ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

Η ΑΟΖ, οι γείτονες και η υδρόγειος

Η ΑΟΖ, οι γείτονες και η υδρόγειος

Κύριε διευθυντά
Στο φύλλο της 17ης Μαΐου της έγκριτης εφημερίδας σας αναφέρεται, μεταξύ άλλων, η δήλωση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών κ. Μ. Τσαβούσογλου ότι η Κύπρος, ως νησί, δεν έχει πλήρη επήρεια και δεν διαθέτει υφαλοκρηπίδα και Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ).

Επειδή όλοι ζούμε στην ίδια υδρόγειο, σύμφωνα με τη λογική Τσαβούσογλου κράτη αποτελούμενα αποκλειστικά από νησιά, όπως η Αυστραλία, η Ιαπωνία, η Ινδονησία, η Ταϊβάν, οι Φιλιππίνες, η Ιρλανδία, τα Νησιά Φερόες και η Μάλτα, στερούνται υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ. Και βεβαίως, για «κερασάκι στην τούρτα», το Ηνωμένο Βασίλειο, που ένα κάποιο πρόβλημα με τα οικονομικά του από τη δεκαετία του ’80 θα το είχε αν δεν εκμεταλλευόταν τα πετρέλαια της ΑΟΖ του στη Β. Θάλασσα, ιδιαίτερα εκτεταμένης χάρις σε κάποια νησιά που κατέχει στην περιοχή.

Ακόμη και για τους μη ειδικούς είναι σαφές ότι η άποψη Τσαβούσογλου δεν αφορά νησιά-κράτη. Θα μπορούσε να αφορά, χωρίς και αυτό να είναι απόλυτο, μεμονωμένα νησιά, «πολύ» απομακρυσμένα από το κράτος στο οποίο ανήκουν και «πολύ» κοντά σε άλλο κράτος, με ό,τι μπορεί να σημαίνει και όπως μπορεί να ερμηνευθεί το «πολύ» (πρβλ. ολιγάριθμα βρετανικά νησιά πολύ κοντά στις γαλλικές ακτές στη Μάγχη, σύμπλεγμα του Καστελλόριζου).

Δημ. Χατζηδακης, Δρ Χημικός Μηχανικός