Από τον στρατηγό Γκραντ έως την κ. Κουντουρά

Από τον στρατηγό Γκραντ έως την κ. Κουντουρά

Κύριε διευθυντά

Οι φωτογραφικές διατάξεις στους νόμους πρέπει να αποφεύγονται. Ευτελίζουν τους θεσμούς και απαξιώνουν τους νόμους. Αποτελούν, κατά κάποιον τρόπο, κατάλοιπο απολυταρχικού καθεστώτος, εις το οποίο η θέληση του ηγεμόνος είχε την ισχύ νόμου. Τούτο έπραττε πολλάκις ο διαβόητος Υδραίος πρωθυπουργός Δημ. Βούλγαρης (1802-1877), ο επιλεγόμενος «Τζουμπές» για τον οποίο για τη θέσπιση ενός νόμου αρκούσε η προσωπική του επιθυμία. «Αστε ντούε» – έτσι θέλω. Η Βουλή, λοιπόν, πρέπει να είναι φειδωλή στην ψήφιση φωτογραφικών διατάξεων, οι οποίες, κατά κανόνα, σκοπόν έχουν τη διευκόλυνση προσωπικών ή ακόμα και ιδιοτελών σκοπών των φωτογραφουμένων, με αποτέλεσμα να δημιουργούν υποψίες κάποιας μορφής συναλλαγής.

Είναι προφανές, λοιπόν, ότι η αποκαλούμενη «τροποποίηση Κουντουρά» έπρεπε, χάριν των θεσμών και της σοβαρότητος και του κύρους της Βουλής, να είχε αποφευχθεί. Κάτι παρόμοιο επιχείρησε να πράξει ο πρόεδρος των ΗΠΑ στρατηγός Οδυσσέας Γκραντ, ο αρχιστράτηγος και νικητής του αιματηρού εμφυλίου πολέμου (1861-1865). Αξίωσε την αιφνίδια τροποποίηση ισχύοντος νόμου. Η Βουλή –διά του προέδρου αυτής προφανώς– ηρνήθη διαρρήδην να πράξει τούτο.

Παραθέτω τη σχετική «είδηση», την οποίαν αλίευσα από την αθηναϊκή εφημερίδα «Αλήθεια» της 15.3.1869, κατά την οποίαν: «Εν Αμερική το παρά του νέου προέδρου Γκραντ σχηματισθέν υπουργείον υπέστη ευθύς απ’ αρχής μεταρρύθμισιν. Αρχαίος νόμος απαγορεύει εις τους ανωτάτους υπαλλήλους να μετέρχονται την εμπορίαν. Αλλ’ ο διορισθείς υπουργός των Οικονομικών Στεβάρδος ευρίσκεται εις την κατηγορίαν ταύτην. Ο πρόεδρος εσύστησεν να καταργήση τον προκείμενον νόμον, αλλ’ η Βουλή παρετήρησεν ότι το ζήτημα τούτο χρήζει σοβαράς σκέψεως και δεν πρέπει να ληφθή απόφασις εσπευσμένη, επί αντικειμένου τοσούτον σπουδαίου. Ενώπιον της γνώμης ταύτης της Βουλής ο κ. Στεβάρδος ηναγκάσθη να παραιτηθή».

Τέλος θα ήθελα να γνωρίσω εις το νομοθετικό σώμα της χώρας, το λεχθέν από τον κορυφαίο νομοδιδάσκαλο του 19ου αιώνα, Βασίλειο Οικονομίδη (1814-1894), εξ Αρκαδίας καταγόμενο «…και δεν δυνάμεθα να υπολάβωμεν τον νομοθέτην, ανοηταίνοντα ή περισσολογούντα».

Αντωνης Ν. Βενετης, Μοναστηράκι Δωρίδος

Από τον στρατηγό Γκραντ έως την κ. Κουντουρά-1

Αριστερά, οι δύο πρωταγωνιστές, Ελευθέριος Bενιζέλος και βασιλιάς Κωνσταντίνος. Μία από τις φωτογραφίες που ο επιστολογράφος της «Κ» χρησιμοποίησε για το σύνθετο σκίτσο του (circa 1948-1949), σε νεαρή ηλικία πριν μεταναστεύσει στην Αμερική.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή