Κνάισλ στην «Κ»: Παράθυρο ευκαιρίας οι Πρέσπες για τα Σκόπια

Κνάισλ στην «Κ»: Παράθυρο ευκαιρίας οι Πρέσπες για τα Σκόπια

3' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σαφές μήνυμα προς όποια χώρα ενδιαφέρεται να εισέλθει στις ευρωπαϊκές δομές στέλνει σήμερα, μέσω της «Κ», η υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας Κάριν Κνάισλ, τονίζοντας ότι η Ε.Ε. δεν θα εισαγάγει καμία διμερή διαφορά. Η κ. Κνάισλ βρίσκεται στην Αθήνα για να συμμετάσχει στην 3η Σύνοδο Ε.Ε. – Αραβικών Χωρών που πραγματοποιείται στην Αθήνα, ως εκπρόσωπος της Αυστρίας, που προεδρεύει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αυτό το εξάμηνο. Η κ. Κνάισλ χαιρετίζει τις εξελίξεις στα Σκόπια, εκφράζοντας την ελπίδα ότι η ΠΓΔΜ θα εκμεταλλευθεί το «παράθυρο ευκαιρίας» που έχει ανοίξει. Εμμέσως πλην σαφώς, επισημαίνει ότι το ζήτημα της μετανάστευσης βρίσκεται σε περίοπτη θέση για την αυστριακή προεδρία, καθώς, όπως τονίζει, αποτελεί προτεραιότητα για τους Ευρωπαίους και η Ε.Ε. δεν θα πρέπει να αγνοεί αυτή την πραγματικότητα.

– Η αυστριακή προεδρία έχει σημαδευτεί από σειρά εξελίξεων που συνδέονται με τη δυνατότητα της Ε.Ε. να διευρυνθεί. Η συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και στην ΠΓΔΜ είναι μία από αυτές. Πιστεύετε ότι μπορεί να ολοκληρωθεί επιτυχώς;

– Μια καθαρή πλειοψηφία βουλευτών στα Σκόπια επέλεξαν το μέλλον και όχι το παρελθόν σε ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της αναθεώρησης του συντάγματος, που προβλέπει η συμφωνία των Πρεσπών. Είμαι αισιόδοξη ότι τα Σκόπια θα χρησιμοποιήσουν αυτό το παράθυρο ευκαιρίας και θα συνεχίσουν στο μονοπάτι της ένταξης στην Ε.Ε.

– Υπάρχει Σχέδιο Β για την ΠΓΔΜ αν η συμφωνία των Πρεσπών δεν κυρωθεί;

– Η Αυστρία υποστηρίζει τη συμφωνία των Πρεσπών και προσβλέπουμε στην πλήρη εφαρμογή της, που είναι σημαντική για όλη την περιοχή. Δυστυχώς, έχει ήδη σπαταληθεί αρκετός χρόνος.

– Πιστεύετε ότι πιθανή αποτυχία της ΠΓΔΜ να εισέλθει στο ΝΑΤΟ θα μπορούσε να οδηγήσει στην αύξηση της επιρροής τρίτων παραγόντων στην περιοχή;

– Τα Σκόπια έχουν το κυρίαρχο δικαίωμα να αποφασίσουν για την ασφάλεια της χώρας. Οποια κενά αφεθούν στο οικοδόμημα ασφαλείας της χώρας και στις σχέσεις με τους άμεσους γείτονές της αυξάνουν την πιθανότητα για την επιρροή τρίτων παραγόντων που προέρχονται έξω από την Ευρώπη.

– Την ίδια στιγμή, η περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων αντιμετωπίζει πολλαπλές προκλήσεις, ανάμεσα στις οποίες οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στο Κόσοβο και στη Σερβία. Πώς τις βλέπετε να εξελίσσονται;

– Η Αυστρία έχει πολυετή παράδοση προώθησης λύσεων σε συγκρούσεις και διαφορές. Εχοντας την προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αυτό το εξάμηνο, στηρίζουμε διάφορες πρωτοβουλίες που στοχεύουν στη συμφιλίωση. Η Ε.Ε. δεν θα εισαγάγει διμερείς διαφωνίες. Αυτές πρέπει να επιλυθούν πριν από την ένταξη στην Ε.Ε. Ελπίζουμε ότι το Βελιγράδι και η Πρίστινα θα χρησιμοποιήσουν το τρέχον παράθυρο ευκαιρίας ώστε να ομαλοποιήσουν τη σχέση τους και στηρίζουμε πλήρως τις προσπάθειες της ύπατης εκπροσώπου Φεντερίκα Μογκερίνι προς αυτή την κατεύθυνση.

– Η Ελλάδα και η Αυστρία έχουν κοινά συμφέροντα στην ευρύτερη βαλκανική περιφέρεια ως χώρες της Ε.Ε. Πώς μπορούν να αναπτύξουν περισσότερο τις σχέσεις και σε ποιους τομείς κάτι τέτοιο θα ήταν επιτυχημένο;

– Η σχέση ανάμεσα στις χώρες μας είναι εξαιρετική. Μοιραζόμαστε ισχυρή παράδοση διαπολιτισμικού και διαθρησκειακού διαλόγου, επιθυμούμε και οι δύο να συνεισφέρουμε στη σταθερότητα και στην ευημερία στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Επίσης, συνεργαζόμαστε σε κοινά σχέδια που υποστηρίζονται από την Ε.Ε. στους τομείς της μεταρρύθμισης στη Δικαιοσύνη, στο κοινωνικό κράτος και στον τουρισμό. Είμαι βέβαιη ότι θα αναπτύξουμε περισσότερο τη συνεργασία μας σε αυτούς και σε άλλους τομείς. Θα ήθελα, επίσης, να προσθέσω ότι έχω τον μεγαλύτερο σεβασμό για τον Νίκο Κοτζιά. Θα μου λείψει πολύ από τις τακτικές διαβουλεύσεις μας στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε.

– Η μετανάστευση είναι ένα από τα βασικά θέματα της τρέχουσας παρατεταμένης προεκλογικής περιόδου πριν από τις ευρωεκλογές του Μαΐου. Πιστεύετε ότι μπορεί να διαμορφώσουν μια εντελώς διαφορετική Ευρωβουλή; Είναι ένας πιθανός προπομπός για μια συζήτηση σχετικά με το εύρος των ορίων που πρέπει να υπάρχουν ανάμεσα στις Βρυξέλλες και στην εθνική κυριαρχία;

– Και οι δύο χώρες μας επηρεάζονται ιδιαίτερα από το θέμα της μετανάστευσης. Ως έχουσα την προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η Αυστρία προσπαθεί σκληρά να βρει κοινές λύσεις που στοχεύουν στην προστασία των εξωτερικών συνόρων μας και στο να λάβουμε υπ’ όψιν τις ανησυχίες των συμπολιτών μας. Δεν επιθυμώ να προβλέψω το αποτέλεσμα οποιασδήποτε εκλογικής διαδικασίας, αλλά αισθάνομαι ότι τα σημαντικά ζητήματα για τους λαούς πρέπει να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της πολιτικής της Ε.Ε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή