Μίροσλαβ Λάιτσακ στην «Κ»: Βήμα εμπρός η συμφωνία στο ονοματολογικό

Μίροσλαβ Λάιτσακ στην «Κ»: Βήμα εμπρός η συμφωνία στο ονοματολογικό

3' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ως «αμοιβαία επωφελή» χαρακτηρίζει τη συμφωνία για το ονοματολογικό ανάμεσα σε Ελλάδα και ΠΓΔΜ ο Μίροσλαβ Λάιτσακ, πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ενώ παράλληλα εκφράζει την ελπίδα του για το Κυπριακό. Ο κ. Λάιτσακ κρούει, επίσης, τον κώδωνα του κινδύνου για την απειλή που αποτελεί ο λαϊκισμός για το πολυμερές διεθνές σύστημα.

– Πριν από λίγες ημέρες Ελλάδα και ΠΓΔΜ έφθασαν σε συμφωνία με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ. Θα διαρκέσει η λύση;

– Συγχαίρω τους ηγέτες Ελλάδας και ΠΓΔΜ γι’ αυτή τη συμφωνία. Αυτή η εντυπωσιακή και αμοιβαία επωφελής διπλωματική επιτυχία των δύο υπουργών Εξωτερικών και του προσωπικού απεσταλμένου του γ.γ. του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς, ήταν ένα τεράστιο βήμα εμπρός, που θα διασφαλίσει την ισχυρότερη συνεργασία και ένα κοινό ευρωπαϊκό και ευρωατλαντικό μέλλον.

– Θεωρείτε ότι το 2018 θα μπορούσε να οδηγήσει σε εξελίξεις και στο Κυπριακό;

– Αν και δεν μπορώ να προβλέψω το μέλλον, ελπίζω ότι οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων θα αρχίσουν ξανά τον διάλογό τους, ώστε να βρεθεί μια κοινά αποδεκτή πολιτική λύση. Ο ΟΗΕ θα συνεχίσει να στηρίζει τις προσπάθειες των ηγετών όσο εργάζονται για να λύσουν τα προβλήματα.

– Ο ΟΗΕ αντιμετωπίζει πολλές, παράλληλες κρίσεις. Μπορεί να ενοποιήσει όλους τους μεγάλους παίκτες ή χρειάζεται αναμόρφωση;

– Κατ’ αρχάς δεν υπάρχει άλλος οργανισμός σαν τον ΟΗΕ. Η Γενική Συνέλευση είναι το μεγαλύτερο αντιπροσωπευτικό σώμα του κόσμου. Το μέγεθος και η αντιπροσωπευτικότητα του ΟΗΕ είναι μία από τις μεγαλύτερες δυνάμεις του. Είναι ένα μέρος όπου η φωνή και των 193 κρατών-μελών μπορεί να ακουστεί, ενώ η ψήφος τους μετράει. Σήμερα, στον ολοένα και πιο παγκοσμιοποιημένο πλανήτη μας, αντιμετωπίζουμε πολλές προκλήσεις. Είμαστε τυχεροί που έχουμε πολυμερή δέσμευση μέσω του ΟΗΕ, ώστε να μπορούμε να συνεργαστούμε. Οι παγκόσμιες προκλήσεις χρειάζονται παγκόσμιες λύσεις. Παραμένω πεπεισμένος ότι ο ΟΗΕ είναι και πρέπει να παραμείνει η κεντρική πλατφόρμα πολυμερούς συνεργασίας. Αν δείτε τον κόσμο σήμερα, θα αντιληφθείτε αρκετά γρήγορα ότι δεν μπορούμε να πάρουμε ως δεδομένη μια πολυμερή τάξη βασισμένη σε κανόνες. Και αυτό το μεταβαλλόμενο παγκόσμιο πολιτικό περιβάλλον επιδρά και στον ΟΗΕ. Για να προστατευθεί η πολυμέρεια, πρέπει να προστατεύσουμε τον ΟΗΕ.

– Η πιο σοβαρή κρίση είναι η προσφυγική. Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί;

– Υπάρχουν δύο διαδικασίες που χειρίζεται ο ΟΗΕ. Η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες είναι προσηλωμένη σε ένα Παγκόσμιο Σύμφωνο για τους Πρόσφυγες. Κι εμείς στη Γ.Σ. εργαζόμαστε σκληρά ώστε να ολοκληρώσουμε το παγκόσμιο σύμφωνο για την ασφαλή και ομαλή μετανάστευση τον επόμενο μήνα. Αυτό το παγκόσμιο σύμφωνο για τη μετανάστευση θα είναι πρωτοποριακό επίτευγμα, κάτι που δεν έχει συμβεί ξανά στο παρελθόν. Θα είναι το πρώτο διεθνές πλαίσιο για την παγκόσμια διακυβέρνηση και τη συνεργασία στη μετανάστευση.

– Προέρχεστε από μια χώρα της Κεντρικής Ευρώπης. Η πολιτική εκεί έχει επηρεαστεί από την προσφυγική κρίση. Πώς μπορεί να ηττηθεί ο ακραίος λαϊκισμός;

– Η κοινή παγκόσμια τάξη μας, πράγματι, απειλείται. Είδαμε μια απομάκρυνση από τις πολυμερείς αξίες και τα συστήματα. Και μια μετακίνηση προς ένα σύστημα ισχύος. Υπάρχουν πιο πολλές φωνές που τάσσονται κατά ενός συστήματος με κανόνες, πιο πολλές εκκλήσεις για απομονωτισμό. Πρόκειται για επικίνδυνη τάση. Παρ’ όλα αυτά, οι μεγαλύτερες προκλήσεις μας σήμερα είναι παγκόσμιες. Φαινόμενα όπως η κλιματική αλλαγή και η τρομοκρατία δεν αναγνωρίζουν εθνικά σύνορα. Οπότε, πρέπει να εργαστούμε μαζί περισσότερο από ποτέ. Είναι ουσιαστικό για την επιβίωσή μας.

– Επισκεφθήκατε την Ελλάδα για τη διάσκεψη ασφάλειας της Ρόδου. Προωθούν πρωτοβουλίες όπως αυτή την ασφάλεια στην Ανατ. Μεσόγειο;

– Οσο ο κόσμος γίνεται πιο αλληλοεξαρτώμενος και διασυνδεδεμένος, είναι ξεκάθαρο ότι καμία χώρα δεν μπορεί να σταθεί μόνη της. Οταν πρέπει να υπερκερασθούν κοινά εμπόδια, οι περιφερειακές στρατηγικές συνεργασίες μόνο να βοηθήσουν μπορούν. Υπό αυτή την έννοια, τα περιφερειακά συνέδρια, πλατφόρμες και οργανισμοί, στην Ανατ. Μεσόγειο και πέρα από αυτή, είναι εξαιρετικά χρήσιμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή