Παραγεγραμμένες οι χρήσεις πριν από το 2011

Παραγεγραμμένες οι χρήσεις πριν από το 2011

3' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι πρακτικές των ελεγκτικών μηχανισμών ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα με τις λίστες και τις εισαγγελικές παραγγελίες ξεπερνούν σε πολλές περιπτώσεις τα όρια της νομοθεσίας, βρίθουν λαθών, ενώ σε άλλες παρατηρείται υπερβάλλων ζήλος από πλευράς ελεγκτών. Σύμφωνα με τη δικηγόρο κ. Καλομοίρα Κωτσαλά, η διοίκηση δεν πρέπει να εξαναγκάζεται σε παραβίαση της νομιμότητας για την επίτευξη δημοσιονομικών στόχων, ούτε οι πολίτες πρέπει να είναι όμηροι σε ένα καθεστώς που θυμίζει το «κυνήγι μαγισσών» του Μεσαίωνα.

Η κ. Κωτσαλά πρόσφατα κέρδισε την ιδιαίτερα κρίσιμη δίκη που «βάζει» στο αρχείο σχεδόν όλες τις παλαιές υποθέσεις από το 2010 και πίσω, καθώς θεωρούνται πλέον παραγεγραμμένες.

Οπως αναφέρει η ίδια, «με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας οι κινήσεις και τα υπόλοιπα των τραπεζικών λογαριασμών στην Ελλάδα δεν συνιστούν νέα στοιχεία και, συνεπώς, όταν η φερομένη ως ανακρίβεια στη δήλωση προκύπτει από τα στοιχεία αυτά, τότε η ελεγχόμενη προ της πενταετίας χρήση είναι και αυτή παραγεγραμμένη». Επισημαίνει μάλιστα ότι η συντριπτική πλειονότητα των εν εξελίξει ελέγχων γίνεται αποκλειστικά με τη διαδικασία ανοίγματος τραπεζικών λογαριασμών, κάτι που, σύμφωνα με την εκτίμησή της, σημαίνει ότι οι χρήσεις από το 2010 και πίσω έχουν υποπέσει σε παραγραφή.

Οπως φαίνεται όμως και η λίστα Λαγκάρντ έχει υποπέσει σε παραγραφή, καθότι τα στοιχεία της προέρχονται από εμβάσματα που έγιναν στο εξωτερικό. Δηλαδή, από τους ελληνικούς λογαριασμούς τα χρήματα έφυγαν για την HSBC. H κ. Κωτσαλά, με βάση και την απόφαση του ΣτΕ, ξεκαθαρίζει ότι: «Εάν τα χρήματα σε λογαριασμό του εξωτερικού υπήρχαν ήδη στην Ελλάδα και εστάλησαν στο εξωτερικό και ο φορολογούμενος μπορεί να αποδείξει τη σχετική διαδρομή, τότε και οι υποθέσεις αυτές έχουν παραγραφεί».

Δεν αποκλείεται, όμως, να έχουν παραγραφεί και κάποιες υποθέσεις της λίστας Λαγκάρντ, στις οποίες δεν φαίνεται μεταφορά χρημάτων από την Ελλάδα. Κάθε περίπτωση, αναφέρει η δικηγόρος, είναι ξεχωριστή και έχει σημασία πότε και με ποιον τρόπο περιήλθε η πληροφορία στη Διοίκηση και σε ποια χώρα αφορά, διότι π.χ. με τις χώρες της Ε.Ε. ήταν δυνατή η ανταλλαγή πληροφοριών ήδη από το 2005.

Πάντως, σε γενικές γραμμές αν η ανακρίβεια στη δήλωση αποδεικνύεται από τραπεζικούς λογαριασμούς της αλλοδαπής, προς τους οποίους ή από του οποίους δεν υπήρχαν μεταφορές σε ελληνικές τράπεζες, ή από στοιχεία που ελήφθησαν στο πλαίσιο διοικητικής συνδρομής, τότε η παραγραφή είναι δεκαετής.

Η δίκη που κέρδισε η κ. Κωτσαλά αφορά φυσικό πρόσωπο που περιλαμβανόταν στη λίστα Λαγκάρντ. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το χρονικό της υπόθεσης, καθότι η ταλαιπωρία της πελάτισσάς της κράτησε τρία χρόνια, ενώ κάνει και αναφορά στα λάθη του φορολογικού ελέγχου.

«Η συγκεκριμένη υπόθεση αφορούσε σε έλεγχο του αποβιώσαντος πατέρα της πελάτισσάς μου. Ξεκίνησε με εισαγγελική παραγγελία τον Φεβρουάριο του 2014, και εκλήθη να απαντήσει για κινήσεις λογαριασμών που αγνοούσε πλήρως. Ο έλεγχος ολοκληρώθηκε τον Μάιο του 2015. Το Διοικητικό Εφετείο, στο οποίο εισήχθη απευθείας η υπόθεση, εξέδωσε την απόφασή του, τον Δεκέμβριο του 2016, με την οποία μας δικαίωσε, και εν τέλει η απόφαση έπειτα από την αναίρεση που άσκησε το Δημόσιο εκδόθηκε τον Νοέμβριο του 2017», σημειώνει η κ. Κωτσαλά. Αλλά σύμφωνα με την ίδια, ακόμα και αν δεν είχε κερδίσει την παραγραφή των χρήσεων θα είχε κερδίσει τους ελεγκτές, καθώς, όπως τονίζει, ο έλεγχος ήταν εσφαλμένος και επί της ουσίας και πιστεύω ότι η πελάτισσά μου θα είχε δικαιωθεί

Το επόμενο διάστημα

Μία νέα απόφαση του ΣτΕ αναμένεται να εκδοθεί το προσεχές διάστημα. Θα κρίνει εάν νόμος του 2013 που προβλέπει την 20ετή παραγραφή για υποθέσεις φοροδιαφυγής είναι αντισυνταγματικός, καθώς και εάν μπορεί αυτός να εφαρμοσθεί αναδρομικά από το 2008. Η κ. Κωτσαλά εκτιμά ότι και η συγκεκριμένη εικοσαετής παράταση της παραγραφής για τις χρήσεις προ του 2014 θα κριθεί αντισυνταγματική. Στο μέλλον, όταν θα τεθεί το θέμα, πιστεύω ότι και για τις χρήσεις μετά το 2014 θα κριθεί αντίθετη προς την αρχή της αναλογικότητας. Δεν μπορεί ο κανόνας να είναι πενταετία και η εξαίρεση εικοσιπενταετία, ούτε μπορεί να εφαρμόζεται η παράταση αυτή σε κάθε περίπτωση φοροδιαφυγής, ακόμη και ελάχιστης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή