Ενας Ελληνας γιατρός γράφει για τον Λένιν

Ενας Ελληνας γιατρός γράφει για τον Λένιν

Κύριε διευθυντά

Ξεφυλλίζοντας τον «Ριζοσπάστη» της 23.8.1918 βρήκα την «είδηση» κατά την οποίαν: «Ο Ελλην χειρουργός κ. Κορύλος, όστις απετέλεσε μέλος στρατιωτικής αποστολής, περιγράφων την εκεί κατάστασιν (Ρωσία), εις τον “Ελεύθερον Τύπον” εδήλωσε περί Λένιν τα εξής: «Κατά τους περισσοτέρους, ο Λένιν είναι ιδεολόγος, φανατικός, μη υποχωρών προ ουδεμίας βίας, έστω και εγκληματικής, διά να πραγματοποιήση τας ιδέας του, αλλ’ ειλικρινής και ανιδιοτελής».

Είναι προφανές ότι ο Ελληνας χειρουργός Κορύλος, ως μέλος στρατιωτικής αποστολής, μετέβη εις την Ρωσίαν, μετά την Οκτωβριανή Επανάσταση του 1917 και πιθανότατα εγνώρισε εκ του σύνεγγυς τον Βλαδίμηρο Λένιν. Αλλά ποίος ήτο ο Ελληνας χειρουργός; Διαβάζοντας μεταγενεστέρως τις «ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ» του Στέφανου Σαράφη (1890-1957), στρατιωτικού αρχηγού του ΕΛΑΣ κατά την Κατοχήν, διεπίστωσα ότι ούτος ήτο αρχίατρος του Ελληνικού Στρατού, εις το Μικρασιατικό μέτωπο, τον οποίον μάλιστα χαρακτηρίζει «διακεκριμένο χειρούργο». Ακόμα ότι «ο Κορύλος είχε μεγάλη πείρα από το Δυτικό μέτωπο, γιατί υπηρετούσε στο Γαλλικό στρατό». Και, ότι ο Κορύλος κατέκρινε τον τρόπο θεραπείας που εφαρμόστηκε στον άτυχο Βασιλέα Αλέξανδρο (†25-10-1920) από τον γιατρό Μέρμηγκα, γιατί «δεν έκανε πλατύ άνοιγμα στο τραύμα για να εξασφαλιστή από τη μόλυνση».

Αντώνης Ν. Βενέτης, Μοναστηράκι Δωρίδος

Ενας Ελληνας γιατρός γράφει για τον Λένιν-1

«Εν αρχή ην ο Λόγος, και ο Λόγος ην προς τον Θεόν, και Θεός ην ο Λόγος» – κατά Ιωάννην Α΄. Σε άλλη βίβλο, αυτή των μαθηματικών, σύμπαν επίσης συνεχώς διαστελλόμενο και υπό διαρκή εξερεύνηση, η κινητήρια δύναμη του νου συνθέτει θαύματα που αποκαλύπτονται στην καθημερινότητα προς όφελος και των πλέον ολιγόπιστων της ανθρωπότητας. Πάντα κατ’ αριθμόν γίγνονται, διαβεβαίωνε ο Πυθαγόρας, με τον Αϊνστάιν να επιλύει την εξίσωση: «Τα καθαρά μαθηματικά είναι η ποίηση των λογικών ιδεών»· δεν αποδεικνύεται ανατρεπτική αντίφαση με το πλατωνικό «αεί ο θεός γεωμετρεί».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή