Στο πεντάγραμμο της ψυχής μας

Στο πεντάγραμμο της ψυχής μας

«Στου βούρκου μέσα τα νερά ποιοι ’ναι που μου ζητούνε, να χαμηλώσω τα φτερά;»

Κύριε διευθυντά

Αυτά τα συγκλονιστικά λόγια τραγουδούσε ο Ξυλούρης κάποτε. Αυτά τα συγκλονιστικά λόγια, σε συνδυασμό με την υπέροχη μουσική και την περήφανη κρητική ερμηνεία, έτυχε να ακούσω πριν από λίγες μέρες για πρώτη φορά. Ηταν τόση η ψυχική ανάταση, που σκέφτηκα δυο πράγματα: ότι μία από τις μεγαλύτερες «εφευρέσεις»-εκφράσεις του ανθρώπου είναι και η μουσική. Ποια όμως μουσική;

Αυτή που σ’ αγγίζει κατευθείαν στην ψυχή, που σου φέρνει δάκρυα στα μάτια και που σε κάνει να λες: Γι’ αυτά τα λίγα –εξαίσια όμως– αξίζει να ζει κανείς… Και δεύτερο, αυτό που είπε ο Ντοστογιέφσκι: Η ομορφιά θα σώσει τον κόσμο…

Αυτήν την ομορφιά, που διέθετε η πατρίδα μας σε όλους τους τομείς, σκοτώνει καθημερινά η αθλιότητα των «τριγυρατζήδων της πολιτικής», όπως πολύ εύστοχα τους χαρακτήρισε ο κ. Λεβέντης. Αυτή η αθλιότητα, που, κι αν είσαι ο πιο συνετός πολίτης, σε κάνει να νιώθεις μέσα σου επανάσταση αξιοπρέπειας.

Δαναη Πανοπουλου, Εκπαιδευτικός

Στο πεντάγραμμο της ψυχής μας-1

Μα, τι σχέση μπορεί να έχει η Μετεωρολογία με τη Θεογονία του Ησιόδου; Εδώ παρεμβαίνει η ελληνική μυθολογία, συγκλώθοντας το φανταστικό με το αληθινό, το γήινο με το ουράνιο, το χθόνιο με το βασίλειο του υπαρκτού, σε ένα μαγευτικό διδασκαλείο ανθρώπινων σχέσεων, παθών, χαρακτήρων, φόβου και λύτρωσης, κατακρήμνισης θεών στη λαϊκή αγορά. Ντύσου καλά, έρχονται οι Αρπυιες· βγήκε απαγορευτικό λόγω της Εχιδνας· ο Κέρβερος έντυσε όλη τη χώρα στα λευκά· μας έπνιξε η Χάρυβδη· τρελάθηκες; θα ταξιδέψεις ενώ μαίνεται η Σκύλλα; Ο επιστολογράφος της «Κ» προτείνει μια ανατρεπτική, επί το αυστηρότερον «ονοματοδοσία» των ακραίων καιρικών φαινομένων προς γνώσιν και συμμόρφωσιν. Με ισχυρή δόση συγγνωστής υπερβολής η φωτογραφία από την τελευταία επίσκεψη χιονιά στην Ελλάδα, παραπέμπει στον πίνακα του Πίτερ Μπρίγκελ του πρεσβύτερου «Κυνηγοί στο χιόνι».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή