Ανγκους Χέγκαρτι: Η Ελλάδα υστερεί στον ψηφιακό μετασχηματισμό

Ανγκους Χέγκαρτι: Η Ελλάδα υστερεί στον ψηφιακό μετασχηματισμό

4' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ο ψηφιακός μετασχηματισμός στον δημόσιο τομέα βοηθάει στην αύξηση της αποδοτικότητας των δημόσιων υπηρεσιών αλλά και στη μεγέθυνση της αξίας των δημόσιων επενδύσεων», επισημαίνει ο Ανγκους Χέγκαρτι, πρόεδρος της Dell EMC για την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική. Υπογραμμίζει ότι η ανάπτυξη της Dell EMC, της μεγαλύτερης εταιρείας τεχνολογίας στον κόσμο μετά την προ ενός έτους συγχώνευση της Dell Technologies με την EMC, «ασφαλώς και περνάει από την Ελλάδα, την οποία θεωρούμε περιοχή στρατηγικής σημασίας για τα πλάνα μας». Η εμφάνιση της Τέταρτης Βιομηχανικής Επανάστασης, δηλαδή της τεχνολογικής, μεταβάλλει ριζικά τον τρόπο που ζούμε, εργαζόμαστε και αλληλεπιδρούμε ο ένας με τον άλλον.

Το Διαδίκτυο των Πάντων, ένα ευφυές διασυνδεδεμένο δίκτυο διαβίωσης, που πάλλεται από δεδομένα και επεξεργαστική ισχύ, γεμάτο ψηφιακές συσκευές και ανθρώπους, θα μεταμορφώσει τον τρόπο που κάθε επιχείρηση σε κάθε κλάδο δραστηριοποιείται. Αυτός ο κόσμος είναι πραγματικότητα στις αναπτυγμένες οικονομίες, αλλά η Ελλάδα έχει ακόμα πολύ δρόμο να διανύσει. Ο Ανγκους Χέγκαρτι, που βρέθηκε πριν από λίγες ημέρες στην Αθήνα για το ετήσιο Dell EMC Forum Athens, μιλώντας στην «Κ», περιγράφει κάποια χαρακτηριστικά αυτού του προσανατολισμού. Και όπως αποκαλύπτει, ολοένα και περισσότερες επιχειρήσεις της χώρας έχουν αρχίσει να κοιτούν προς τη σωστή κατεύθυνση.

– Θεωρείτε ότι η Ελλάδα θα παραμείνει ουραγός στο θέμα του ψηφιακού μετασχηματισμού;

– Οχι, δεν ασπάζομαι αυτή την άποψη. Κι αυτό, γιατί η τεχνολογική πρόοδος συντελείται με τόσο ραγδαίους ρυθμούς, που δεν μπορούμε να καθυστερούμε στην υιοθέτηση των νέων τεχνολογιών. Οσον αφορά την Ελλάδα, δεν βλέπω να υπολείπεται στην τεχνολογική πρόοδο. Για το άμεσο μέλλον αισιοδοξώ για την οικονομική ανάπτυξή της, η οποία μπορεί να υπολείπεται ελαφρώς του μέσου ευρωπαϊκού όρου, αλλά συντελείται ήδη, και στο πλαίσιο μιας ανοικτής ευρωπαϊκής οικονομίας οι προοπτικές είναι ευνοϊκές και ειδικότερα σε κλάδους όπως ο τουρισμός ή οι εξαγωγές.

– Πώς θα μπορούσε να είναι ο ψηφιακός μετασχηματισμός για τον ελληνικό τουρισμό;

– Ο συγκεκριμένος τομέας παρουσιάζει μια μεγάλη ευκαιρία για την Dell EMC για επενδύσεις σε τεχνολογία, διότι είναι πελατοκεντρικός και εκτός αυτού πέριξ του πυρήνα του απαιτούνται υποδομές και υπηρεσίες για την εξυπηρέτηση πολλών παράπλευρων αναγκών που αφορούν πελάτες, προμηθευτές, παροχείς υπηρεσιών επικοινωνίας, ασφάλειας κ.ά. Αν στην Ελλάδα έχετε κάθε χρόνο σχεδόν 30 εκατ. άτομα που έρχονται και βιώνουν μιαν ευχάριστη εμπειρία και μετά είναι σε θέση να μεταδώσουν αυτό το μήνυμα μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, φανταστείτε πόσες ευκαιρίες για διάδοση αυτού του θετικού κλίματος θα έχετε αν αξιοποιήσετε σωστά αυτό το πλέγμα των κοινωνικών δικτύων για να προβάλλετε τη χώρα μέσα από κατάλληλες στρατηγικές προωθητικής επικοινωνίας.

Επίσης, θα πρέπει να αξιοποιηθεί το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι κατάλληλη για πολλά είδη τουρισμού. Η τεχνολογία μας μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την άντληση πολύτιμων δεδομένων και επεξεργασίας τους από τους ειδικούς φορείς, όπως το υπουργείο Τουρισμού, για την προσέλκυση και άλλων πελατών και την ανάπτυξη κι άλλων τομέων, όπως του αγροτουρισμού.

– Πώς αξιολογείτε τον ρόλο του Chief Information Officer ως παράγοντος προώθησης της ανάπτυξης στην ελληνική επιχείρηση;

– Οι συζητήσεις που έχουμε με τους Ελληνες CIO αφορούν θέματα τεχνολογίας και υποδομών, με επίκεντρο τη θετική εμπειρία από τη χρήση προϊόντων και τεχνολογιών της Dell EMC. Πολύ συχνά, όμως, η συζήτηση μετατοπίζεται στο θέμα του ψηφιακού μετασχηματισμού. Τι σημαίνει αυτό για την επιχείρηση σε επίπεδο στρατηγικής. Παρατηρούμε, δηλαδή, μια θετική διαφοροποίηση σε σχέση με τον παραδοσιακό ρόλο του IT Manager και στην Ελλάδα.

Οι CIO όπως λειτουργούν δεν έχουν απαραιτήτως τις τεχνικές γνώσεις για την υλοποίηση αυτών καθεαυτών των έργων, αλλά έχουν την εμπειρία και ξέρουν πώς να αξιοποιούν τις τεχνολογικές καινοτομίες για την πραγματοποίηση των στρατηγικών στόχων της εταιρείας τους. Μπορούμε να πούμε ότι έχουμε εντοπίσει τέτοια προφίλ CIO στην Ελλάδα. Μάλιστα, τον τελευταίο καιρό εντοπίζουμε ολοένα και περισσότερα. Δεν αναφέρομαι σε τοπικά γραφεία πολυεθνικών εταιρειών, οι οποίες, ούτως ή άλλως, έχουν υιοθετήσει αυτό τον ρόλο στελέχους, αλλά για αμιγώς ελληνικές επιχειρήσεις.

– Υπάρχει μια πρωτοβουλία από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος για τη θεσμοθέτηση και τη σύσταση ψηφιακού χάρτη της χώρας, μέσω του οποίου μπορεί να επιταχυνθεί η διαδικασία αδειοδότησης για τη δόμηση σε όλη την επικράτεια. Πληροφόρηση και αδειοδότηση με ένα κλικ. Πώς κρίνετε αυτή την πρωτοβουλία;

– Ο ψηφιακός μετασχηματισμός στον δημόσιο τομέα βοηθάει ιδιαίτερα την αύξηση της αποδοτικότητας των δημόσιων υπηρεσιών αλλά και την αύξηση της αξίας των δημόσιων επενδύσεων. Εχουμε ειδικές ομάδες με σημαντική τεχνογνωσία σε αυτά τα έργα. Σε πολλές χώρες είμαστε ήδη στην πρωτοπορία όσον αφορά τη συνεργασία μας σε έργα δημόσιου συμφέροντος, όπως στην εφαρμογή της ψηφιακής τεχνολογίας στην εκπαίδευση, στον τομέα των υγειονομικών υπηρεσιών, στην ψηφιακή καταγραφή και αρχειοθέτηση, σε έργα που αφορούν την ασφάλεια κ.λπ.

Γενικά έχουμε προχωρήσει στη δημιουργία πολλών κάθετων λύσεων σε αυτό το πλαίσιο. H Dell EMC θα μπορούσε να παράσχει όλη την απαραίτητη τεχνική βοήθεια. Τόσο σε τοπικό όσο και σε διεθνές επίπεδο συνεργαζόμαστε με τις υπηρεσίες του δημόσιου τομέα. Αυτό αποτελεί σημαντικό τμήμα της δραστηριότητάς μας. Γενικότερα, στην Ευρώπη παρατηρούμε μιαν αξιόλογη αύξηση των επενδύσεων στον δημόσιο τομέα, η οποία έχει άμεση σχέση με την αύξηση της κατανάλωσης και της ανάπτυξης της επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή