Η «ελληνική σκέψη» και η 16χρονη Γκρέτα

Η «ελληνική σκέψη» και η 16χρονη Γκρέτα

Κύριε διευθυντά

Με απογοήτευση διάβασα στις 21.8 την ολομέτωπη επίθεση του κ. Τάκη Θεοδωρόπουλου εναντίον της Γκρέτα Τούνμπεργκ, μιας 16χρονης ακτιβίστριας από τη Σουηδία που εδώ και έναν χρόνο αγωνίζεται ενάντια στην κλιματική αλλαγή («Η κόρη που δεν θα ήθελα να έχω»).

Ο κ. Θεοδωρόπουλος ξεκινάει τη σύντομη ανάλυσή του ως… ψυχολόγος, αναφερόμενος στο γνωστό πρόβλημα υγείας του εν λόγω παιδιού, προκειμένου να το απαξιώσει ex ante (άνευ εξέτασης της ουσίας του debate περί κλιματικής αλλαγής). Στη συνέχεια, εμφανίζεται ως ο θεματοφύλακας του δυτικού ορθολογισμού ενάντια στους αυτόκλητους «προφήτες».  Καλό θα ήταν αυτή η θέση να συνοδεύεται και από ανάλογη γνώση, τόσο των πλέον βασικών όσο και των πιο σύνθετων (επιστημονικών) δεδομένων. Ξεκινάμε από τα βασικά λοιπόν: Η Γκρέτα δεν σταμάτησε εντελώς το σχολείο. Μόνο τις Παρασκευές κάνει αποχή από τα μαθήματα. Και τώρα στα επιστημονικά: ακόμη κι αν το κάλεσμα να γίνουμε vegan ενέχει δόση υπερβολής, είναι αποδεδειγμένο ότι οι διατροφικές συνήθειες της Δύσης, με την υπερκατανάλωση κρέατος και γαλακτοκομικών, εκτός από καρκινογόνες για εμάς τους ίδιους, επιδεινώνουν την κλιματική αλλαγή, καθώς το 26% των σχετικών ρύπων προέρχεται από την πρωτογενή παραγωγή. Πριν από δύο εβδομάδες παρουσιάστηκε στη Γενεύη (και ήμουν παρών…) η έκθεση του IPCC «Climate Change and Land», τριετής καρπός 107 επιστημόνων. Ψιλά γράμματα όλα αυτά για τον κ. Θεοδωρόπουλο. Τέλος, το πιο μετέωρο επιχείρημά του είναι η αναφορά ως προτύπου μέτρου και έλλειψης ζηλωτών της δικής μας νεοελληνικής κοινωνίας. Τουναντίον, είναι μαλλον θλιβερό που η κοινωνία μας είναι μια από τις λιγότερο ευαίσθητες παγκοσμίως σε όλα τα μεγάλα ζητήματα, αποτέλεσμα τόσο άγνοιας όσο και ατομισμού. Αγαπητέ κ. Θεοδωρόπουλε, συμφωνώ πάντως μαζί σας ότι είναι σήμερα αναγκαία, όσο ποτέ, η «ελληνική σκέψη». Ομως αυτή πρέπει να συνοδεύεται από γνώση των data. Οι (λογικές) έννοιες χωρίς τις εμπειρίες είναι… κενές, μας έλεγε ο Ιμ. Καντ. «Ενωθείτε πίσω από τα πορίσματα της επιστήμης», μας λέει σήμερα η Γκρέτα.

Δρ Βασίλειος Σιταρας

Γενεύη

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή