Γκιόργκι Μαργκβελασβίλι στην «Κ»: Ημασταν πάντα μέρος της Ευρώπης

Γκιόργκι Μαργκβελασβίλι στην «Κ»: Ημασταν πάντα μέρος της Ευρώπης

5' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη σημασία του αγωγού ΤΑΡ-ΤΑΝΑΡ που θα τροφοδοτεί την Ευρώπη με αέριο από το Αζερμπαϊτζάν και τον κομβικό ρόλο που διαδραματίζουν η Ελλάδα και η Γεωργία ως χώρες διέλευσης, επισημαίνει σε συνέντευξή του στην «Κ» ο πρόεδρος της Γεωργίας Γκιόργκι Μαργκβελασβίλι, ο οποίος πρόκειται να επισκεφθεί την Αθήνα από τις 7 μέχρι τις 9 Φεβρουαρίου. Εκφράζει την ικανοποίησή του για την υποστηρικτική στάση της Ελλάδας σε ό,τι αφορά την εδαφική ακεραιότητα της Γεωργίας, καταθέτει την προσδοκία ένταξης της χώρας του στην Ευρωπαϊκή Ενωση και στο ΝΑΤΟ, ενώ επισημαίνει τον ρόλο της Αγκυρας σε ό,τι αφορά την ασφάλεια της Ευρώπης, της Μαύρης Θάλασσας και της Μέσης Ανατολής και υπό αυτό το πρίσμα τάσσεται υπέρ μιας «σταθερής, ισχυρής και ανεπτυγμένης Τουρκίας».

Μιλάει, τέλος, για τον πρωταγωνιστικό και συμβολικό ρόλο της Ελλάδας στην κατάργηση της βίζας για τους Γεωργιανούς πολίτες που επισκέπτονται την Ε.Ε.

– Σε ποιo σημείο βρίσκονται σήμερα οι διμερείς σχέσεις Ελλάδας – Γεωργίας;

– Οι σχέσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και στη Γεωργία ξεκινούν από τα πανάρχαια χρόνια. Η ελληνική γλώσσα, η τέχνη, η φιλοσοφία και σήμερα εξακολουθούν να είναι πολύ δημοφιλείς στη Γεωργία. Στον τόπο μας έως σήμερα σώζονται μνημεία του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού, που μαρτυρούν την ύπαρξη ισχυρών δεσμών μεταξύ των λαών μας. Από την άλλη πλευρά, η Μονή Ιβήρων στο Αγιον Ορος και η δραστηριότητα των Γεωργιανών στην Ελλάδα είναι επίσης ένα σημαντικό κομμάτι της ελληνικής Ιστορίας. Οι Ελληνες πάντα αξιολογούσαν σωστά και με ακρίβεια τον ρόλο και τη γεωπολιτική σημασία της Γεωργίας. Η ευρωπαϊκή επιλογή του γεωργιανού λαού πριν από πολλούς αιώνες καθόρισε τη δημιουργία ισχυρών δεσμών μεταξύ των κρατών μας.

– Πώς αποτιμάτε τη θέση της Ελλάδας σε ό,τι αφορά την εδαφική ακεραιότητα της Γεωργίας;

– Εκτιμάμε πολύ την υποστήριξη που δεχόμαστε για την εδαφική μας ακεραιότητα εκ μέρους της Ελλάδας και αυτό δεν αφορά μόνο δηλώσεις. Η υποστήριξη αυτή σημαίνει όχι μόνο την αναγνώριση του προβλήματος των κατεχόμενων εδαφών, αλλά και τη στήριξη της Γεωργίας στο να γίνει ένα επιτυχημένο ευρωπαϊκό κράτος, μέλος της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ. Η κατοχή από τη Ρωσική Ομοσπονδία των δύο περιοχών της Γεωργίας –της Αμπχαζίας και της περιοχής του Τσχινβάλι– δεν αποτελεί μόνο πρόβλημα της Γεωργίας. Η τραγωδία στην Αμπχαζία μετέτρεψε και πολλούς Ελληνες της Γεωργίας σε πρόσφυγες. Η κατοχή και η επιθετικότητα έχουν βλάψει και συνεχίζουν να απειλούν εκείνο τον μοναδικό θησαυρό της παλιάς εποχής που βρίσκεται στο έδαφός μας, σε αυτή την περιοχή από τα αρχαία χρόνια και αντιπροσωπεύει τα σημαντικότερα μνημεία του ελληνικού και του παγκόσμιου πολιτισμού. Σήμερα, οι χώρες της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ συζητούν εντατικά τις υβριδικές απειλές και θα ήθελα να πω ότι η χώρα μου εδώ και 25 χρόνια βρίσκεται μπροστά σ’ αυτό τον κίνδυνο. Το γεγονός ότι η αρχιτεκτονική της ευρωπαϊκής ασφάλειας δεν ήταν έτοιμη να αντιμετωπίσει αυτές τις απειλές, είχε ως αποτέλεσμα την ανάπτυξή τους και τη διάδοσή τους σε ευρύτερη κλίμακα.

Οι Γεωργιανοί στην Ελλάδα

– Πολλοί Γεωργιανοί διαμένουν και εργάζονται στην Ελλάδα.

– Πράγματι, πολλοί Γεωργιανοί μένουν στην Ελλάδα, όπως και πολλοί Ελληνες μένουν στη Γεωργία. Θα έλεγα ότι αυτό είναι ο πλούτος μας, που τεκμηριώνει την εξαιρετική σχέση ανάμεσα στους λαούς μας. Τη δεκαετία του 1990, όταν η Γεωργία αντιμετώπισε πολλά πολιτικά, οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα, η Ελλάδα ήταν η χώρα που έγινε η δεύτερη πατρίδα για πολλούς Γεωργιανούς. Αυτό δεν αποτελεί έκπληξη, διότι οι λαοί μας συμπεριφέρονται μεταξύ τους με ιδιαίτερη αλληλεγγύη: για παράδειγμα, στις αρχές του 20ού αιώνα, μετά τη Μικρασιατική

Καταστροφή, η Γεωργία έγινε επίσης η δεύτερη πατρίδα για πολλούς Ελληνες πρόσφυγες.

Η σημασία του αγωγού ΤΑΡ-ΤΑΝΑΡ και η ένταξη σε Ε.Ε. και ΝΑΤΟ

– Πώς διαγράφονται οι προοπτικές ένταξης της Γεωργίας στην Ε.Ε. και στο ΝΑΤΟ;

– Η ένταξη και στους δύο θεσμούς αποτελεί συνειδητή επιλογή του πληθυσμού μας. Αυτό είναι κάτι για το οποίο γενιές έχουν αγωνιστεί και αγωνίζονται σήμερα. Είμαστε χώρα που συμβάλλει σημαντικά τόσο στην ευρωπαϊκή όσο και στην ευρωατλαντική ασφάλεια. Συμμετέχουμε στις ειρηνευτικές αποστολές που βρίσκονται σε εξέλιξη υπό την αιγίδα της Ε.Ε. ή του ΝΑΤΟ. Είμαστε μέλος της Ενωσης Ενέργειας της Ε.Ε., και ένας σημαντικός διάδρομος μεταφορών και ενέργειας –που είναι τόσο σημαντικός για την ευημερία της Ευρώπης και συνδέεται με την Ελλάδα– διασχίζει τη χώρα μας. Εννοώ τον αγωγό φυσικού αερίου TAP (Trans-Anatolian Ρipeline) που θα εφοδιάζει την Ευρώπη διασχίζοντας τη Γεωργία, αρχίζοντας με τον ΤΑΝΑΡ. Η πρωτοβουλία της νέας Οδού Μεταξιού σχετίζεται επίσης με τη Γεωργία. Συνεπώς, εάν σήμερα η Γεωργία, χωρίς να είναι μέλος της Ε.Ε., καταφέρνει να συμβάλλει σημαντικά στην ασφάλεια και την ευημερία της Ευρώπης, φανταστείτε πόσο θα μεγεθυνθεί η συμβολή της αυτή αργότερα, ύστερα από την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ενωση και στη Βορειοατλαντική Συμμαχία. Αντιλαμβανόμαστε τις σημερινές δυσκολίες και ετοιμαζόμαστε με προσοχή για τη στιγμή που θα ανοίξει το παράθυρο των ευκαιριών και η Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ θα είναι έτοιμοι για περαιτέρω επέκταση.

– Αναφερθήκατε στους αγωγούς TAP και TANAP. Ποια είναι η σημασία τους;

– Η σημασία αυτού του έργου έχει επισημανθεί από την Ελλάδα και άλλα κράτη όπως και από αξιωματούχους της Ε.Ε. Πρόκειται για ένα έργο που θα ενισχύσει σοβαρά την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης και θα εξασφαλίσει τη διαφοροποίηση των διαδρόμων εφοδιασμού από πηγές ενέργειας. Είναι ένα από τα έργα, μία από τις ευκαιρίες, που δημιουργεί η Γεωργία ως χώρα διέλευσης. Μας ενδιαφέρει η περαιτέρω συνεργασία και ανάπτυξη νέων έργων. Φυσικά, η Γεωργία, ως υπεύθυνος εταίρος, αντιμετωπίζει με μεγάλη ευθύνη τις δεσμεύσεις της. Ακόμα και κάτω από τη ρωσική στρατιωτική επιθετικότητα εκπληρώσαμε τις δεσμεύσεις μας σε ό,τι αφορά το θέμα αυτό. Πιστέψτε με, η ένταξη της Γεωργίας στην ευρωπαϊκή οικογένεια θα συμβάλει στην υλοποίηση παρόμοιων έργων.

– Πώς βλέπετε τον ρόλο της Τουρκίας στην περιοχή;

– Η περιοχή είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη και οι εξελίξεις σε αυτήν απαιτούν μια ιδιαιτέρως προσεκτική προσέγγιση. Μιλήσαμε προηγουμένως για το πρόγραμμα TAP και TANAP. Στα έργα αυτά, ο ρόλος της Τουρκίας είναι υψίστης σημασίας. Η Τουρκία είναι γειτονική μας χώρα και χώρα εταίρος μας. Πρόκειται για κράτος-μέλος του ΝΑΤΟ που έχει ιδιαίτερο ρόλο στην ασφάλεια της περιοχής της Μαύρης Θάλασσας και στην ευρωπαϊκή ασφάλεια. Σήμερα, αντιμετωπίζει σημαντικές ξένες και εγχώριες προκλήσεις. Φυσικά, η Συρία και τα γεγονότα στη Μέση Ανατολή επηρεάζουν την κατάσταση σε μεγάλο βαθμό. Παρακολουθούμε επίσης το θέμα που σχετίζεται με την Κύπρο και είμαστε ενθουσιασμένοι με τις θετικές τάσεις που εκδηλώθηκαν πρόσφατα. Ελπίζουμε να δημιουργηθεί ένα σημαντικό προηγούμενο για την επίτευξη διακανονισμού, γεγονός τόσο σημαντικό για τη Γεωργία, που και η ίδια επιδιώκει να επιλύσει τα εδαφικά της προβλήματα με διπλωματικούς τρόπους. Είμαι πεπεισμένος ότι με κοινές προσπάθειες μπορούν να επιλυθούν όλα τα δύσκολα ζητήματα. Η σταθερή, ισχυρή και ανεπτυγμένη Τουρκία είναι σημαντική για την κοινή μας ευημερία.

– Πόσο σημαντική ήταν η κατάργηση της βίζας για επισκέψεις στην Ε.Ε.;

– Αποτελεί αξιοσημείωτο συμβολισμό το γεγονός ότι η Ελλάδα ήταν η πρώτη από τις χώρες που υποδέχθηκε επίσημα τους πρώτους τουρίστες από τη Γεωργία χωρίς βίζα. Η κατάργηση του καθεστώτος βίζας με την Ε.Ε. είναι από τα σημαντικότερα βήματα για την ενσωμάτωση της Γεωργίας στην Ευρώπη. Η Γεωργία ήταν πάντα όχι μόνο μέρος της Ευρώπης, αλλά και ένας από τους δημιουργούς του ευρωπαϊκού πολιτισμού. Μια ιστορική αδικία μάς απέσπασε από το περιβάλλον αυτό. Γι’ αυτό, ύστερα από την αποκατάσταση της ανεξαρτησίας μας, προσπαθούμε να επιστρέψουμε στην ιστορική μας οικογένεια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή