Το ΚΑΣ γνωμοδοτεί, δεν αποφασίζει…

Το ΚΑΣ γνωμοδοτεί, δεν αποφασίζει…

Κύριε διευθυντά

Η πάνδημη κατακραυγή κατά του «μπλόκου» του ΚΑΣ στην επένδυση της Cosco αποτελεί για ακόμη μία φορά υποκριτική και ανέρειστη υπεκφυγή της παρούσας κυβέρνησης. Η αποφυγή από τους αντιπάλους της να το υπογραμμίσουν και να το προβάλουν δημιουργεί την υπόνοια ότι, ίσως, επιφυλάσσσονται να προβάλουν την ίδια –ή ανάλογη– δικαιολογία «οψέποτε» τους χρειασθεί. Οχι μόνο στον νόμο (ν. 3028/2002, άρθρο 50. 5), αλλά και στις ίδιες τις δημοσιεύσεις για το θέμα γίνεται αναφορά σε απλή γνωμοδότηση. Στην ιστοσελίδα του ΚΑΣ αναγράφεται επί λέξει: «Το ΚΑΣ γνωμοδοτεί…» και «ο υπουργός δεν δεσμεύεται από τη γνωμοδότηση…»

Συνεπώς η απόφαση για την πορεία της επενδύσεως ανήκει αποκλειστικά στην κυβέρνηση, η οποία δεν κωλύεται νομικά από τυχόν αντίθετη γνωμοδότηση του ΚΑΣ. Ο νομοθέτης έχει θεσπίσει ότι η αποφασιστική κρίση απόκειται στους αιρετούς εκπροσώπους του εκλογικού σώματος, οι οποίοι πρέπει να αναλαμβάνουν τη σχετική ευθύνη χωρίς να κρύβονται πίσω από –επηρεασμένες ή όχι– κρίσεις (καλλι)τεχνικών συλλογικών οργάνων. Αυτό, νομίζω, απαιτεί η στοιχειώδης υπευθυνότης στη διαχείριση της διακυβέρνησης της χώρας, αλλά και στην κατ’ αυτής κριτική.

Κωστας Γ. Μπονιφατσης

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή