ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Νίκος Τόσκας στην «Κ»: Αλλάζουμε στρατηγική στα Εξάρχεια

Νίκος Τόσκας στην «Κ»: Αλλάζουμε στρατηγική στα Εξάρχεια

Τα συχνά το τελευταίο διάστημα κρούσματα αιματηρών περιστατικών που καλείται να διαλευκάνει η Ελληνική Αστυνομία, η κλιμάκωση της δράσης αναρχικών, όπως επίσης η αίσθηση ανομίας που κυριαρχεί σε γειτονιές του κέντρου και ορισμένα πανεπιστημιακά ιδρύματα, φέρνουν αυτομάτως στο προσκήνιο τον υπουργό, αρμόδιο για την προστασία του πολίτη. Σε αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στην «Κ», ο Νίκος Τόσκας αναγνωρίζει πρώτη φορά δημοσίως ότι υπάρχει έλλειμμα ασφάλειας στα Εξάρχεια καθώς και τα πανεπιστήμια και προαναγγέλλει δράσεις για την αντιμετώπιση του φαινομένου.

Επικαλούμενος και στατιστικά δεδομένα, ο πολιτικός προϊστάμενος της ΕΛ.ΑΣ. επιβεβαιώνει ότι υπάρχει αύξηση των κλοπών και ληστειών σε σπίτια και το «πεζοδρόμιο» και αποκαλύπτει ότι κατόπιν απόφασης της ηγεσίας έχουν ήδη αποδεσμευθεί από τη φύλαξη επισήμων 720 αστυνομικοί που έχουν διατεθεί σε υπηρεσίες αστυνόμευσης. Επιπλέον, ζητεί επανεξέταση διατάξεων του νόμου Παρασκευόπουλου και αποκαλύπτει ότι για τον έλεγχο της παράτυπης μετανάστευσης στον Εβρο και την επιτήρηση των συνόρων με την Τουρκία χρησιμοποιήθηκαν τα μη επανδρωμένα αεροπλάνα της Ελληνικής Αστυνομίας.

– Μετά τον θανάσιμο τραυματισμό του επιχειρηματία Αλέξανδρου Σταματιάδη, μέσα στο σπίτι του στην Κηφισιά, δεχθήκατε κριτική για το σχόλιό σας «δεν ζούμε σε έναν κόσμο αγγελικά πλασμένο». Eχετε μετανιώσει για εκείνη σας τη δήλωση;
– Το να συζητάμε γύρω από μια δήλωση δεν είναι ιδιαίτερα εποικοδομητικό. Το είπα με την έννοια ότι αν ήταν αγγελικά πλασμένος ο κόσμος, δεν θα χρειαζόταν η αστυνομία. Από εκεί και πέρα, σαν προϊστάμενος της ΕΛ.ΑΣ. φροντίζω να παρατηρώ τους δείκτες της εγκληματικότητας, να βρίσκω τα τρωτά σημεία και τις περιοχές που αντιμετωπίζουν πρόβλημα. Εκεί εντείνουμε τις προσπάθειές μας, αναπροσαρμόζουμε συνεχώς τις προτεραιότητές μας.

– Πού εντοπίζετε τα τρωτά σημεία;
– Το πρόβλημα εντοπίζεται στη μικροεγκληματικότητα, στις κλοπές και στις ληστείες σε σπίτια και το πεζοδρόμιο. Εκεί επικεντρωνόμαστε. Παρατηρούμε ότι τη διετία 2013-2014 το 70% των περιστατικών που διαχειρίστηκε η ΕΛ.ΑΣ. αφορούσαν ληστείες και κλοπές στην κατηγορία «βαρύνουσας εγκληματικότητας». Το διάστημα 2015-2016 η κατάσταση αντιστράφηκε και πλέον το πρόβλημα είναι η μικροπαραβατικότητα.

– Πώς εξηγείτε ότι στις μετρήσεις της κοινής γνώμης το έλλειμμα ασφάλειας περιγράφεται ως υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα;
– Καταλαβαίνω τη φόρτιση που μπορεί να υπάρχει υπό το βάρος συγκεκριμένων, τραγικών γεγονότων. Στο σοβαρότερο έγκλημα έχουν επιτευχθεί μεγάλες επιτυχίες, συνεχώς αποκαλύπτονται κυκλώματα μεγάλης εγκληματικότητας, όπως για παράδειγμα στην περίπτωση του λαθρεμπορίου φαρμάκων. Ωστόσο, συνεχίζει να υπάρχει πρόβλημα σε χαμηλότερο επίπεδο, το οποίο ελέγχεται και πιο δύσκολα.

– Ποια είναι, λοιπόν, η απάντηση της αστυνομίας σ’ αυτό που αποκαλείτε «μικροεγκληματικότητα»;
– Ενεργοποιηθήκαμε άμεσα και αποσύραμε σε χρόνο ρεκόρ 800 περίπου αστυνομικούς από τη φύλαξη προσώπων και στόχων και τους βάλαμε να αστυνομεύουν δημόσιους χώρους και περιοχές ή να πάνε στα αστυνομικά τμήματα. Επέβλεψα προσωπικά τη διαδικασία, ώστε να πάνε όλοι σε τμήματα και πεζές περιπολίες.

– Ωστόσο, άνθρωποι μέσα στην αστυνομία σάς κατηγορούν ότι δεν υλοποιήθηκε η συγκεκριμένη εξαγγελία…
– Εάν εννοείτε κάποιους συνδικαλιστές, οι οποίοι προσπαθούν να διαστρεβλώσουν την πραγματικότητα, θα σας πω ότι δεν έχουν καλή πληροφόρηση. Από τους 800 έχουν αποδεσμευθεί οι 720 και θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες γιατί ούτε με τον αριθμό των 800 είμαι ικανοποιημένος, θα υπάρξει και δεύτερο κύμα.

– Ποια η άποψή σας για τον νόμο Παρασκευόπουλου;
– Στηρίζεται σε άλλον παλαιότερο νόμο για την αποσυμφόρηση των φυλακών και σε μιαν αντίληψη όχι τιμωρητική απέναντι στον κάθε κρατούμενο. Ομως πρέπει να επανεξετάσουμε το σύστημα μείωσης των ποινών, τα κριτήρια που ισχύουν για ορισμένες περιπτώσεις κρατουμένων, καθώς υπάρχουν κρούσματα υποτροπών.

– Αρκετή κουβέντα έγινε για την οδηγία της ΕΛ.ΑΣ. «κάντε ότι κοιμόσαστε» σε περίπτωση ληστείας. Τι έχετε να πείτε;
– Πρόκειται για πρακτικές συμβουλές που δίνονται από αστυνομικές αρχές σε Ευρώπη και Αμερική, γιατί προέχει η προστασία της ανθρώπινης ζωής. Δεν είναι οδηγίες Τόσκα, αλλά χρονολογούνται από την περίοδο που υπουργός Δημόσιας Τάξης ήταν ο Νίκος Δένδιας.

– Γιατί ενώ σε αρκετές περιπτώσεις υπάρχουν οι προϋποθέσεις που ορίζει ο νόμος, η ΕΛ.ΑΣ. δεν παρεμβαίνει στα πανεπιστήμια αν και τελούνται κακουργήματα, όπως π.χ. διακίνηση ναρκωτικών;
– Υπάρχει, πράγματι, πρόβλημα ασφάλειας στους πανεπιστημιακούς χώρους. Είναι ένα ζήτημα το οποίο εξετάζεται από επιτροπή του υπουργείου Παιδείας με τη συμμετοχή εκπροσώπου της αστυνομίας. Το πόρισμα θα ολοκληρωθεί τις επόμενες ημέρες και δεν θέλω να προτρέξω. Στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης, πάντως, η αστυνομία έχει σε αρκετές περιπτώσεις επέμβει στο προαύλιο προκειμένου να διώξει μικρεμπόρους ναρκωτικών.

– Είστε ικανοποιημένος από τις επιδόσεις της ΕΛ.ΑΣ. στα Εξάρχεια; Πρόσφατα 400 κάτοικοι κατήγγειλαν με επιστολή τους ότι ζουν υπό καθεστώς πολιορκίας στην ίδια τους τη γειτονιά.
– Στο παρελθόν δεν γίνονταν στοχευμένες δράσεις για την αντιμετώπιση των ναρκωτικών, αλλά μαζικές επιχειρήσεις κάτω από το φως των καμερών προκειμένου να δημιουργηθούν εντυπώσεις. Εμείς κάναμε μεγάλες επιχειρήσεις κατά των ναρκωτικών, που αποτελούν οξυγόνο στις άλλες μορφές εγκλήματος. Υπάρχουν πάντως τεράστια προβλήματα, δικαιολογώ τα παράπονα κατοίκων που λένε ότι η κατάσταση εκεί δεν έχει εξομαλυνθεί. Υπάρχει παραβατικότητα και η ΕΛ.ΑΣ. θα αναπροσαρμόσει τον σχεδιασμό της. Θα δείτε το επόμενο διάστημα διαφορετική αντιμετώπιση και στο πεδίο της μικροεγκληματικότητας, που ταλαιπωρεί τους κατοίκους.

– Εξηγήστε μας πώς η αστυνομία θα δώσει λύσεις, όταν προς το παρόν δεν μπορεί να πλησιάσει στην περιοχή;
– Οι συνθήκες έχουν ωριμάσει και το μεγαλύτερο μέρος των κατοίκων θέλει την παρουσία της αστυνομίας. Δεν αναφέρομαι στα ΜΑΤ, αλλά στον κλασικό αστυνομικό να κυκλοφορεί στη γειτονιά. Υπάρχουν προβλήματα στην καθημερινότητα των κατοίκων που πρέπει να λύσουμε. Οχι όμως με τις πρόχειρες συνταγές όπως αυτές που έχει, κατά καιρούς, εξαγγείλει ο κ. Μητσοτάκης.

– Δεν αισθάνεστε ότι οι επιθέσεις του «Ρουβίκωνα» σε καλά φυλασσόμενους στόχους, όπως οι πρεσβείες του Ισραήλ και της Γαλλίας, εκθέτουν την ΕΛ.ΑΣ.;
– Η ομάδα κινείται ανάμεσα στη γραφικότητα και το όριο της νομιμότητας. Στις περιπτώσεις που πετούν φυλλάδια μπορεί, πράγματι, να μας κάνουν πολιτική ζημιά, αλλά δεν υπερβαίνουν τα όρια της δημοκρατικής έκφρασης. Αντίθετα, στις περιπτώσεις που υπερβαίνουν τα όρια του νόμου έχουμε συλλάβει μέλη της ομάδας, όπως στην Τήνο, στην περίπτωση του Βρετανικού Συμβουλίου, της γαλλικής πρεσβείας. Δεν είναι, όμως, πάντοτε κατορθωτό.

– Παρατηρείται αύξηση των μεταναστευτικών ροών στο Ανατολικό Αιγαίο, κυρίως όμως στον Εβρο. Φοβάστε ένα καλοκαίρι αντίστοιχο με εκείνο του 2015;
– Εχουμε σημαντική αύξηση στις εισόδους μεταναστών, κυρίως στον Εβρο και δευτερευόντως στα νησιά, σε σύγκριση με τους αντίστοιχους μήνες του 2017. Στον Εβρο ενώ τους τέσσερις πρώτους μήνες του 2017 είχαμε υποδεχθεί 633 ανθρώπους, το 2018 ο αριθμός τους έφτασε τους 5.771. Η αυξητική τάση, πάντως, φαίνεται να ανακόπτεται μετά από προσπάθειες της ΕΛ.ΑΣ.

– Εφαρμόσατε συγκεκριμένο σχέδιο που είχε ως αποτέλεσμα την ανακοπή του μεταναστευτικού ρεύματος;
– Επικεντρωθήκαμε στη σύλληψη διακινητών και στην εμφανή παρουσία της αστυνομίας στα περάσματα του Εβρου. Εχουμε γύρω στους 1.400 αστυνομικούς στην περιοχή. Χρησιμοποιήσαμε σε εντατικό βαθμό και τεχνικά μέσα, εννοώ κάμερες αλλά και τα drones της αστυνομίας. Η καλή πληροφόρηση μας επέτρεψε να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα.

– Θεωρείτε ότι η έξαρση του φαινομένου στα χερσαία σύνορα εντάσσεται σε μια στρατηγική έντασης με την Ελλάδα που καλλιεργεί η Τουρκία;
– Δεν έχουμε τέτοια ένδειξη. Περισσότερο συνδέεται με τα εσωτερικά προβλήματα της γειτονικής χώρας. Μετέφεραν στρατιωτικές και αστυνομικές δυνάμεις στην περιοχή της νοτιοανατολικής Τουρκίας και επομένως είναι πιθανό να ατόνησαν οι έλεγχοι στη Θράκη.

– Είστε ικανοποιημένοι από τη συνδρομή της Ε.Ε. στην εφαρμογή της συμφωνίας Ε.Ε. – Τουρκίας στο Ανατολικό Αιγαίο;
– Θα θέλαμε να έχουμε περισσότερη βοήθεια από τις ευρωπαϊκές χώρες, αλλά ταυτόχρονα έχουμε στείλει επιπλέον 600 Ελληνες αστυνομικούς στα νησιά.

– Υπάρχει ασφαλής πληροφόρηση για τον αριθμό των μεταναστών που βρίσκονται στα παράλια της Τουρκίας και επιθυμούν να περάσουν στην Ευρώπη, μέσω Ελλάδας;
– Σ’ αυτό το θέμα, γίνεται ένα παιγνίδι από μεριάς Τουρκίας ανάμεσα στην αλήθεια και την υπερβολή. Χρησιμοποιούν υπερβολικούς αριθμούς για να διεκδικήσουν μεγαλύτερη χρηματοδότηση από την Ε.Ε.. Πάντως, απ’ ό,τι λένε οι ίδιοι σε κάποιες κλειστές και περισσότερο σοβαρές συζητήσεις, οι παράτυποι μετανάστες στο έδαφός της υπολογίζονται στα δύο εκατομμύρια.

Οι οκτώ Τούρκοι

– Η ρητορική της Τουρκίας στο θέμα των οκτώ αξιωματικών είναι ιδιαίτερα επιθετική. Με δεδομένο ότι για κάποιους απ’ αυτούς έχει ανοίξει η πόρτα των φυλακών, σας ανησυχεί πιθανή προσπάθεια αρπαγής τους;
– Η Ελλάδα είναι κυρίαρχη, δυνατή χώρα της περιοχής με πολλούς μηχανισμούς άμυνας και ασφάλειας, δεν είναι ούτε Αφρίν ούτε Κόσοβο. Δεν υπάρχει περίπτωση να τολμήσουν κάποιοι να κάνουν ενέργειες εντός ελληνικού εδάφους και να προσβάλουν την ακεραιότητα και κυριαρχία μας.

– Ποιος ο βαθμός ετοιμότητας της Πυροσβεστικής ενόψει της νέας αντιπυρικής περιόδου;
– Μισθώνουμε τέσσερα «βαρέος τύπου» πυροσβεστικά ελικόπτερα αντί τριών πέρυσι και εννέα μεσαίου τύπου αντί επτά, ενώ έχουμε στείλει στις ΗΠΑ για ανακατασκευή τους κινητήρες δώδεκα Canadair. Υπολογίζουμε ότι η διαθεσιμότητα των αεροσκαφών θα είναι μεγαλύτερη απ’ ό,τι την περυσινή χρονιά, που είχαμε βλάβες στο 50% των αεροσκαφών. Τις πρώτες ημέρες του Ιουνίου θα έχουμε ετοιμοπόλεμα επτά CL-215 και τρία έως πέντε CL-415. Επιπλέον, στη διάρκεια του χειμώνα εκπαιδεύσαμε τους χειριστές των Σινούκ του στρατού και των Super Puma της Πυροσβεστικής σε ρίψεις νερού με κάδο.