Νάσος Ζαρκαλής: «Εχει χαθεί πολύτιμος χρόνος για τη Forthnet»

Νάσος Ζαρκαλής: «Εχει χαθεί πολύτιμος χρόνος για τη Forthnet»

5' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκκληση για την ολοκλήρωση της πώλησης της Forthnet, πριν να είναι πολύ αργά, απευθύνει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Wind, Nάσος Ζαρκαλής. Ο πρόεδρος της εταιρείας τηλεπικοινωνιών σημειώνει ότι η πώληση της Forthnet έχει καθυστερήσει πάρα πολύ, με αποτέλεσμα η εταιρεία να έχει οδηγηθεί σε καθοδικό σπιράλ.

Ο κ. Ζαρκαλής χαρακτηρίζει την πρόταση των Vodafone και Wind ως τη καλύτερη για όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές (τράπεζες, πελάτες και εργαζομένους), ενώ σχετικά με τις αιτιάσεις υπερσυγκέντρωσης στην αγορά τηλεπικοινωνιών, αναφέρει ότι δεν έχει σημασία ο αριθμός των παικτών σε μια αγορά, αλλά το κατά πόσον ανταγωνίζονται μεταξύ τους αποτελεσματικά.

– Πώς εξελίσσεται φέτος η αγορά των τηλεπικοινωνιών και τι θα πρέπει να αναμένουμε για τη Wind;

– H εκτιμησή μας δεν έχει αλλάξει από εκείνη που έγινε πριν από λίγες εβδομάδες. Αναμένουμε μια οριακή αύξηση της ελληνικής αγοράς τηλεπικοινωνιών. Αναφορικά με τη Wind, εκτιμάμε ότι θα είναι μια χρονιά επιταχυνόμενης ανάπτυξης. Η πορεία αυτή είναι το επιστέγασμα του μετασχηματισμού της επιχείρησης που ξεκίνησε πριν από τέσσερα χρόνια, με την εγκατάσταση του πρώτου σταθμού δικτύου 4G και φτάνει μέχρι σήμερα και την πρόσφατη ανακοίνωση των υπηρεσιών συνδρομητικής τηλεόρασης, WindVision. Ολο αυτό το διάστημα δημιουργήσαμε ένα καταπληκτικό δίκτυο 4ης γενιάς στην κινητή, ξεκινήσαμε τη δημιουργία ιδιόκτητων υποδομών στη σταθερή με τις οπτικές ίνες και διαθέτουμε προϊόντα πολύ υψηλών ταχυτήτων –μέχρι 200 Mbps– και προϊόντα τηλεόρασης. Παράλληλα διαθέτουμε πολύ καλή ρευστότητα, 150 εκατ. ευρώ, ενώ ακόμη έχουμε δύο χρόνια ανάπτυξης και τώρα διανύουμε σε ένα τρίτο έτος ανάπτυξης που θα φέρει εξαιρετικά αποτελέσματα.

– Η πορεία αυτή της Wind τροφοδοτείται από τη λεγόμενη ανάκαμψη της οικονομίας ή είναι ανεξάρτητη;

– Η σημαντική πρόοδος της Wind δεν μπορεί να αποδοθεί στην ανάκαμψη της οικονομίας. Σίγουρα η βελτίωση του οικονομικού κλίματος έχει βοηθήσει, αλλά εμείς πετύχαμε σημαντική αύξηση εσόδων και κερδών από το 2016. Αρα προηγηθήκαμε της ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας και η πορεία μας είναι περισσότερο αποτέλεσμα της υλοποίησης των στρατηγικών μας στόχων.

– Πού βρίσκεται η υπόθεση της πώλησης της Forthnet και γιατί έχει καθυστερήσει τόσο πολύ, με δεδομένα τα προβλήματα βιωσιμότητας που αντιμετώπισε η επιχείρηση;

– Καταθέσαμε την προσφορά μας στα μέσα Μαρτίου και έκτοτε αναμένουμε την απάντηση από τις τράπεζες σχετικά με το επόμενο βήμα της διαδικασίας. Σχετικά με το «γιατί η Forthnet βρέθηκε σε αυτή την κατάσταση», είμαστε οι τελευταίοι που θα απαντήσουμε. Εμείς πολύ εγκαίρως, από το 2013, έχουμε πραγματοποιήσει τις κινήσεις μας, καταθέτοντας εξαιρετικά ελκυστικές προτάσεις για τους μετόχους της εταιρείας. Εκτοτε, χάθηκε εξαιρετικά πολύτιμος χρόνος και είναι ήδη αργά. Ελπίζω να μην πολύ αργά, καθώς η Forthnet βρίσκεται σε έντονα καθοδική πορεία. Τα έσοδα και οι πελάτες φθίνουν, οι υποχρεώσεις ύψους μισού δισ. ευρώ συνεχίζουν να αυξάνονται, τα λειτουργικά κέρδη παραμένουν αναιμικά, η εταιρεία αδυνατεί να επενδύσει στις νέες τεχνολογίες κ.ο.κ. Κάθε μέρα που περνά, η κατάσταση γίνεται μόνον πιο δύσκολη. Από την πλευρά μας, απευθύνουμε έκκληση σε όλους να κινηθούν όσο πιο σύντομα μπορούν, πριν να είναι εξαιρετικά αργά.

– Υπάρχει ασυμβίβαστο στη συμμετοχή σας, αλλά και του βασικού σας μετόχου Golden Tree, στη διαδικασία του διαγωνισμού πώλησης της Forthnet, όπως διατείνεται ένας εκ των υποψηφίων;

– Κανένα ασυμβίβαστο δεν υφίσταται και αυτό το γνωρίζουν οι ίδιες οι τράπεζες που αποδέχθηκαν τις προσφορές, τόσο τη δική μας όσο και του μετόχου μας. Η δική μας πρόταση είναι μια κλασική, στρατηγικού ενδιαφέροντος. Πυρήνας της είναι η αξιοποίηση των συνεργειών που προκύπτουν μεταξύ εταιρειών του ίδιου κλάδου. Η πρόταση που κατέθεσε ο μέτοχός μας, όπως επίσης και τα άλλα επενδυτικά κεφάλαια που συμμετέχουν στη διαδικασία, εικάζουμε ότι έχει να κάνει με τη φύση αυτών των επιχειρήσεων που εξειδικεύονται στην αναδιάρθρωση υπερδανεισμένων επιχειρήσεων (σ.σ. distress funds). Αρα, οι προτάσεις είναι εντελώς διαφορετικές. Προφανώς, είναι αρμοδιότητα των τραπεζών να αξιολογήσουν τι συμφέρει καλύτερα τις ίδιες, αλλά και την πωλούμενη επιχείρηση.

– Γιατί κατά τη γνώμη σας πρέπει να προκριθεί η λύση των Vodafone – Wind;

– Επειδή είναι η βέλτιστη δυνατή πρόταση για όλους –τις τράπεζες, καθώς εξασφαλίζει τη μέγιστη επανάκτηση της δανειακής έκθεσής τους, τους εργαζομένους της Forthnet, αφού τους προσφέρει την τεχνογνωσία και την ευρωστία δύο μεγάλων επιχειρήσεων της αγοράς, αλλά και τους καταναλωτές, καθώς θα τους εξασφαλίσει ιδιαίτερα καλές υπηρεσίες και υψηλής τεχνολογίας. Νομίζω, όμως, ότι η πρότασή μας θα κάνει καλό και στο επίπεδο ανταγωνισμού της αγοράς, καθώς, ιστορικά, η ελληνική αγορά πάσχει από την απουσία ισχυρών παικτών που ανταγωνίζονται αποτελεσματικά. Θυμίζω ότι ο μέγιστος αριθμός παρόχων κάποια στιγμή ανήλθε σε 27, εκ των οποίων κανένας –όπως έδειξε η συνέχεια– δεν κατάφερε να επιβιώσει.

– Ποια επομένως θα πρέπει να είναι η στάση του ρυθμιστή της αγοράς στο ενδεχόμενο εξαγοράς της Forthnet από τις Vodafone – Wind;

– H Επιτροπή Ανταγωνισμού γνωρίζει πολύ καλά τι πρέπει να πράξει στη συγκεκριμένη περίπτωση. Πέρα από τις «λεκτικές φωτοβολίδες», θα πρέπει να εξετάσει τα πραγματικά δεδομένα της ελληνικής αγοράς τηλεπικοινωνιών. Οι ευρωπαϊκές αγορές που διαθέτουν περισσότερους από τρεις παίκτες, οι οποίοι συνεχίζουν να επενδύουν επαρκώς, είναι ελάχιστες. Ακόμη και αγορές τεράστιες, όπως εκείνη των ΗΠΑ, που κατέχει το 25% του παγκόσμιου ΑΕΠ, οδηγούνται σε μια αγορά τριών παικτών. Αρα, η Επιτροπή Ανταγωνισμού θα πρέπει να καλωσορίσει μια πιθανή κίνηση εξαγοράς της Forthnet από τις Vodafone και Wind γιατί αυτό θα τις επιτρέψει να καταστούν πιο εύρωστες και να συνεχίσουν επενδύουν σε μεγαλύτερο βαθμό. Ιδίως, μάλιστα, όταν υπάρχει ένας παίκτης που κατέχει το 60% της αγοράς. Ο αριθμός επομένως των παικτών δεν πρέπει να κριθεί στο σύνολο της αγοράς, αλλά με βάση το πόσοι μπορούν να χωρέσουν στο υπόλοιπο 40%. O ανταγωνισμός δεν πρέπει να κρίνεται από τον αριθμό των παικτών σε μια αγορά, αλλά από την ύπαρξη οικονομικά εύρωστων, που μπορούν να επενδύουν και να ανταγωνίζονται αποτελεσματικά μεταξύ τους. Δυστυχώς, η χώρα έχει γίνει κατά καιρούς στόχος φαντασιακών, πάμπλουτων επενδυτών, που ενδιαφέρονται να διαθέσουν εκατοντάδες εκατομμύρια για τα περιουσιακά μας στοιχεία. Ωστόσο, όπως έδειξε και η περίπτωση της Forthnet, οι διεθνείς επενδυτές είχαν πολλές ευκαιρίες για να δείξουν τις προθέσεις τους, τόσο κατά την έκδοση του μετατρέψιμου ομολόγου πριν από περίπου δύο χρόνια, όσο και κατά την παρούσα διαδικασία πώλησης της επιχείρησης. Τελικά, το σοβαρό ενδιαφέρον ήταν ελάχιστο.

Μύθος η ακριβή τηλεφωνία

– Γιατί οι υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα θεωρούνται πανάκριβες;

– Είναι βαθιά αβάσιμες και παραπλανητικές οι μελέτες που το υποστηρίζουν. Ολοι ανεξαιρέτως, αναλυτές, επενδυτές κ.λπ., αξιολογούν τις ελληνικές τηλεπικοινωνίες ως μια αγορά μεταξύ των πλέον ανταγωνιστικών του πλανήτη. Μάλιστα, αναλυτές περιέγραψαν αυτό που συνέβη από το 2009 έως σήμερα, ως ένα «καταστροφικό πόλεμο τιμών». Γι’ αυτό και η αγορά έχει χάσει το 55% της αξίας της, ενώ επιπλέον διαθέτει ένα από τα χαμηλότερα έσοδα ανά συνδρομητή σε όλη την Ευρώπη. Οι εσφαλμένες εντυπώσεις υπάρχουν –πιθανώς να υπάρχουν ευθύνες και στον κλάδο μας–και έχουν να κάνουν με την πρόχειρη αντιμετώπιση των ονομαστικών χρεώσεων. Ολοι, όμως, γνωρίζουν ότι το μοντέλο ανάπτυξης των τηλεπικοινωνιών, καλώς ή κακώς, έχει στηριχθεί στις τεράστιες εκπτώσεις επί των ονομαστικών τιμών. Σύντομα, όμως, θα φέρουμε τα στοιχεία που θα δείχνουν αυτή τη μείωση τιμών και θα διαλύουν τις λαθεμένες εντυπώσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή