Μα ουδείς από τους αρμοδίους βλέπει το όργιο αυθαιρεσιών;

Μα ουδείς από τους αρμοδίους βλέπει το όργιο αυθαιρεσιών;

Κύριε διευθυντά

Το θέμα αυθαίρετης δόμησης έχει πρόσφατα απασχολήσει την ειδησεογραφία και τον δημόσιο διάλογο με πολλούς τρόπους. Εντούτοις, ένα σημαντικό ζήτημα που προσβάλλει βάναυσα αισθητική και ποιότητα ζωής, απαξιώνοντας ταυτόχρονα ιδιοκτησίες, έχει μείνει εκτός της σχετικής συζήτησης. Ισως επειδή επισκιάζεται από πιο «θορυβώδεις» περιπτώσεις, όπως αυτή του υψηλού κτιρίου που κρύβει από μία συγκεκριμένη γωνία την οπτική πρόσβαση στην Ακρόπολη.

Με την επιστολή μου φέρω εις γνώσιν σας ότι το ίδιο ακριβώς αποτέλεσμα «επιτυγχάνεται» και με οψιγενή –εκ των υστέρων– κατασκευάσματα ή και εγκαταστάσεις που ανεγείρονται αυθαίρετα, μετά την ολοκλήρωση της αρχικής κατασκευής που αδειοδότησαν οι Αρχές. Οι αυθαιρετούντες, χωρίς να ζητήσουν νέα άδεια, εκμεταλλεύονται την αδιαφορία των αρμόδιων αρχών και ενεργούν «α λα ελληνικά» όπως βολεύονται. Καταπατώντας δηλαδή νόμους και δικαιώματα γειτόνων στη θέαση της Ακρόπολης, υποβαθμίζοντας ταυτόχρονα την αξία της περιουσίας τους.

Υπάρχουν αδιάψευστα στοιχεία για την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί. Πύργοι ψύξης και καμινάδες μαγαζιών εστίασης μεγάλου ύψους που είτε κρύβουν ολοκληρωτικά την Ακρόπολη από τους άτυχους που αγόρασαν διαμερίσματα στην περιοχή ακριβώς για να τη βλέπουν, είτε διακοσμούν το τοπίο με… τενεκέδες. Διαθέτω τέτοιες φωτογραφίες για όποιον ενδιαφέρεται και για την επί το «ελληνικότερον» ολοκλήρωση ενημέρωσης αυτής της «όμορφης» κατάστασης, προσθέτω ότι όταν επιχείρησα να επικοινωνήσω με υπεύθυνο κτιρίου επί της οδού Ερμού, αντιμετωπίστηκα με επιθετική αδιαφορία.

Αναρωτιέμαι λοιπόν ποιος αρμόδιος –πιθανολογώ ότι υπάρχουν πολλοί και κανένας– θα ενδιαφερθεί ώστε να ισχύσουν οι νόμοι, αφού δεν υπάρχουν άλλοι τρόποι αντιμετώπισης της αυθαιρεσίας, της θρασύτητας και της κακογουστιάς.

Παντελης Γαγανης, Πολιτικός Μηχανικός

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή