Νικ Λαριγκάκης: Ελλάδα, Κύπρος και Ισραήλ είναι αξιόπιστοι σύμμαχοι των ΗΠΑ

Νικ Λαριγκάκης: Ελλάδα, Κύπρος και Ισραήλ είναι αξιόπιστοι σύμμαχοι των ΗΠΑ

4' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ελλάδα, η Κύπρος και το Ισραήλ αποτελούν τους τρεις πιο αξιόπιστους συμμάχους των ΗΠΑ στην Αν. Μεσόγειο και δρουν ως «πρώτη γραμμή του μετώπου» σε μια σημαντική περιοχή για τα αμερικανικά συμφέροντα, τη στιγμή που οι σχέσεις της Ουάσιγκτον με την Αγκυρα είναι πολύ τεταμένες, τονίζει στην «Κ» ο πρόεδρος του Αμερικανοελληνικού Ινστιτούτου (ΑΗΙ), Νικ Λαριγκάκης, ο οποίος επισκέπτεται την Αθήνα μαζί με τον πρόεδρο της ΑΧΕΠΑ και τους επικεφαλής αμερικανοεβραϊκών οργανώσεων, στο πλαίσιο περιοδείας στην Ελλάδα, την Κύπρο και το Ισραήλ.

Η 18μελής αντιπροσωπεία Ελληνοαμερικανών και Αμερικανοεβραίων θα διερευνήσει τις εξελίξεις γύρω από την οικονομία, την ενέργεια και την ασφάλεια. Στην Αθήνα θα έχουν αύριο επαφές και αλληλοενημέρωση με την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία και θα επισκεφθούν το αρχηγείο του Ναυτικού Στόλου στη Σαλαμίνα.

– Ποιος είναι ο σκοπός της περιοδείας σε Ελλάδα, Κύπρο, Ισραήλ;

– Οι ΗΠΑ και η δυτική συμμαχία έχουν τεράστια συμφέροντα στην Αν. Μεσόγειο. Δυστυχώς, αυτή η περιοχή εξακολουθεί να χαρακτηρίζεται από έντονη βία, αστάθεια και αρνητική βούληση προς τα δυτικά συμφέροντα και αξίες. Γι’ αυτό οι ΗΠΑ πρέπει να έχουν αξιόπιστους συμμάχους και εταίρους, που μοιράζονται τις ίδιες αξίες και ανησυχίες, δρουν ως πρώτη γραμμή του μετώπου για την προώθηση των δημοκρατικών αρχών και συμβάλλουν στην προώθηση της ειρήνης και της σταθερότητας σε αυτή τη σημαντική περιοχή. 

Αυτό ισχύει για την Ελλάδα, το Ισραήλ και την Κύπρο. Καθώς και οι τρεις ενισχύουν τη συνεργασία τους με την Ουάσιγκτον, είναι σημαντικό οι οργανώσεις στις ΗΠΑ να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να υπογραμμίσουμε πόσο σημαντική θεωρούμε αυτή τη σχέση για τα αμερικανικά συμφέροντα στην περιοχή. Σε μια εποχή τεταμένων σχέσεων των ΗΠΑ με την Τουρκία –μια χώρα του ΝΑΤΟ την οποία το AHI πάντα περιέγραφε ως σταθερά αναξιόπιστο σύμμαχο– αυτή η τριμερής σχέση παρέχει αξιόπιστους γεωστρατηγικούς εταίρους για τις ΗΠΑ.

– Πώς μας βλέπουν οι ΗΠΑ;

– Το ΑHI έχει από καιρό υποστηρίξει ότι οι ΗΠΑ πρέπει να έχουν μια «ειδική σχέση» με την Ελλάδα και την Κύπρο, αναγνωρίζοντας τη στρατηγική τους θέση στη Νοτιοανατολική Ευρώπη όπου οι ΗΠΑ έχουν σημαντικά πολιτικά, οικονομικά και στρατιωτικά συμφέροντα. Και οι δύο αποτελούν βασικούς εταίρους για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και τα θέματα ασφαλείας. Η ανακάλυψη αποθεμάτων υδρογονανθράκων ενισχύει τη σημασία και των δύο χωρών.

– Η προσέγγιση Τραμπ έναντι Ελλάδας και Κύπρου;

– Από τότε που ο κ. Τραμπ ανέλαβε πρόεδρος, ο πρωθυπουργός Τσίπρας επισκέφθηκε τον Λευκό Οίκο και ο πρόεδρος Αναστασιάδης συναντήθηκε με τον αντιπρόεδρο Πενς επίσης στον Λευκό Οίκο. Αυτές οι επισκέψεις δείχνουν ότι η κυβέρνηση Τραμπ θεωρεί τη σχέση με τις δύο αυτές χώρες σημαντική. Και σε αντίθεση με την επίσκεψη Ερντογάν με τον οποίο η κυβέρνηση έχει πολλά εκκρεμή ζητήματα, με την Ελλάδα και την Κύπρο η σχέση είναι ισχυρή. Για την Ελλάδα, ο Αμερικανός πρέσβης Τζέφρεϊ Πάιατ, ο οποίος κάνει καταπληκτική δουλειά, δήλωσε ότι «η διμερής μας σχέση ήταν πάντα ισχυρή αλλά σήμερα είναι καλύτερη, από τον Λευκό Οίκο όπου ο πρωθυπουργός Τσίπρας άκουσε ένα σαφές μήνυμα από τον πρόεδρο Τραμπ και τον αντιπρόεδρο Πενς, αλλά και από τους ηγέτες του Κογκρέσου, για το πόσο εκτιμούμε τη συμμαχία με την Ελλάδα και τη δέσμευσή μας να συνεχίσουμε, κάνουμε ό,τι μπορούμε για να τη βοηθήσουμε να βγει με επιτυχία από την περίοδο οικονομικής δυσκολίας».

Επιπλέον, υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι η κυβέρνηση Τραμπ προσπαθεί να στηρίξει την οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας. Ο πρόεδρος ανακοίνωσε τον διορισμό του υπουργού Εμπορίου Γουίλμπουρ Ρος ως επικεφαλής κοινής επιτροπής με τον Ελληνα υπουργό Οικονομίας Δημήτρη Παπαδημητρίου, με σκοπό τη διευκόλυνση επενδυτικών δράσεων που θα συμβάλουν στην οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας. Στην Κύπρο ο Τραμπ ακολούθησε την πολιτική Ομπάμα σχετικά με το νόμιμο δικαίωμα της Κύπρου να εξερευνήσει ενεργειακούς πόρους στην ΑΟΖ της. Η δέσμευση αυτή θα δοκιμαστεί όταν η Τουρκία αμφισβητήσει με στρατιωτική διπλωματία αυτό το κυριαρχικό δικαίωμα της Κύπρου.

– Πώς βλέπει η ομογένεια μια λύση για την ονομασία της ΠΓΔΜ;

– Είναι πολύ ενθαρρυντικό το γεγονός ότι η σημερινή κυβέρνηση της ΠΓΔΜ δεν είναι υπερεθνικιστική και κατανοεί ότι έχει έρθει η στιγμή να επιλυθεί αυτό το ζήτημα. Δυστυχώς, οι προηγούμενες κυβερνήσεις της ΠΓΔΜ έχουν εκνευρίσει με τις αδιάλλακτες θέσεις τους. Για τη θέση της ελληνοαμερικανικής κοινότητας δεν υπάρχει ένα σαφές βαρόμετρο. Εκείνοι που παρακολουθούν το ζήτημα χαιρετίζουν τα ενθαρρυντικά σημάδια περί πιθανής λύσης.

Η θέση του AHI ήταν πάντοτε να μην παρεμβαίνει στην πολιτική ατζέντα της Ελλάδας ή της Κύπρου, αλλά να υποστηρίζει στους πολιτικούς φορείς των ΗΠΑ θέσεις που πιστεύουμε ότι εξυπηρετούν και ενισχύουν τη σχέση της Αμερικής με την Ελλάδα και την Κύπρο. Για τον σκοπό αυτό, το AHI θεωρεί ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να υποστηρίξουν μια διευθέτηση της διένεξης για το όνομα που θα σέβεται τις ανησυχίες της Ελλάδας, μιας χώρας που αποτελεί μακροχρόνιο, πιστό σύμμαχο και σημαντικό γεωστρατηγικό εταίρο που συμβάλλει στην ειρήνη και σταθερότητα της περιοχής. Η επιμονή της ΠΓΔΜ να καταχράται την ελληνική ιστορία και να επιδιώκει αλυτρωτικές και προκλητικές ενέργειες μπορεί να αποσταθεροποιήσει τα Βαλκάνια και επομένως να βλάψει τα συμφέροντα των ΗΠΑ.

– Η συνεργασία των παραγόντων του ελληνοαμερικανικού λόμπι;

– Υπάρχουν λίγες επαγγελματικές οργανώσεις στις ΗΠΑ που υποστηρίζουν τα θέματα που μας αφορούν. Δεν έχουν την αναγκαία χρηματοδότηση ούτε τα στελέχη. Ωστόσο, όλοι έχουν έναν ρόλο να παίξουν στην προώθηση των σχέσεων με την Ελλάδα και την Κύπρο. Οι ΗΠΑ είναι μια τεράστια χώρα και δεν μπορεί να την καλύψει μόνο μια οργάνωση, ειδικά από τη στιγμή που για την αποτελεσματική άσκηση πίεσης χρειάζεται ενεργοποίηση σε όλη τη χώρα σε επίπεδο τοπικών κοινοτήτων. Ετσι, είναι σημαντικό να εκπέμπουμε το ίδιο μήνυμα, να έχουμε τους ίδιους στόχους και να τους προβάλλουμε με όσο το δυνατόν περισσότερες φωνές. Αυτό συμβαίνει όταν απευθυνόμαστε στα αμερικανικά κέντρα εξουσίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή