Το ΚΑΣ γνωμοδοτεί και μέχρι εκεί…

Το ΚΑΣ γνωμοδοτεί και μέχρι εκεί…

Κύριε διευθυντά

Με αφορμή ττην επίσπευση των εξελίξεων στην επένδυση του Ελληνικού, επανήλθε (μετά την επένδυση της Cosco) η συζήτηση για τις «αποφάσεις» του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ) και του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων (ΚΣΝΜ). Πολλά τα «κεντρικά» και «δεινόν/σκληρόν το προς κέντρα λακτίζειν» («Βάκχαι», Ευριπίδου στίχοι 794-795, αλλά και Πράξεις Αποστόλων ΚΣΤ΄ 14).

Στη συζήτηση αυτή παραλείπεται και πάλι –σκοπίμως;– η μνεία ότι όχι μόνο στον νόμο (ν. 3028/2002 άρθρο 50.4 και 5), αλλά και στις ίδιες τις δημοσιεύσεις του ΚΑΣ για το θέμα, γίνεται ρητή αναφορά σε απλή, μη δεσμευτική, γνωμοδότηση: «Το ΚΑΣ γνωμοδοτεί…» και «ο υπουργός δεν δεσμεύεται από τη γνωμοδότηση…».

Συνεπώς οποιαδήποτε απόφαση για την πορεία της επενδύσεως ανήκει αποκλειστικά στην κυβέρνηση, η οποία δεν κωλύεται νομικά από τυχόν αντίθετη γνωμοδότηση του ΚΑΣ ή του ΚΣΝΜ.

Ο νομοθέτης έχει κρίνει και έχει θεσπίσει ότι η αποφασιστική κρίση απόκειται στους αιρετούς εκπροσώπους του εκλογικού σώματος, οι οποίοι πρέπει να αναλαμβάνουν τη σχετική ευθύνη χωρίς να κρύβονται πίσω από –επηρεασμένες ή όχι– κρίσεις (καλλι)τεχνικών συλλογικών οργάνων. Αυτό, νομίζω, απαιτεί η στοιχειώδης υπευθυνότης στη διαχείριση της διακυβέρνησης της χώρας, αλλά και στην κατ’ αυτής κριτική.

Κωστας Γ. Μπονιφατσης

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή