Βελανιδιά, αυτή η ευλογημένη

Βελανιδιά, αυτή η ευλογημένη

Κύριε διευθυντά

Επιτέλους! Από την τηλεόραση πληροφορήθηκα ότι στις πλαγιές της Αττικής γίνονται αναδασώσεις με δρυς βελανιδιές. Και αυτό με πρωτοβουλία φυσιολατρικών ομάδων. Μπράβο! Επί έναν αιώνα οι αναδασώσεις εγίνοντο από Κρατική Υπηρεσία, με πεύκα! Αποτέλεσμα: η καταστροφή της βιοποικιλότητας, όχι μόνο της χλωρίδας αλλά και της πανίδας. Τώρα, με τη βελανιδιά, και το έδαφος θα βελτιωθεί από τα φύλλα που πέφτουν και εμπλουτίζουν τον χούμο, και η χλωρίδα θα αναπτυχθεί, και ο πληθυσμός των ζώων και των πτηνών θα εμπλουτιστεί.

Κάποτε υπήρχε ο Σύλλογος Φίλων της Βελανιδιάς και Περιβάλλοντος «Αμαδρυάδα», ο οποίος φρόντιζε για τη χρήση της βελανιδιάς κατά τις αναδασώσεις. Είχε εκδώσει σχετικά φυλλάδια με οδηγίες για τις φυτεύσεις. Είχε κυκλοφορήσει ένα έντυπο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τεύχος 5 του Δεκεμβρίου 1999, με τίτλο «Το δάσος και η βιοποικιλότητα». Πολύτιμος βοηθός για τη διάδοση των σπόρων της βελανιδιάς είναι το πουλί κίσσα (Garrulus glandarus). Ενα ακόμα πιο ενδιαφέρον δέντρο είναι η χαρουπιά. Γι’ αυτή θα γράψω άλλη φορά.

Παν. Χρ. Καραγεωργος, Αθήνα

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή