Γάλλος πρέσβης στην «Κ»: Ευρώπη σημαίνει αλληλεγγύη

Γάλλος πρέσβης στην «Κ»: Ευρώπη σημαίνει αλληλεγγύη

6' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την πεποίθησή του ότι η Ε.Ε. μπορεί να ξεπεράσει τις μεγάλες προκλήσεις, όπως η μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης και το μεταναστευτικό, εκφράζει ο πρεσβευτής της Γαλλίας στην Ελλάδα, Κριστόφ Σαντεπί. Στη συνέντευξη που μας παραχώρησε με αφορμή την εθνική εορτή της χώρας του (14η Ιουλίου), τονίζει ότι ο εθνικισμός δεν έχει να προσφέρει λύσεις στα προβλήματα των σύγχρονων κοινωνιών. Εκφράζει την πεποίθηση πως η Ελλάδα μπορεί να σταθεί στα πόδια της, χωρίς την κηδεμονία της τρόικας, μετά την ολοκλήρωση του τρίτου μνημονίου και χαρακτηρίζει «γενναία» τη συμφωνία Αθήνας – Σκοπίων.

– Οι τολμηρές προτάσεις του Εμανουέλ Μακρόν για τη μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης βρίσκουν απρόθυμο το Βερολίνο, ενώ το μεταναστευτικό απειλεί να διαρρήξει την Ε.Ε. Πώς βγαίνουμε από το αδιέξοδο;

Ο πρόεδρος Μακρόν εξελέγη βάσει κυρίως μιας ξεκάθαρης ευρωπαϊκής δέσμευσης. Και η εκλογή του εξελήφθη από την Ευρώπη ως ευκαιρία για μια επανεκκίνηση του ευρωπαϊκού εγχειρήματος που απειλείτο από τις τάσεις εσωστρέφειας. Εκανε ισχυρές προτάσεις, στον λόφο της Πνύκας, στη Σορβόννη και στο Στρασβούργο. Οι προτάσεις αυτές επέτρεψαν να δοθεί ενέργεια στην ευρωπαϊκή οικοδόμηση. Και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 28ης και 29ης Ιουνίου επικύρωσε σημαντικότατα βήματα προόδου: στον τομέα της ευρωπαϊκής άμυνας, σχετικά με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αμυνας και την έναρξη της Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας Παρέμβασης. Στον τομέα της μεταρρύθμισης της Ευρωζώνης με βάση τη γαλλογερμανική συμφωνία του Μέζεμπεργκ για την ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης και τη δημιουργία ενός αληθινού προϋπολογισμού της Ευρωζώνης, ο οποίος είναι απαραίτητος για τη σύγκλιση των κρατών-μελών. Στο μεταναστευτικό, με ένα εξωτερικό σκέλος (πιθανή δημιουργία πλατφορμών αποβίβασης στις χώρες αναχώρησης των μεταναστών), με την προστασία των κοινών συνόρων (ενίσχυση του Frontex) και με την επαναβεβαίωση και την έμπρακτη υλοποίηση της αλληλεγγύης (δημιουργία ελεγχόμενων κέντρων στην Ευρώπη). Δεν βρισκόμαστε, λοιπόν, καθόλου σε αδιέξοδο, αλλά σε πλήρη κινητοποίηση. Εκείνο που έχει ουσιαστική σημασία είναι ότι επικρατούν και πάλι η λογική της αλληλεγγύης, που αποτελεί και την ίδια την ουσία του ευρωπαϊκού σχεδίου, και το πνεύμα θετικού συμβιβασμού.

 

– Ο πρόεδρος Μακρόν χαρακτήρισε «λέπρα» το ανερχόμενο κύμα του εθνικισμού στην Ευρώπη. Δεν είναι πολύ βαρύς χαρακτηρισμός για κόμματα που εκφράζουν μεγάλο τμήμα του εκλογικού σώματος;

Απέναντι στις οικονομικές και κοινωνικές δυσκολίες, το μεταναστευτικό, τις διεθνείς εμπορικές πιέσεις, δύο διαφορετικές στάσεις μπορούν να υιοθετηθούν στην Ευρώπη: είτε «συσπειρώνουμε τις δυνάμεις μας» είτε «ο καθένας για τον εαυτό του». Είναι προφανές ότι είμαστε ισχυρότεροι και καλύτερα προετοιμασμένοι εάν παραμείνουμε ενωμένοι. Αλλά ορισμένοι στην Ευρώπη επιχειρούν να πείσουν τους πολίτες ότι οι εθνικές λύσεις είναι αποτελεσματικότερες. Αυτό είναι εντελώς λάθος.

Αν πάρουμε το θέμα του παγκόσμιου εμπορίου, ποιος είναι εκείνος που μπορεί σοβαρά να υποστηρίξει ότι κάθε ευρωπαϊκή χώρα μπορεί καλύτερα μόνη της από την Ευρώπη στο σύνολό της να αντισταθεί και να αντιδράσει; Μπορεί η μεταρρύθμιση του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, που είναι ένα ευρωπαϊκό σχέδιο, να διεξαχθεί σοβαρά από κάθε κράτος-μέλος μεμονωμένα; Μαζί, είμαστε η πρώτη παγκόσμια οικονομική δύναμη. Απομονωμένοι θα βρεθούμε παγιδευμένοι ανάμεσα στις άλλες μεγάλες δυνάμεις.

Υπάρχει και κάτι ακόμη. Το ευρωπαϊκό εγχείρημα οικοδομήθηκε πάνω σε μια θεμελιώδη ιδέα: την ένωση των χωρών που σπαράσσονταν επί αιώνες. Την περασμένη Κυριακή, η Σιμόν Βέιλ και ο σύζυγός της εισήλθαν στο Πάνθεον των Παρισίων. Ηταν ο φόρος τιμής σε μια εξαιρετική γυναίκα που έζησε στο πετσί της τη φρικαλεότητα του ναζισμού και η οποία στη συνέχεια αφιέρωσε τη ζωή της στην οικοδόμηση μιας Ενωμένης Ευρώπης. Είναι ο δικός της αγώνας, και εκείνος τόσων άλλων ακόμη μαζί της, που οφείλουμε να συνεχίσουμε.

 

– Η Ελλάδα βγαίνει τον Αύγουστο από το τρίτο μνημόνιο. Πιστεύετε ότι ελληνικές αρχές μπορούν να σταθούν στα πόδια τους, χωρίς την κηδεμονία της τρόικας;

Χωρίς καμία αμφιβολία! Το ευτυχές τέλος του τρίτου προγράμματος στήριξης αποτελεί σημαντική στιγμή για την Ελλάδα και την Ευρώπη. Είναι το επισφράγισμα των προσπαθειών του ελληνικού λαού και αποδεικνύει ότι η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη υπήρξε αποτελεσματική. Εδώ και τρία χρόνια που έχω την τιμή να εκπροσωπώ τη χώρα μου στην Ελλάδα, είδα τις προσπάθειες, διαπίστωσα την πρόοδο που έχει επιτευχθεί. Η Ελλάδα εξυγίανε τα δημόσια οικονομικά της και επιστρέφει στην ανάπτυξη. Η ανεργία μειώθηκε και συνεχίζει να μειώνεται, ακόμη και εάν παραμένει σε πολύ υψηλό επίπεδο, κυρίως για τους νέους. Οι επενδύσεις ανακάμπτουν. Η Ελλάδα εκσυγχρονίστηκε, ειδικότερα στον τομέα της δημόσιας διαχείρισης, ακόμη και εάν η μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης πρέπει να συνεχιστεί με τους κατάλληλους ρυθμούς. Κανένας στην Ελλάδα δεν θέλει να γυρίσει πίσω. Και ανήκει πλέον στην Ελλάδα και στους Ελληνες να χαράξουν τη μελλοντική πορεία τους.

 

– Θεωρείτε ότι το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο, παρότι δεν έγινε δεκτή η γαλλική πρόταση για σύνδεση της αποπληρωμής του με το ΑΕΠ;

Η συμφωνία που επιτεύχθηκε στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου είναι μια καλή συμφωνία. Εγγυάται ένα ταμειακό απόθεμα ύψους 24 δισ. ευρώ και μια επιμήκυνση της περιόδου χάριτος για τα δάνεια του EFSF μέχρι το 2032. Προβλέπει επίσης μια ρήτρα επανεξέτασης το 2032 για απολογισμό και τη λήψη συμπληρωματικών μέτρων, εφόσον χρειασθεί. Και η Ελλάδα, λαμβανομένων υπόψη της εξυγίανσης των δημόσιων οικονομικών της και της ανάπτυξης που ανακάμπτει, θα μπορεί με τον τρόπο αυτόν να αναχρηματοδοτηθεί χωρίς εξωτερική βοήθεια. Η κρίση είχε ξεκινήσει με την αδυναμία της Ελλάδας να αναχρηματοδοτηθεί. Από εδώ και στο εξής μπορεί πλέον να το κάνει και πάλι. Η εμπιστοσύνη έχει επιστρέψει, και εδώ βρίσκεται η επιτυχία.  

 – Πώς να αισιοδοξούμε για οικονομική ανάπτυξη, όταν η κυβέρνησή μας δέχεται λιτότητα και υπερβολικά πλεονάσματα για μισόν αιώνα;

Η Ελλάδα έχει δείξει εδώ και δύο χρόνια ότι μπορεί να ξεπεράσει τους στόχους πρωτογενούς πλεονάσματος, αποκαθιστώντας ταυτόχρονα την ανάπτυξη. Αυτό που μετράει τώρα είναι να χρησιμοποιήσει πλήρως το τεράστιο αναπτυξιακό δυναμικό της. Και διαθέτει λαμπρή νεολαία, καλά κατηρτισμένη, με πνεύμα επιχειρηματικότητας – το βλέπω καθημερινά με το ελληνογαλλικό δίκτυο καινοτομίας Mazinnov που δημιούργησε η πρεσβεία. Πρέπει λοιπόν να υπάρξει διευκόλυνση των επενδύσεων, εθνικών και ξένων, οικοδομώντας κυρίως μια σύγχρονη δημόσια διοίκηση και απλοποιώντας τη νομοθεσία. Και πρέπει να κάνει το παν για να σταματήσει η διαρροή επιστημόνων.

 

– Να περιμένουμε αύξηση των γαλλικών επενδύσεων;

Μα πρόκειται ήδη για μια πραγματικότητα! Οταν ο πρόεδρος Μακρόν ήρθε στην Αθήνα τον περασμένο Σεπτέμβριο, 43 επικεφαλής μεγάλων, μεσαίων και μικρότερων γαλλικών επιχειρήσεων ήρθαν και εκείνοι μαζί του. Χρειάστηκε κιόλας να αρνηθούμε κάποια αιτήματα γιατί το αεροπλάνο ήταν πλήρες. Οι συζητήσεις έχουν σημειώσει σοβαρή πρόοδο για πολλά έργα μεγάλης κλίμακας. Θα έρθουν να ενισχύσουν την εκατοντάδα θυγατρικών γαλλικών επιχειρήσεων που είναι ήδη παρούσες στην Ελλάδα, κάνοντας τη Γαλλία τον δεύτερο επενδυτή της χώρας με 1,9 δισ. ευρώ τον χρόνο και περίπου 13.000 θέσεις εργασίας, και που στη συντριπτική τους πλειονότητα παρέμειναν πιστές στην Ελλάδα κατά τα χρόνια της κρίσης. Πρόκειται για πολύ συγκεκριμένα πράγματα, που αγγίζουν την καθημερινότητα των Ελλήνων φίλων μας: στις μεταφορές, με 360 χλμ. αυτοκινητοδρόμους που κατασκεύασε η Vinci ή τις 25 ράγες των μελλοντικών γραμμών τραμ της Αθήνας από την Alstom. Στις υπηρεσίες με την Téléperformance, στον τομέα της ασφάλισης η Groupama και η Axa, στις τηλεπικοινωνίες με τη συνεισφορά της εταιρείας Nexans για τη σύνδεση των νησιών με τις ηπειρωτικές περιοχές. Και είναι μια γαλλική εταιρεία, η Engie, που έχει αναλάβει τη διαχείριση των εγκαταστάσεων του υπέροχου Κέντρου Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Αθήνα και Σκόπια

– Πώς βλέπετε τη συμφωνία Αθήνας – Σκοπίων;

Πρόκειται για γενναία συμφωνία, που θέτει τέρμα σε μια αντιπαράθεση 25 ετών και ενισχύει τη σταθερότητα στα Βαλκάνια και στην Ευρώπη. Πρέπει λοιπόν να τη χαιρετίσουμε, γιατί πρόκειται για δύο γειτονικές χώρες που καλούνται όχι μόνον να ζήσουν η μία δίπλα στην άλλη, αλλά και να συνεργαστούν στον οικονομικό, κοινωνικό και πολιτιστικό τομέα.

 

– Γιατί η Γαλλία είχε επιφυλάξεις στη διεύρυνση της Ε.Ε. στα Δυτικά Βαλκάνια;

Η θέση της Γαλλίας εντάσσεται στο ευρωπαϊκό της σχέδιο, εκείνο μιας Ευρώπης περισσότερο κυρίαρχης και περισσότερο ενωμένης. Αυτό προϋποθέτει την επισημοποίηση της ευρωπαϊκής προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων. Αλλά τούτο δεν μπορεί να γίνει εις βάρος της ενότητας και της συνοχής. Και η έναρξη νέας διαδικασίας διεύρυνσης προϋποθέτει ότι οι ενδιαφερόμενες χώρες, οι οποίες έχουν ήδη κάνει πολλές προσπάθειες αλλαγής, πρέπει να εξακολουθήσουν να σημειώνουν πρόοδο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή