Ο δεκάλογος του καλού ομιλητή

Ο δεκάλογος του καλού ομιλητή

Κύριε διευθυντά

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ως παλαιός κοινοβουλευτικός και έγκριτος νομομαθής ο βουλευτής της Ν.Δ. Κώστας Τζαβάρας μιλάει πάντοτε με γνώση και κύρος. Είναι γνωστό άλλωστε ότι ο στόμφος, η πολυλογία και οι επιτακτικές επαναλήψεις φράσεων αναπόφευκτα προκαλούν χασμωδίες στο ακροατήριο και διασπούν την προσοχή του. Αυτό ισχύει για κάθε κοινοβουλευτικό και δημόσιο ομιλητή.

Τις μέρες αυτές στη Βουλή των Ελλήνων η Ν.Δ. δίνει εξετάσεις αποτελεσματικότητας και σεμνότητας, καθαρού λόγου και συναινετικής ευπραγίας. Οι αρετές αυτές εκφράζονται καλύτερα με απλά λόγια, χωρίς ευφυολογήματα και ρητορικές πομφόλυγες – με ήσυχες, ήπιες, διαλογικές εκφράσεις και όχι με στεντόρειες αψιμαχίες χάριν εντυπώσεων. Αλλωστε η πολεμοχαρής αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ αποζητεί, προκαλεί και εμπνέεται από παλαιοκομματικές αντιπαραθέσεις με τη «Δεξιά» μόνο και μόνο για να αποδείξει ότι «τίποτα δεν έχει αλλάξει» με τη νέα κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Οπως χαρακτηριστικά παραδέχεται ο μεγαλοπράγμων Πολώνιος στον «Αμλετ», «Brevity is the soul of wit» – και σε ελεύθερη μετάφραση: το λακωνίζειν εστί φιλοσοφείν.

Μιχαλης Μοσχος, Χίος

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή