Μην πίνετε άλλο, ανεβείτε στο τρένο

Μην πίνετε άλλο, ανεβείτε στο τρένο

Κύριε διευθυντά

Μετά τη χρεοκοπία της Thomas Cook αξίζουν δύο αράδες για τα πρώτα χρόνια του αρχαιότερου ταξιδιωτικού πρακτορείου και τον ιδρυτή του. Αντλώ πληροφορίες από το δοκίμιο «Η δόξα των σιδηροδρόμων» του κορυφαίου Tony Judt. Βρισκόμαστε λίγο μετά το 1830 και ο σιδηρόδρομος έχει κάνει την εμφάνισή του.

Ο Τόμας Κουκ αξιοποιεί το τρένο και τις πολλές δυνατότητες που το νέο ανταγωνιστικό μέσο μεταφοράς προσφέρει. Ξεκινάει κυριακάτικες εκδρομές για τοπικές αντιαλκοολικές λέσχες, ενώ παράλληλα συσσωρεύει γνώσεις γύρω από τα τρένα, τα λεωφορεία και τα πλοία. Επιπλέον αναπτύσσει επαφές με ξενοδοχεία και τόπους ιδιαίτερου ενδιαφέροντος.

Είναι αυτός που οργανώνει την ίδια την έννοια του ταξιδιού όπως τη θεωρούμε όλοι δεδομένη σήμερα. Φτιάχνοντας φυλλάδια, μπροσούρες και τους περίφημους ταξιδιωτικούς οδηγούς του.

Και στην επιστροφή από την κυριακάτικη εκδρομή, «φορτωμένοι με πολύτιμες αναμνήσεις», όπως γράφουν από τότε τα διαφημιστικά των ταξιδιωτικών πρακτορείων, μάθαμε για τη χρεοκοπία του τα ξημερώματα της περασμένης Δευτέρας.

Δ. Μακριδης, Ιστορικός, Αγία Φωτεινή, Πάτρα

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή