Η πικρή προφητεία του Καποδίστρια

Η πικρή προφητεία του Καποδίστρια

Κύριε διευθυντά

Εν πρώτοις, σας ευχαριστώ θερμά για τον τρόπο που πλαισιώσατε τη σχετική προηγούμενη επιστολή μου, για τον Ιωάννη Καποδίστρια. Αυτή η δημοσίευση με οδήγησε στο να ανασύρω από το αρχείο μου δημοσίευμα της «Καθημερινής», πάλι για τον μοναδικό αυτόν Ελληνα (σελ. 38, της 19-11-2000).

Ο αείμνηστος καθηγητής-ιστορικός Π.Κ. Ενεπεκίδης ανακάλυψε στα αυστριακά αρχεία επιστολή του Καποδίστρια από την Ελλάδα, προς ξένο πρέσβη με το εξής περιεχόμενο: «Η χώρα αυτή δεν διαθέτει τα στοιχεία για να διαμορφωθεί κράτος. Εξαπάτησα την Ευρώπη. Για μένα δεν υπάρχει παρά μόνο μία σωτηρία, η σφαίρα ενός πιστολιού. Δεν θα σκοτώσω ο ίδιος τον εαυτό μου, αλλά θα ευλογώ το χέρι που θα μου παράσχει αυτή την υπηρεσία». Περίπου διακόσια χρόνια, από τότε που ο Καποδίστριας έγραψε αυτό το γράμμα και δεκαοκτώ που ο Ενεπεκίδης το δημοσίευσε στην «Καθημερινή», τι έχει αλλάξει και προς τα πού;

Παν. Χρ. Καραγεωργος, Γεωπόνος

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή