Η άγρια κακοποίηση λέξεων μαίνεται

Η άγρια κακοποίηση λέξεων μαίνεται

Κύριε διευθυντά

Με ιδιαίτερη ανησυχία για την πορεία της γλώσσας μας ακούμε στα ΜΜΕ και διαβάζουμε ακόμα και στον Τύπο τη διαστρέβλωση των τριτόκλιτων επιθέτων, δικατάληκτων, εις – ης (αρσενικό – θηλυκό) και εις – ες (ουδέτερο), ο, η επιμελής-ές, ο, η πλήρης-ες. Η κακοποίηση παρατηρείται ιδιαίτερα στην ονομαστική και στη γενική του ενικού, π.χ. η διεθνή συμφωνία, της διεθνής έκθεσης, που, δυστυχώς, παρατηρείται σε ευρύτερη κλίμακα και τείνει να προσλάβει επικίνδυνες διαστάσεις. Τελευταία μάλιστα η παραποίηση επεκτείνεται και στην αιτιατική πτώση, όταν πρόσφατα ακούσαμε εμβρόντητοι από τηλεπαρουσιαστή και τηλεπαρουσιάστρια την έκφραση: τους διεθνούς(!) όρους (έλξη του ουσιαστικού!) και τους προφανούς(!) λόγους (είθε να οφείλονται σε lapsus linguae).

Αναντίρρητα, η προκλητική άγνοια στοιχειωδών γραμματικών κανόνων εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για την ορθή χρήση της γλώσσας μας, παράλληλα με την ανεξέλεγκτη και καταιγιστική εισροή αγγλικών λέξεων και φράσεων, δυσνόητων, ενίοτε, για το ευρύτερο κοινό, όπως π.χ. brain drain, layout, crash test, mansion, fashion super gathering και σωρεία άλλων.

Αναστασιος Αγγ. Στεφος, δ. φ., Ειδικός Γραμματέας της Πανελλήνιας Ενωσης, Φιλολόγων

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή