, ενώ ο μηχανισμός διάγνωσης των αναγκών της αγοράς εργασίας μάς έχει ήδη επιτρέψει να έχουμε υψηλή αποτελεσματικότητα στα υποστηρικτικά προγράμματα για την επανένταξη των ανέργων.

– Βέβαια, η αντιπολίτευση σας κατηγορεί ότι η μείωση της ανεργίας προέρχεται κυρίως από τα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας, που δεν δημιουργούν θέσεις στον ιδιωτικό τομέα, αλλά στον δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα…

– Αυτό δεν είναι αλήθεια. Εχουμε προκηρύξει για τον ιδιωτικό τομέα πάνω από 57.000 θέσεις εργασίας, καθώς και 115.000 θέσεις κατάρτισης και πρακτικής άσκησης. Εως σήμερα οι διαθέσιμες θέσεις κοινωφελούς εργασίας είναι περίπου 92.000. Αυτό που πολλοί δεν γνωρίζουν είναι ότι για κάθε 3 θέσεις εργασίας που δημιουργούνται μέσω των προγραμμάτων αυτών, δημιουργείται μία θέση πλήρους απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα.

– Πώς προκύπτει αυτό;

– Η αγοραστική δύναμη των μισθών αυξάνει την κατανάλωση των νοικοκυριών σε τοπικό επίπεδο. Αλλά και οι αυξημένες ανάγκες για αναλώσιμα υλικά στο πλαίσιο υλοποίησης έργων μικρών υποδομών, οδηγούν στην αύξηση του τζίρου μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

– Υπάρχουν άλλες παρεμβάσεις εκτός από την κοινωφελή, που βοήθησαν στην αύξηση της απασχόλησης;

– Υπάρχουν άλλοι δύο πυλώνες παρεμβάσεων για την επανένταξη των ανέργων στην αγορά εργασίας. Ο πρώτος αφορά την υποστήριξη μέρους του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους, ώστε οι επιχειρήσεις να έχουν κίνητρο να προσλάβουν ανέργους που αντιμετωπίζουν δυσκολία να ενταχθούν στην αγορά εργασίας. Ο αριθμός θέσεων που διατέθηκαν είναι 57.795. Βέβαια, οι καθαρές προσλήψεις δεν ξεπερνούν τις 11.300.

– Που σημαίνει ότι ο ιδιωτικός τομέας δεν μπορεί να απορροφήσει τις επιδοτούμενες θέσεις που διατίθενται;

– Γνωρίζουμε ότι ο ιδιωτικός τομέας έχει συρρικνωθεί. Να επαναλάβω ότι το 25% του ΑΕΠ χάθηκε τα χρόνια της κρίσης και ότι χιλιάδες επιχειρήσεις έβαλαν λουκέτο. Από τότε που αναλάβαμε τα καθήκοντά μας, ήταν σαφές ότι πρέπει να υποστηριχθεί ο ιδιωτικός τομέας μέσα από προγράμματα του ΟΑΕΔ, αλλά η δυνατότητά του να παράγει εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις απασχόλησης ήταν μειωμένη. Αυτό πλέον αλλάζει, καθώς ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας αυξάνεται. Ο δεύτερος πυλώνας αφορά την κατάρτιση και πρακτική άσκηση. Πλέον έχουμε κατάρτιση όπου και όση χρειάζεται. Μέσω των προγραμμάτων προκηρύχθηκαν 115.000 θέσεις και συμμετείχαν περίπου 73.000 άνεργοι. Οι 48.000 εξ αυτών έχουν ήδη ολοκληρώσει και το στάδιο της πρακτικής άσκησης, και από αυτούς, ένας στους 3 έχει βρει δουλειά στον ιδιωτικό τομέα. Το ποσοστό της τάξης του 35% στην απορρόφηση των καταρτιζόμενων, το οποίο μάλιστα στοχεύουμε να αυξήσουμε σε 40%, είναι σχεδόν διπλάσιο του μέσου όρου επιτυχίας αντίστοιχων προγραμμάτων σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

– Η βοήθεια που έχουμε από την Ευρωπαϊκή Ενωση είναι τα κοινοτικά κονδύλια. Η αντιπολίτευση, μάλιστα, σας κατηγορεί ότι κινδυνεύουν να χαθούν χρήματα…

– Αυτό είναι ψευδές. Εγώ θα αναφερθώ στο χαρτοφυλάκιο του υπουργείου μας, που αφορά ενεργητικές πολιτικές για την υποστήριξη των ανέργων. Εχουμε ήδη εντάξει και υλοποιούνται έργα που αντιστοιχούν στο 70% των διαθέσιμων πόρων, που είναι 1,035 δισ. ευρώ. Εως το τέλος του έτους το ποσοστό θα ανέλθει στο 86,6%. Η απορρόφηση, δηλαδή τα αιτήματα αποπληρωμής προς την Ευρωπαϊκή Ενωση, είναι στο 23% –αντιστοιχεί σε 240 εκατ. ευρώ– και είναι διπλάσιο του μέσου όρου της χώρας (11,35%). Να σημειώσω δε, ότι η Ελλάδα έχει το υψηλότερο ποσοστό απορρόφησης από όλη την Ε.Ε. Ακόμη, δε, κι αν ισχύει ότι η απορρόφηση κάποιων προγραμμάτων δεν έχει τους ίδιους υψηλούς ρυθμούς που σας περιέγραψα, ας ερωτηθεί η αντιπολίτευση πού βρισκόταν στην προηγούμενη προγραμματική περίοδο.

– Πώς μπορεί να περιοριστεί το φαινόμενο της διαρροής νέων επιστημόνων από μια χώρα σαν την Ελλάδα με υψηλή ανεργία, όπου κυριαρχούν μισθοί των 400 ευρώ;

– Τα υπουργεία Παιδείας, Οικονομίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και φυσικά το υπουργείο Εργασίας καταβάλλουμε μεγάλη προσπάθεια να ανασχέσουμε τη φυγή των νέων από τη χώρα. Με τα προγράμματα νέων επιστημόνων στον αγροτικό τομέα, επιχειρηματικότητας των νέων και εξειδικευμένης κατάρτισης, έχουμε καταφέρει να βάλουμε ένα φρένο στον ρυθμό εκροής. Φυσικά, έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας. Σε συνεργασία με τον ΟΑΕΔ έχουμε σχεδιάσει και θα υλοποιήσουμε εντός του επόμενου διαστήματος περισσότερα από 10 προγράμματα, εκ των οποίων τα περισσότερα αφορούν υποστηρικτικές δράσεις για άνεργους ηλικίας 18 έως 29 ετών. Οι νέοι φεύγουν όχι μόνο γιατί δεν υπάρχουν ευκαιρίες απασχόλησης και μισθοί που να αντιστοιχούν στα προσόντα τους, αλλά όπως λένε και οι ίδιοι, γιατί δεν βλέπουν δυνατότητες επαγγελματικής εξέλιξης. Η πολιτική σταθερότητα, η οικονομική ανάπτυξη και τα κίνητρα στις νεοφυείς επιχειρήσεις και δημιουργίας θέσεων εργασίας υψηλής προστιθέμενης αξίας, είναι αυτά τα όπλα που θα μπορέσουν να αναστρέψουν αυτήν την τάση. Σε αυτήν την κατεύθυνση πρέπει να συμβάλουμε όλοι. Συμπεριλαμβανόμενης και της αντιπολίτευσης. Υπάρχουν εθνικές προτεραιότητες που για να τις πετύχουμε πρέπει να γίνει η υπέρβαση από το ατομικό συμφέρον στο συλλογικό καλό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή