Το Σίτι θα παραμείνει διεθνές χρηματοοικονομικό κέντρο

Το Σίτι θα παραμείνει διεθνές χρηματοοικονομικό κέντρο

3' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ναυσικά Δέλφα, μια Ελληνίδα που μεγάλωσε και ζει στην Αγγλία, έχει αναλάβει μια αποστολή με πολύπλευρες προκλήσεις. Νομικός με πλούσια σταδιοδρομία στον χώρο της δικηγορίας, είναι σήμερα υπεύθυνη για την ήπια προσαρμογή του Σίτι του Λονδίνου στη μετά Brexit εποχή. Στόχος της είναι να συντονίσει μια «ορχήστρα 58.000 τραπεζών, χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, ασφαλιστικών και συμβουλευτικών εταιρειών», προετοιμάζοντας το κατάλληλο νομικό πλαίσιο για παν ενδεχόμενο. Λιγότερο από πέντε μήνες πριν από την καταληκτική ημερομηνία για το Brexit, στις 29 Μαρτίου 2019, είναι όλα πιθανά. Υπάρχει ακόμη κίνδυνος να αποχωρήσει η Βρετανία από την Ε.Ε χωρίς να υπάρξει εναλλακτική συμφωνία με τις Βρυξέλλες.

Επιδιώκουμε συνεργασία

Η Αρχή Χρηματοπιστωτικής Δεοντολογίας (Financial Conduct Authority/FCA) δημιούργησε ειδική θέση για το Βrexit, παραδίδοντάς τη στην κ. Δέλφα. Oπως επιβεβαιώνει η ίδια στην «Κ», «λαμβάνουμε μέτρα για όλα τα σενάρια, ακόμη και ένα σκληρό Brexit». Εάν περάσει η συμφωνία για το Brexit, τότε θα συνεχίσει να ισχύει το ευρωπαϊκό δίκαιο, δηλαδή οι βρετανικές και οι ξένες εταιρείες θα μπορούν να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν το ευρωπαϊκό τους διαβατήριο στην ενιαία αγορά κατά τη μεταβατική περίοδο. Μας εξηγεί πως μετά το Brexit «επιδιώκουμε στενή συνεργασία με την Ε.Ε. για να δημιουργηθεί ένα νομικό πλαίσιο που θα είναι ισοδύναμο με τα υπόλοιπα 27 κράτη-μέλη». «Μέχρι, όμως, να υπάρξει συμφωνία για την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ε.Ε. λαμβάνουμε προληπτικά μέτρα», προσθέτει η ίδια. Στην περίπτωση ενός σκληρού Brexit θα τεθεί άμεσα σε εφαρμογή το καθεστώς προσωρινών αδειών (temporary permissions regime). «Αρκετές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων και ελληνικών, έχουν ήδη καταχωριστεί στο σύστημα αυτό για παν ενδεχόμενο», τονίζει η κ. Δέλφα. Ετσι, εταιρείες από την Ε.Ε. θα μπορούν να δραστηριοποιούνται στη Βρετανία χωρίς να χρειάζεται να περάσουν από δαιδαλώδεις νομικές διαδικασίες μετά το Brexit, αλλά να έχουν ήπια μετάβαση από τα ευρωπαϊκά δεδομένα. Αυτό γίνεται, ουσιαστικά, εφικτό «διότι έχουμε φροντίσει να ενσωματώσουμε το ευρωπαϊκό κανονιστικό πλαίσιο στη βρετανική νομοθεσία για να είναι ισοδύναμα».

Τα δεδομένα αλλάζουν για τις εταιρείες του Σίτι του Λονδίνου που απευθύνονται σε πελάτες της ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς. «Δεν υπάρχει κάποιο αντίστοιχο σύστημα στην Ευρώπη αλλά μια σειρά διαφορετικών προσεγγίσεων». Ορισμένες εταιρείες του Σίτι έχουν εκπονήσει δικά τους σχέδια εκτάκτου ανάγκης στην περίπτωση ενός σκληρού Brexit για να συνεχίσουν να παρέχουν υπηρεσίες σε πελάτες εντός Ε.Ε. «Είναι ενθαρρυντικό που η Ε.Ε. λαμβάνει μέτρα για την επίλυση κάποιων ζητημάτων, όπως είναι η κάλυψη ασφαλιστικών απαιτήσεων από βρετανικές εταιρείες προς την Ε.Ε ή την εκκαθάριση συναλλαγών στις αγορές παραγώγων», δηλώνει η κ. Δέλφα.

Τα μεγέθη

Τη ρωτάω εάν πιστεύει πως το Σίτι του Λονδίνου θα συνεχίσει να κατέχει την πρωτοκαθεδρία στον βρετανικό χρηματοοικονομικό κλάδο. «Σαφέστατα, το Brexit θα φέρει κάποιες αλλαγές στις συναλλαγές με τα υπόλοιπα 27 κράτη-μέλη της Ε.Ε., αλλά το Λονδίνο θα παραμείνει παγκόσμιο χρηματοοικονομικό κέντρο. Οι αγορές κεφαλαίου της Βρετανίας θα παραμείνουν ανοικτές σε όλον τον κόσμο, προσφέροντας πηγές χρηματοδότησης σε εταιρείες εντός και εκτός Ευρώπης». Τα μεγέθη μιλούν από μόνα τους. Οπως σχολιάζει η ίδια, 200 ευρωπαϊκές εταιρείες, συνολικής κεφαλαιοποίησης 500 δισ. στερλινών από διάφορους κλάδους, είναι εισηγμένες στο Λονδίνο.

Βέβαια, προσθέτει, ο ανταγωνισμός του Σίτι με άλλα χρηματοοικονομικά κέντρα δεν είναι ένα παιχνίδι με έναν μόνον κερδισμένο. «Ολοι μπορεί να επωφεληθούν όσο οι αγορές κεφαλαίου παραμένουν ανοικτές και λειτουργούν με διαφάνεια». Η FCA θα παρουσιάσει τη δική της έκθεση για το Brexit στην αρμόδια επιτροπή του Κοινοβουλίου εντός περίπου μιας εβδομάδας, στο πλαίσιο του συμβουλευτικού ρόλου που της έχει αναθέσει η κυβέρνηση σε τεχνητά ζητήματα.

Δέκα χρόνια μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση εξακολουθούν να ξεσπούν σκάνδαλα που επισκιάζουν την αξιοπιστία των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Η κ. Δέλφα τονίζει πως η FCA έχει κάνει αρκετά βήματα μετά τη κρίση του ’08 για την προστασία των καταναλωτών και την ακεραιότητα του χρηματοπιστωτικού κλάδου στη Βρετανία.

Είναι πια υποχρεωτικό π.χ. να γίνεται ξεκάθαρη περιγραφή των καθηκόντων που έχουν υψηλόβαθμα στελέχη στις τράπεζες για να μην υπάρχουν περιθώρια αποφυγής ευθυνών. Αλλά οι προσπάθειες πάντα θα συνεχίζονται για την εξασφάλιση της διαφάνειας του κλάδου. «Αποστολή της FCA είναι να προστατεύει συνεχώς την ακεραιότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος της Βρετανίας και τον υγιή ανταγωνισμό προς το συμφέρον των καταναλωτών».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή