Οδηγική παιδεία τύπου Φινλανδίας

Οδηγική παιδεία τύπου Φινλανδίας

Κύριε διευθυντά

Διαβάζοντας την επιστολή του κ. Πάνου Σταματόπουλου στις 7/5/19 με τίτλο «Αραγε, πόσοι δεν πρέπει να κρατούν τιμόνι;», μου ήρθε στη μνήμη περιστατικό από το 1977, όταν μετανάστευσα στο Ελσίνκι από την Αθήνα.

Είχα πάει σε περιοχή πιο βόρεια από την πρωτεύουσα για να θαυμάσω τον ήλιο του μεσονυκτίου και, για να προλάβω να πάρω καλύτερη θέση, έτρεχα στους δρόμους. Μου έκανε εντύπωση που τα αυτοκίνητα σταματούσαν, μιας και οι πεζοί έχουν προτεραιότητα στην κυκλοφορία. Χωρίς κορναρίσματα και υβρεολόγιο.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, οι περίπου 55.000 μαθητές/πρωτάκια που πηγαίνουν στο σχολείο χωρίς συνοδεία! Οι γονείς εμπιστεύονται το ότι οι οδηγοί είναι προσεκτικοί, καθώς σέβονται τους νόμους και τα όρια ταχύτητας. Τα αυτοκίνητα περνούν από το ΚΤΕΟ κάθε χρόνο και τα λεωφορεία/σχολικά/νταλίκες κάθε εξάμηνο, μιας και τα λάστιχα αλλάζονται δύο φορές τον χρόνο (λάστιχα με μαλακή γόμα από Μάιο μέχρι Νοέμβριο και λάστιχα με «καρφιά» την υπόλοιπη σεζόν). Εννοείται πως όλα τα οχήματα είναι ασφαλισμένα!

Πριν από λίγα χρόνια, σε αλκοτέστ που έγινε στον αρχηγό της αστυνομίας Erkki Hamalainen, βρέθηκε θετικός σε μικρό βαθμό. Η ποινή του ήταν καθαίρεση από το σώμα.

Γιωργος Θεοδωροπουλος, Ελσίνκι

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή