ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

Οταν οι Τούρκοι έκαναν χαλίκια την Ιστορία

Οταν οι Τούρκοι έκαναν χαλίκια την Ιστορία

Κύριε διευθυντά
Η αρχαιολόγος κ. Κατερίνα Παπαθωμά-Μαστοροπούλου σε επιστολή της («Κ» 16-3-2019) περιγράφει επίσκεψή της στην ακρόπολη της αρχαίας Περγάμου και τον θαυμασμό της για το μνημείο, παρά την απουσία του ανακτόρου (βωμού) που ευρίσκεται στο Βερολίνο.

Εκφράζει την ευχή, αν θα μπορούσαν να γίνουν κοινές προσπάθειες (Ελλήνων και Τούρκων) για την επιστροφή του βωμού στην αρχική του θέση. Συμπληρώνοντας την επιστολή της κ. Κ.Π., θα αναφέρω στους αναγνώστες της εφημερίδας τα κάτωθι:

Προ αρκετών ετών, σε ομαδικό τουριστικό ταξίδι στο Βερολίνο, επισκεφθήκαμε το μουσείο όπου εκτίθεται ο βωμός, με τις ελληνικές επιγραφές που δείχνουν τους αρχιτέκτονες του μνημείου.

Στην ερώτησή μου στη Γερμανίδα ξεναγό «γιατί διεκδικούμε τα Γλυπτά του Παρθενώνα από τους Αγγλους και δεν κάνουμε το ίδιο για τον βωμό της Περγάμου», αυτή απάντησε: «Το τουρκικό κράτος, στα τέλη του προπερασμένου αιώνα, αδιαφορώντας για την πολιτιστική κληρονομιά, χρησιμοποίησε τα δομικά υλικά του μνημείου, αφού τα έσπασε σε χαλίκια, για να φτιάξει την υποδομή παρακείμενου δρόμου».

Γερμανοί αρχαιολόγοι, που επισήμαναν την ιεροσυλία, αγόρασαν τα θραύσματα, τα μετέφεραν στο Βερολίνο και με πολυετή προσπάθεια συναρμολόγησαν το μνημείο που κοσμεί την πρωτεύουσά τους.

Εάν η μαρτυρία της ξεναγού είναι ακριβής, τότε προκύπτει το ερώτημα: Νομικά, σε ποιον ανήκει το μνημείο; Ισως κάποιοι ειδικοί θα μπορούσαν να αποφανθουν για το θέμα.

Γεώργιος Αραμπατζης, Ιατρός, Χολαργός